torsdag 17 januari 2013

AIK-LULEÅ 2–3 ef straffar (1-0, 1-1,1-0, 0-0, 1-0)



(FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

Matchen: MMM+
Målvakterna: Daniel Larsson, AIK 86,96 % och David Rautio, Luleå, 90 %
Publik: 4 418
Domare:  Mikael Nord och Daniel Piechaczek

BÄST I AIK  
MMM Oscar Steen, f
MM Oscar och Victor Ahlström, f.
M Stefan Johansson, b.

BÄST I LULEÅ:  Kim Hirschovits, f och Joonas Vikho, f


FÖRSTA PERIODEN
… Inga sjuka i AIK! Visst fanns det folk på skadelistan: Dick Tärnström, Christian Sandberg och David Lilieström är långtidsskadade och Patric Blomdahl, avstängd men för AIK där förkylningar och magsjuka varit standard senaste tiden var inga sjuka ett steg framåt.

…AIK spelade inte i tisdags utan kom till matchen med ett fyra dagar långt uppehåll, bra för de som varit skadade att få ett par dagar på sig att träna i kapp lite och inte gå direkt in i match.

 (Snabba fötter på Victor Ahlström. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE) 

…Bra fart på AIK från start, inte minst tvillingarna Ahlström trampade loss och oroade David Rautio i Luleåkassen direkt.

 
 
 (Victor Ahlström. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE) 

 …Broc Little och Nicklas Jensen jobbar bra ihop, var framme och försökte trycka inpucken. Mattias Janmark blåste på bra också, kul att se farten och självförtroendet där hos hela svarta laget.

…Björn Melin visade vilja är han försökte trycka sig in mellan Luleås kompakta fyra man framför målet försvar. Drogs omkull tyckte AIK-publiken men ingen utvisning blev det.

…Fin närkamp från Tobias Viklunds sidan när han tryckteupp Joonas Vikho mot sargen så att AIK kunde återerövra pucken och starta ett anfall.

…AIK:s Jonas Liwing åkte på matchens första utvisnings för en hakning och nog var det en hakning, frågan är ju bara varför domaren inte tog ut Luleåspelare för några liknade situationer minuterna innan.

…Bra boxplay av AIK i det underlägen, Luleå kom inte till några riktigt bra lägen alls och Gnaget lyckades dessutom få ner spelet i Luleås zon ett par gånger.

…Men Luleå hade ett kanonläge precis efter då Mika Pyöräla la in pucken till Jens Jakobs i slottet, öppet mål i någon sekund men Daniel Larsson hann dit med benskyddet och stänga till.

 (Kim Hirschovits vs Jocke Nordström. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE) 

…AIK åkte ifrån Luleå i inledningen av matchen men efter överläget blev det lite jämnare och högre tempo även på gästerna. Och när Kim Hirschovits fick chansen kom kallduschen.

…0-1 (14.35) Kim Hirschovits (Mika Pyörälä,  Dean Kukan)   Kommer fri på högerkanten, är ensam med Larsson, får ner honom på knä och lyfter upp pucken högt i bortre krysset.

…Nytt pp för Luleå i slutet av perioden och den här gången spelade gästerna klart bättre, fick snabb till en box och hade ett farligt skott som Larsson styrde ut med benskyddet. Men AIK spelade bra boxplay även här, är riktigt starka i  numrärt underläge och har varit det hela säsongen.

…Vasst inspel av Mattias Janmark till Brock Little i slottet i slutminuterna av första men han fick inte ta på passningen och chansen flög bokstavligt talat förbi honom.

…Ytterst nära att Joonas Vikho styrde in 2-0 med bara sekunder kvar till paus men Larsson fick på en reptilsnabb räddning där.

(Oscar Steen. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE) 

ANDRA PERIODEN
…Tidigt pp för AIK då ende målskytten så här långt, Kim Hirschovits åkte ut för tripping redan efter 29 sekunder men det här överläget hade AIK kunnat vara utan för det hände ingenting. De kom knappt in i Luleås zon och jag undrade mest var den fina farten och aggressiva spelet från första hade tagit vägen.

… Lite bättre fart sedan när tvillingarna kom in och Oscar hade en puck som strök precis utanför målburen.

…Tyvärr tycker jag att farten gick er hos båda lagen, lite väl avvaktande spe i början av andra.

… Just som jag satt och undrade om AIK hade tappat modet helt så bara pang.

(Jubel efter 1-1. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)  
…1-1 (7.27) Oscar Steen (Fredrik Carlsson, Fredrik Hynning). Långe backen Carlsson tappade ska ha stor cred för det målet, bröt mönstret och trots att han helst parkerar framför egen målvakt trampar han hela vägen ner i rundeln i Luleås zon, passar snett in mot slottet, där kommer Steen vid första stolpen. Starkt. Det var för övrigt Fishs sjunde assist för säsongen.

… Upp med AIK-spelarnas huvuden där men lite slarv nere runt eget mål blev en bjudning som blev 2-1 för Luleå.

…1-2 (11.08) Toni Koivisto (Niklas Olausson, Lukas Kilström). Olausson är stark bakom AIK målet, trycker sig förbi Jonas Liwing, får in pucken i slottet och där kommer Koivisto, omarkerad. Slarvigt att AIK.

…Luleå satte tryck ett par minuter efter det där och Larsson fick verkligen slita i röran och redde ut stormen, sedan blev det likadant fast tvärtom nere vid Luleåmålet och då var det Rautio som räddade sitt lag.

(Mattias Janmark ska till pucken först. Till varje pris. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE) 

…Friläge för Karl Fabricius kort före paus men där var Jonas Liwing på honom som en igel och störde bort den chansen.

…Nära att Oscar Steen blev målskytt då han styrde en puck i utsidan av nätet med dryga 40 sekunder kvar till pausen.

 (Janmark fintar lite. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

TREDJE PERIODEN
… AIK inledde tredje perioden med pp men. Det hände inte så mycket den här gången heller. Beech hade ett bra skott men i övrigt mest runtspel.

…Lite bättre fart på AIK i spel fem mot fem sedan. Och bra fart på tvillingarna Ahlström även i den här perioden. De fick ju spela med Esa Pirnes i dag, samma kombo som var riktigt bra på försäsongen och Pirnes verkar passa twinsen.

…Nytt pp för AIK efter 6.01 men det ville sig verkligen inte med pp-spelet mot Luleå.

….Och faktiskt ännu ett pp efter 8.37. Och plötsligt hände det.

 (Nicklas Jensen kvitterar till 2-2. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE) 

…2-2 (9.07) Nicklas Jensen (Broc Little, Mattias Janmark) Spel 5 mot 4. Skott Janmark, retur från Rautio, Brock ska ta returen men trasslar in sig, då drar Jensen till sig pucken och sätter den i krysset.

… Målet tände publiken och fast det bara var 4 418 där låter det alltid mer när kom igen Gnaget växelsjungs över hela Hovet.

 (Daniel Larsson. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE) 

 FÖRLÄNGNING
…Ganska jämt fördelat spel även om Luleå  hade flest skott i sudden.

STRAFFAR
…Kim Hirschovits och Björn Melin satte varsin riktig snygg straff i första omgången.

…I andra rundan blev det puck rätt på benskydden respektive strax utanför av Niklas Olausson respektive Jocke Nordström.

 (Jens Jakobs avgör....FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE) 

…Jens Jakobs inledde tredje omgången med mål, en låg kylig puck. Nicklas Jensen som avgjort två av AIK:s totalt fyra straffläggningar innan den här var tvungen att kvittera för att hålla liv i jakten på bonuspoängen men han skjuter utanför och gästerna får jubla åt två  poäng i bagaget med sig hem.

 (... då Nicklas Jensen inte kan svara.FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE) 

SKOTTEN I MATCHEN: 20-18 (7-7, 4-10, 8-2, 1-3, 0-1)

Inga kommentarer: