fredag 11 januari 2013

Aspeqvist " Vi kan ju inte ge upp nu. Det är ju bara värdelöst"



 
(Aspeqvist. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Första målet för säsongen. Christopher Aspeqvist fick vara glad i några minuter, sedan kom Frölunda i fatt och gick förbi.

-Det var en bra macka av Edgars. Jag tror de tittade för mycket på pucken för jag kom där bakom helt fri, så det var kul att göra mål men det var synd att vi  torskar.


Ett mål per match. Det är vad AIK har gjort i fyra av de fem senaste matcherna. Precis som det blev mål Frölunda. AIK hade spelet och matchen i en 10-15 minuter sedan tappade man allt och såg mest krampaktiga ut:

-När vi kommer tre mot en så letar vi oftast passningar… Det har vi gjort nu på senaste tiden i alla fall, istället för att ta avslutet själv så det blir retur så någon får dra in den men nu försöker vi hitta passningar bakom ryggen och det funkar liksom inte. Vi måste vara mer effektiva och nypa till när vi har chanserna. Man kanske inte får så många chanser så där så vi måste göra lite mål, säger Christopher Aspeqvist.

Varför krånglar man till det och kladdar med pucken?
-Jag vet inte. Jag vet inte om folk vill göra det lite snyggare eller… jag vet inte. Vi måste börja sätta de där tre mot en chanserna, en pass och ett skott direkt eller att man tar avslutet själv. Det behöver inte vara så svårt liksom.

Sitter det i huvudet eller?
-Ja, om man missar för mycket så kanske man börjar tänka och så där…

Men det är inte antalet skott som är det stora problemet, egentligen. Utan att avsluten i sig är hafsiga, inte särskilt farliga, tas långt utifrån med mera som är det stora problemet.

-Ja jag vet vi måste börja skjuta mer och i power play, man får inte så många pp chanser men när man väl får dem så måste vi ha många fler framför mål och lägga… det behövs ju bara att man lägger myror ibland. Som glider in, det är de som oftast går in.

Nu var det inte bara offensiven som var seg. Även bakåt blev då Frölunda fick komma igenom lite väl enkelt. Det tredje målet borde Niklas Lundström kanske ha tagit. Han byttes ut efter det – men mest för att få liv i laget. Danne Larsson kom in, höll nollan men … fortfarande inga fler mål framåt.

-Vi blir oftast passiva, har för långa byten, för slarviga byten. De får komma tre mot en medan vi byter. Vi måste vara mycket smartare där, speciellt i andra för vi har haft problem med andra perioden tidigare och har förlorat många matcher på det, säger Aspeqvist.

Och inte ens när pucken låg redo att rakas in blev det mål:

-Det är kanske lite otur ibland….i vissa lägen måste få med sig turen men det handlar om hårt arbete har man det så kommer de där skitmålen som vi behöver just nu också.

Förlusten gjorde att gapet mellan Frölunda på sista slutspelsplatsen och tian AIK är 16 poäng. Det finns 54 kvar att spela om och även om det ser tufft ut så vägrar Aspeqvist tappa sugen:

-Nä men vad fan, vi tar en match i taget…

…Men ärligt, känner du verkligen så?
-Ja det gör jag! Fan jag tror på det här, det är bara börja vinna så kommer poängen rulla in och  Frölunda förlorar då kommer vi gå om dem. Vi kan ju inte ge upp nu! Det är ju bara värdelöst. Vi måste tro på det här.

AIKs tränare Anders Eldebrink sa före matchen, på AIKs hemsida, att tåget troligen går om det inte blev seger nu. Efteråt tonade han ner det snacket lite men faktum kvartstår. Nu är AIKs slutspels öde i framför allt Frölundas händer.

Fortsätter Indianernan tuffa på blir det snart omöjligt att gå ikapp. Men så tänker inte Christopher Aspeqvist:

-Vi har en match kvar mot dem va? Då räcker det med att vi vinner den, sedan tar vi 13 poäng till, säger han med ett snett leende och fortsätter:

- Vi vet ju att vi är ett bra lag. Vi har haft otur i några matcher och gör inte så många mål men när vi väl kommer in i det så kommer vi börja vinna matcher. Jag vet det, jag känner på mig det! Vi skapar ju så många chanser liksom.

Hur kan du känna på du dig det?
-För att vi är ett bra lag, vi är bra på träningarna, då sätter vi ju varenda puck i två mot en. Det är just på matcherna vi måste vara effektiva. Vi gör ett mål i dag, vi måste sätta minst tre i alla fall. I helgen tror jag vi hade 70 skott på två matcher liksom och gör bara tre, fyra mål det är inte bra. Och  det skulle vara skönt om vi kunde få lite fler mål i en match så att man får kanske en två, tremålsledning så att det inte bara är uddamålet hela tiden, säger Christopher Aspeqvist.

Han lånades ut till SSK i slutet av oktober. Det lilla miljöombytet visade sig bli bra tändning till när han kom tillbaka.
-Det var jättebra. Jag ville det lite själv också. Jag fick mycket bänk och fick mest hoppa in om någon blev skadad men det är svårt att lira, man vill inte göra bort sig och så gör man bort sig bara för det… Så det har varit positivt att få lira i ett bra lag och att få lira med Jonte Ericsson då, det var viktigt.

Ja just ja. Du hade tur och fick vara där i tre av de fyra matcher som han spelade?
-Ja, han var enkel och charmig och snackar en hel del därute på isen. Jag tror vi måste göra det här med. Vi måste snacka mer med varandra och hjälpa varandra på isen. Man får backup när det kommer någon och skriker bakom ryggen. Vi är för tysta just nu….

Och som vanligt kör ni en och en när det skiter sig?
-Ja det blir så när man vill för mycket liksom, då vill man göra lite extra men om vi hjälper varandra, ropar på varandra och visar att vi finns här så blir det så mycket enklare att spela.

Vad lärde du dig av honom förutom det?
-Det var det där lugna spelet han har.. att inte hetsa upp sig. Men ändå vara aaggressiv i försvarszon. Jonte  är inte flashig utan lägger icing om det behövs och är väldigt duktig sådär så det var väldigt nyttigt för mig, som är lite yngre än han.



1 kommentar:

Anonym sa...

Aspen var riktigt bra igår. Kul att formkurvan går åt rätt håll för någon i laget i alla fall. :)