tisdag 11 december 2012

Silly Season DIF: Två lån och en Kalus


Djurgården har plockat in lite folk senaste två dagarna, dels två spelare på lån och så en värvning säsongen ut.

Lån nummer ett heter Stefan Söder, en Stockholmskille med Hammarby som moderklubb men som sedan spelade några säsonger med J18 och J20 med Djurgården. 


Han hade faktiskt a-lagskontrakt (om jag minns rätt nu) med Djurgården förra året men var bara ombytt i tretton matcher och lånades ut till Västerås (nio matcher) och division 1 klubben Kallinge/Ronneby i 14 matcher.

Han har kontrakt med just KRIF nu, har gjort 37 poäng på 29 matcher varav 19 mål och 18 assist och är nu inne på lån i två matcher :  Mora borta 18 december och Oskarshamn hemma 21 december.

Lån nummer två heter Janos Hari, en kille som kommer från Ungern men som har spelat hockeyn i  Sverige sedan säsongen 2007-2008, då i Hammarby J18 och Färjestad U16. 

Efter ett par juniorsäsonger till i Värmland (även spel i Skåre) spelade han juniorhockey i Montreal Junios och Rouyn-Noranda Huskies.

Han kom till Modo förra säsongen, gjorde 41 poäng i SuperElit med J20 laget och 11 poäng på 31 matcher med a-laget. Han är som sagt på lån från Öviksklubben, har fått begränsat med speltid men och har varit utlånad en match till Asplöven i höst.

Han har ju öst in poäng som junior så näsan för det finns, om det funkar i DIF återstår att se. Djurgården har honom på lån i fyra matcher. Förutom Mora borta och Oskarshamn hemma kommer Hari att spela i Djurgårdens hemmamatch mot Malmö 26 december och mot Västerås borta 28 december.

De två känns ju som ersättare för Alexander Wennberg som kommer vara borta på grund av JVM någon vecka in i januari.

Spelare nummer tre, tjecken Petr Kalus ska enligt Djurgårdens pressmeddelande stanna säsongen ut. 26-åringen värvas enligt samma pressmeddelande för att ”bredda forwardsuppsättningen och täcka upp skador i laget”

Vi vill ha mer fysiskt spel och då är Petr ett utmärkt komplement till spelare som till exempel Henrik Eriksson och Jimmie Ölvestad. Vi har många skickliga forwards men vill nu ha mer power i laget”, säger sportchefen Challe Berglund i pressmeddelandet.

Samme Challe ska på medlemsmötet i kväll ha sagt att Christian Eklund blir borta till 4 januari på grund av sin klämda nerv och att DIF tackat nej till Mika Hannula då man inte vill vara en språngbräda till Ryssland. Men att man fortfarande håller kontakt.

Enligt @johanpez som twittrade från mötet (tack!) bekostades Murray och Landeskog av externa finansiärer medan Hörnqvist delvis bekostades med det löneutrymme som Nils Andersson skulle ha haft (men inte använder då han numera går på försäkringen ).

Om Petr Kalus lägger beslag på det löneutrymmet var det tydligen ingen som frågade om men det kan man ju tänka sig att det är. (Obs vet inte, bara min tanke där).

Just Petrus Kalus har jag ingen vidare koll på. Han beskrivs lite här och där som en hårdjobbande, fysiskt spelade powerforward. 

Nu är det ju en sniper alternativt en bra pp-back som Djurgården saknar – målskyttet är ju minst sagt blygsamt man kan Kalus bana väg för de andra att göra mål så blir det ju bra i slutänden i alla fall.

Challe Berglund ska även ha sagt att det är lite tröstlöst att ta poäng och ändå inte röra sig uppåt i tabellen. Men det är ju det läget som man har satt sig själva i. Poängen i första halvan av serien räknas ju också och har man som DIF släppt åtta lag framför sig så kommer alltid något/några av dem laget att ta poäng och därmed hindra att luckan dem emmellan täpps till.

Ska Djurgården avancera är det vinst - i så gott som - varje match som gäller framöver. Tappade poäng mot lagen ovanför håller inte om det ska klättras uppåt. Sedan kan ju Djurgården hoppas att några lag framför får ett totalras men det är ju inget man kan räkna med.

2 kommentarer:

#9 sa...

Stefan Söder:

Ett perfekt lån. Antingen har han ännu inte växt som spelare och fortsätter i Ronneby, eller så så har han växt och kommer tillbaka till DIF.

Janos Hari:

Som Söder, fast tvärtom. Antingen går det bra för honom och Modo vill ha honom tillbaka, eller så går det inte bra och DIF vill inte ha kvar honom. Tveksamt lån.

Petr Kalus:

Håller med om att en vass pp-back hade varit att föredra, men jag tycker mig ändå kunna se hur Challe tänker. Mtp på spelet i AS så behövs det tunga forwards för att brunka runt. Förhoppningsvis kan han skapa ytor för andra. Antagligen rätt billig också. Ska bli spännande att se hur det faller ut.

Summarum: Ett kanonlån, ett värdelöst lån och en värvning som kan bli både fågel fisk eller mittemellan.

Marie Hallman sa...

#9 intressant sammanfattning där!!! :))