fredag 4 januari 2013

AIK-SKELLEFTEÅ 1–4 (0-3, 0-0, 1-1)

(Nicklas Jensen vs Skellefteå. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)

Matchen: MM+
Målvakterna: Daniel Larsson, AIK, 80,95 %  och Joacim Eriksson, Skellefteå, 95,00 %
Publik: 6 017.
Domare: Wolmer Edqvist och Ulf Rönnmark.

BÄST I AIK
MMM Oscar Steen, f.
MM Mattias Janmark, f
M Broc Little, f och Joakim Nordström, f.

BÄST I SKELLEFTEÅ: Bud Holloway, f och Petter Emanuelsson, f.


(Mattias Janmark vill framåt. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)


FÖRSTA PERIODEN
…Joakim Nordström – som tog matchens första skott - fick sällskap av en av sina brorsor på isen mot Saik, nämligen Dennis Nordström. Har för mig att de spelat någon match ihop tidigare i höst faktiskt.

… Fint läge för Broc Little direkt, men han kom lite för pang på stolpen för att kunna förvalta pucken och läget där.

…Dubbelchans för Jonas Forsberg efter 4.30 vid Daniel Larsson. Var ren vid första skottet som han la rätt på benskydden, vid det andra fick han uppvaktning av AIK-spelare och sköt utanför.

… Skellefteå satte tung press på AIK där i några minuter, hade konstant två-tre personer framför Larsson kändes det om , hela tiden någon där och högg. När AIK dessutom bjöd på pucken blev det mål.

…0-1 (06.55) Petter Emanuelsson (Martin Sevc) Tobias Viklund, ska spela upp pucken längs högerkanten men passar rätt på Sevcs blad, han tar skott, det blir retur, den stöter Emanuelsson in mellan benen på Larsson.

…Ibland går det fortare för huvudet än benen. Kristian Huselius kom i en fin uppåkning längs högerkanten men hade så bråttom att han tappade pucken på vägen.

… Och fort går det i hockey, särskilt när man dräller med pucken.

…0-2 (12.26) Petter Emanuelsson (Bud Holloway) Dräll av Andreas Frisk vid långsidan, Holloway skickar fram pucken till Emanuelsson som får stå rätt ohotad och styra in pucken.

…AIK tog timeout efter det målet, tanken var väl att få lite ordning på defensiven som inte riktigt existerade. Men det fortsatte se splittrat och virrigt ut även efter timeouten och då kom mål nummer tre.
…0-3 (14.20) Pontus Petterström (Ryan Vesce, Martin Sevc) Passning av Vesce från långsidan över till vänstersidan där Pettersson omarkerad laddar på ett högt skott som går in vid stolpen.

…Broc Little visade vilja (som alltid). Gick hårt på Skellefteåmålet och försökte få lite liv i AIKs spel också.

… Skott i burgaveln av Esa Pirnes i slutminuterna av första. Inget vidare men spel på rätt sida för AIK i alla fall. Det här kan ju bara bli bättre!

…Det dröjde ända till 18.44 innan matchens första utvisning kom och då var det Skellefteås Tomas Skogs som åkte ut, för interference. Men AIKs spel såg mest hafsigt och stressat ut. Blev inget av det överläget. Talande var väl när Broc Little skulle styra upp spelet men ramlar och sittande på baken får försöka skyffla undan pucken.

… Befriande ärlig analys av Jocke Nordström i periodpausen där han konstaterar att vi spelar en och en och är inte med någonstans, två på alla puckar. Osv, kan bara hålla med.

(Nicklas Jensen. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)


ANDRA PERIODEN
…AIK behövde en bra start på andra. Då sköt Jonas Liwing sönder sin klubba och Dick Tärnström åkte ut för hög klubba redan efter 1.01. Inte vad Gnaget behövde direkt.

…Men Oscar Lindberg inledde det följande överläget med att skjuta utanför trots öppet mål där han stod. Och AIK spelade riktigt bra boxplay, fick ner spelet i Skellefteås zon mestadels och där blev det ju inga Saikmål gjorda.

…Fin brytning av Joakim Lindström när Patric Blomdahl och Kris Beech kom två mot en, Blomdahl passade, där borde han ha skjutit. Nu kom Lindströms framsträckta klubba emellan.

…AIK verkade få lite kraft när man spelade bra där i boxplay och satte plötsligt en liten, men dock press, på Skellefteåmålet med en handfull skott på rad.

…Riktigt tung tackling av Patric Blomdahl på Erik Andersson som låg kvar en stund och sedan såg ut att vara yr när han fick hjälp av isen. Blomdahl fick ingen utvisning för tacklingen men efter matchen anmäldes han av matchens domarduo (Edqvist och Rönnmark). Domarna ansåg, enligt domarbasen Mikael Ahlström, att tacklingen tog mot huvudet och att Blomdahl hoppade in i tacklingen. Disciplinnämnden kommer nu göra en bedömning. Andersson fick enligt Skellefteåtränaren Anders Forsberg en hjärnskakning.

…Petter Emanuelsson var sugen på fler mål, jobbade frenetiskt runt baksidan av AIK-målet men lyckades inte trots riktigt bra försök att tråckla in pucken vid någon av stolparna.

…Fin plock sedan av Daniel Larsson på Fredrik Lindgrens skott kort därpå.

… Lagstraff av AIK efter 8.40 av mittenperioden, på grund av för många spelare på isen. Men såna utvisningar får man bara inte bjuda på mot lag som Skellefteå! Nu spelade AIK ett återigen riktigt bra, uppoffrande och disciplinerat, boxplay. Så det blev inga mål den här gången heller.

(Oscar Steen försöker komma åt pucken mitt i den tajta Skellefteåboxen. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)


… Blev mer boxplay för AIK som tog en tredje rak utvisning är Kris Beech åkte ut för fasthållning ett par minuter efter att AIK blivit fulltaliga senaste gången.

…Riktigt fin passning (och starkt jobb innan) av Oscar Steen – i box play – till Jocke Nordström som kom fri med Eriksson men inte fick upp pucken och längs isen var det stängt.

…Fin soloprestation av Tobias Viklund som bär upp pucken hela vägen till rundeln i Skellefteås zon, men när pucken ska passas in i slottet hamnar den nere i rundeln i AIKs zon i stället. Hm.

…Esa Pirnes fick en olycklig puck rätt i ansiktet en dryg kvart in i andra. Sedan var det mest spela runt pucken utan att något ordentligt hände perioden ut. Skellefteå tryckte på vid Daniel Larsson vid några tillfällen men gjorde bra ingripanden samtidigt som AIK nu spelade bättre försvar så några mål blev det inte i perioden.

(Broc Little försökte ändra matchbilden.. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)



TREDJE PERIODEN
…Ingen vidare tryck i tejpen på reklamen på kortsidan. Den ramlade helt sonika ner när någon sköt på den i tredje. Ridå.

…Inget vidare pp från något av lagen. AIK fick pp drygt fem minuter in i tredje men det hände inte så mycket, mest spel runt och för långsamt agerat. Plus bra box av Skellefteå.

…Men en bra chans av Oscar Steen kort efter att gästerna blivit fulltaliga, men den pucken gick utanför.

...Skellefteå hade bättre tryck i spelet än AIK. Bokstavligt talat. De är väldigt intensiva i spelet framför mål, ibland låter det ju som det bara är snygglir, men det huggs, kämpas och tas framför allt plats framför både eget och motståndarmålet. Arbetet med att fånga upp målvaktsreturerna var suveränt, Skellefteå såg ut att kunna ta hur mycket stryk som helst för varandra framför AIK-kassen (även om Gnaget var rätt beskedliga även där). Det kändes som de slet mer för varandra än AIK där det var väldigt mycket en och en jobb även om det blev bättre i period två och tre.

…0-4 (9.25) Melker Karlsson (Bud Holloway, Petter Emanuelsson). Fin dropp bakom ryggen av Emanuelsson till Holloway som passer in till Karlsson vid första stolpen där han trycker in sin egen retur.

… Jag jobbade för TT vilket innebär att jag ska lämna en text i samma stund som slutsignalen går, det vill säga man missar lite grejer att notera i slutet av matchen. Å andra sidan… så hände det i ärlighetens namn inte så mycket. Luften fick ur AIK efter fjärde Skellefteåmålet. Men en gång fick fansen jubla i alla fall.

(Nordström och Janmark efter ett snygg men för matchen betydelselöst reduceringsmål. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)


…1-4 (15.04) Mattias Janmark (Joakim Nordström) Fint klapp-klapp spel mellan Janmark och Nordström som avslutades med att Janmark fick en pass ut till sin vänsterkant, svängde in till höger framför mål och rundade Skellefteåmålvakten samtidigt som han la in pucken. Riktigt fint mål faktiskt.

…Det målet sabbade för övrigt Erikssons chans spela hem en tredje nolla, vilket är detsamma antal nollor som han hade förra elitseriesäsongen.

…Bud Holloway passade däremot på att tangera sin poängskörd från förra säsongen, då han spelade fram till två mål och nu har 49 poäng. Samma som förra säsongen alltså men då var det på 55 matcher, nu har han samlat ihop samma skörd på 35 matcher och fortsätter närma sig Håkan Loobs rekord under en säsong.

… AIK och skador är en tröttsam följetong den här säsongen. I den här matchen klev viktiga kuggarna Kristian Huselius och Dick Tärnström av med just skador. Huselius klev av i första pausen,  Tärnström lämnade in i mitten av andra perioden och enligt uppgifter från AIK  var det ingen hård smäll som föranledde skadorna utan de båda spelarna fick känning av dels en sliten höft (Huselius) och dels smärtor i nacken/problem med det tidigare diskbråcket (Tärnström).

…Skadorna ska dock inte vara allvarliga utan de båda klev av på grund av säkerhetsskäl. Uppger AIK. Frågan är ju framför allt hur det är med Tärnströms diskbråck. Har det slagits upp är ju frågan om han spelar mer den här säsongen.

 …Jag jobbade för TT under matchen. Min text handlade mest om Skellefteås Petter Emanuelsson och ni hittar den första slutsignalstexten här (DN.se) och den längre uppdaterade versionen med citat från Petter och Anders Forsberg här (på svd.se)

SKOTTEN I MATCHEN: 20-21 (5-9, 7-8, 8-4)

2 kommentarer:

Hans sa...

Bara att bryta ihop, glömma och komma igen med nya krafter. Synd bara att grabbarna inte kan prestera bättre när det ändå kom lite mer folk än vanligt (+ att pressen nerifrån för tillfället inte är lika stor). Det gör mig mer besviken än själva resultatet. Ska vi falla ska vi ta me f*n göra det med flaggan i topp! Inte så här.

Marie Hallman sa...

Hans: Jo det är trist. Verkligen fel match att ha en skitdag på!