lördag 5 januari 2013

DJURGÅRDEN-BIK KARLSKOGA 6–1 (0-1, 0-0, 6-0)



(Marcus Sörensen stod för två av Djurgårdens mål. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Matchen: MMM+. Inget vidare spel men vilken dramatik?!
Målvakterna: Chet Pickard, Djurgården, 95.00 %  och Joel Gistedt, BIK Karlskoga, 85.37 %
Publik: 8 024 (inte helt fullsatt men nästan)
Domare: Pierre Schilken

BÄST I DIF
MMM Chet Pickard, mv
MM Fredrik Bremberg, f, Marcus Sörensen, f
M Victor Berglind, b.

BÄST I BIK KARLSKOGA:  Joel Gistedt, mv, Marcus Johansson, f.

 (Mindre än hundra ifrån fullt på Hovet FOTO JOHANNA LUNDBERG) 

FÖRSTA PERIODEN
… Järnkaminernas dag och storsatsning av klacken på Hovet. Då har man ont i öronen till  dagen efter. Sanslöst drag.

… Bra dag för spelare som Christian Eklund, Elias Granath och Marcus Sörensen att göra comeback efter skador och sjukdomar. Just Eklund har ju haft någon nerv i kläm i axeln och fick nu komma in med full energi mellan Dustin Johner och Fredrik Bremberg.

…Backen Kim Lennhammer var uppsatt på sjuk/skadelistan. Dessutom var juniorerna Alexander Wennberg och Linus Arnesson på JVM i Ryssland. Lennhammer ersattes av Brynäslånet  Victor Berglind, som är kontrakterad för tre matcher i första hand.

…Adrenalinstinna spelare, inte så konstigt med den här bakgrunden, men inte fullt så bra spelinledningsvis. Mer vilja och iver än kyla och finess.

…Djurgården lyckades dock etablera en press nere vid Gistedt och det ledde till matchens första utvisning på Emil Larsson för crosschecking efter fyra minuter. Men DIF hann å sin sida bara spela nio sekunder av det överläget så åkte Kristofer Ottosson ut för fasthållning

…Kändes för övrigt som att gästerna trivdes bäst i spel fyra mot fyra då det blev en hel del spel framför Pickard under utvisningarna.

…Vasst skott av Ken André Olimb som nog strök Pickards mask där cirka sju minuter in i första.

…Nytt pp för Djurgården efter 8.59 då Christan Carlsson åkte ut för slashing. Men inget mål där.

…. Inte helt lätt för Djurgården att ta sig in framför Gistedt, ändå försökte man skjuta igenom boxen från lite olika håll i hopp om en styrning av pucken. Gick rätt bra ändå men Gistedt såg det mesta tror jag. Stod rätt i alla fall.

… Bästa chansen, så långt, kom nog efter 13.27, i pp för DIF på ett slagskott men Gistedt hann precis dra ihop benskydden och suga åt sig pucken.

…Karlskoga fick en fjärde utvisning emot sig i slutet av första men det pp:t slarvade Djurgården bort helt. Märktes inte ens att det var ett pp.

…Och det var gästerna som inledde målskyttet. Inte helt oväntat var det Washingtonforwarden som både startade anfallet och gjorde målet.

…0-1 (19.44) Marcus Johansson (Nic Plastino) Johansson gräver fram pucken nere i rundeln vid eget mål, skickar över den till Plastino på andra sidan isen, han bär upp pucken till egen blå, passar tillbaka till Johansson som pinnar på i rekordfart upp till Djurgårdsmålet och snärtar in pucken via stolproten. Det visslade bara till.



ANDRA PERIODEN
… Djurgården fick första anfallet men sedan vände spelet och Pickard fick göra en fin plock på Marcus Johanssons skott.

…Johansson hade för övrigt ett kanonläge fyra minuter in i matchen, i typ en sekund, då det var öppet mål, ingen i vägen men då sköt han i luften och missade pucken. Skönt att alla kan vara mänskliga.

…Bra jobb sedan av Marcus Sörensen, kändes som för få kunde bryta mönstret, men han har både orken, viljan och huvudet för det så han snurrade fram lite luckor, tyvärr kunde ingen annan ta vid och komma med bra avslut.

…Petr Kalus verkade tröttna på dödläget, drog på ett skott så pucken gick som en projektil på Gistedt som styrde upp pucken i taket.

…Jag vet inte om det blev för mycket adrenalin av klacksatsningen hos en del spelare för det såg stundtals väldigt mjölksyrestint ut på vissa Djurgårdshänder och fötter. Inte minst när spelet framåt körde fast och BIK började pressa på åt andra hållet.

…Fint två mot en, nästan tre mot en läge för Djurgården i boxplay, där Pontus Åberg tog avslut men det gick rätt på Gistedt.

…Gillar det jag såg av Victor Berglind, bra brytning halvvägs in i andra till exempel och full fart till båset. Inget segt glidande utan verkligen full speed.

…Klacken höll inte i sången hela perioderna men när man drog i gång växelsången "Kämpa-Djurgården" blev det ett mäktigt tryck. Såg ut som spelarna fick lite mer energi där, blev ett farligt anfall, där DIF puckade runt, avslutade med hårt slagskott men det tog Gistedt.

… Om det var kö till Karlskogas utvisningsbås i första var det kö till Djurgårdens botbänk i andra perioden i stället.

...David Lidström lämnade för övrigt isen, med problem  i ett av benen i mittenperioden.

…Det hängde smockor i luften vid några tillfällen och till slut blev det en fajt mellan Karlskogas Fredrik Ericsson och Djurgårdens Christian Eklund som båda ramlade omkull och mest låg och kramades med en linjeman ovanpå sig. Två minuter var för roughing och kvittat.

…Blev irriterat och allt fler efterslängar efter det där…

…Och frustrerat bland fansen. När Djurgården fick sin fjärde raka utvisning, interference på Marcus Bohman, blev det lite för mycket för några som kastade in något smått på isen. Idiotiskt så klart även om utvisningen i sig hade ett stort frågetecken efter sig, då Bohman knappt rörde Karlskogaspelaren.

…Gästerna skapade bättre tryck i sina överlägen men mål, det blev det inte.  DIF var tajta framför Pickard.

TREDJE PERIODEN
… DIF tryckte gasen i botten i det förstas anfallet och då såg ett mål tänkbart ut. Men sedan lyckades Karlskoga få ut spelet mot kanterna igen…

…Man måste dock berömma BIKs försvarsspel. Inte lätt att ta sig i mot mål när man har fyra spelare runt sig. Snacka om instängt.

…En hakning av Daniel Wessner öppnade dock för mål, i pp.... och när Marcus Sörensen åkte sig till spel i fem  mot tre för DIF i 26 sekunder (Niklas Arell åkte ut för tripping när DIF forwarden blåste förbi) fanns ju verkligen ett bra läge.

…DIF tog timeout och lade upp strategin. Men det funkade inte trots att Djurgården sköt och sköt Gistedt stod på huvudet, BIK fick in den först utvisade spelaren Wessner, DIF fortsatte skjuta och skjuta efter att det pangat i kortsargen ett antal gången hamnade pucken bakom Gistedt - till slut - med 21 sekunder kvar av fem mot fyra läget.

…1-1 (07.02) Marcus Sörensen (Erik Gustafsson, Pontus Åberg) Spel 5 mot 4. Skott i kortsida sarg som studsar ut till vänster om målvakten (mv:s vänster) där står Sörensen och snappar upp pucken, skjuter den längs med mållinjen och in.

…Pucken dansade som sagt på mållinjen först, så det krävdes videokoll. När målet godkändes lyfte taket. Det var lite svårt att höra vad speakern sa när hon förklarade varför målet godkänts. Men det är ändå gött att få den förklaringen. Det verkar vara en ny grej som domarna i allsvenskan (kanske även elitserien, även om jag inte hört det där ännu) kör med, att man går ut och förklarar varför man tar videokollen och vad den kom fram till. Bra där domarna!

…Karlskogas kapten Martin Thelander hade lite åsikter om målet. Så pass att han fick tio minuters personlig straff.

…Och det där blev Djurgårdens lyckominut (plus några sekunder) då DIF gick från 0-1 till 3-1 på en minut och fem sekunder.

 
 (Linkan jublar... FOTO JOHANNA LUNDBERG)
…2-1 (07.40) Fredrik Bremberg (Erik Gustafsson, Petr Kalus).  Gustafsson kommer längs högerkanten, passning till Bremberg. Den passen försöker Ponthus Westerholm bryta men han fintas upp på läktaren av Bremberg som tar ett par skär till och lyfter upp pucken i bortre krysset.

 ... (Liksom Ölvestad... FOTO JOHANNA LUNDBERG)

…3-1 (08.07) Jimmie Ölvestad (Kristofer Ottosson, Pontus Åberg) Ottosson står ute i rundeln och passar in till Ölvetad i slottet. Han skjuter, det blir retur och den returen sätter Djurgårdsforwarden samtidigt som speaker läser upp poängen från 1-0 och 2-0. 

...Efter tredje målet hade sången och glädjevrålen på Hovet jobbat sig upp till osannolika decibell. Taket lyfte och kunde inte lägga sig tillrätta igen förrän en bra bit efter matchen. Helt sinnesjuk ljudnivå.

…För plötsligt gick allt in! Som vid Djurgårdens 4-1 då Gistedt råkade ut för den beryktade kortsargsstudsen bakom målet vid klacken.

 (Dustin Johner ser nöjd ut. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

…4-1 (10.21) Dustin Johner (Fredrik Bremberg). Stenhårt skott i sargen som studsar  ut fram till backen Henrik Larssons rumpa och sedan studsar tillbaka  mellan benen på Gistedt.

…Humöret rann iväg också. Vild fajt på mittpunkten mellan Michael Holmqvist (som fick matchstraff, game) och Pathrik Westerholm som fick 2+2 för roughing.

…Öppet läge för Carl Berglund efter cirka 13 minuter men han fick inte upp pucken och Pickard var med längs isen.

… och så stolpträff sedan, av inlånade Brynäsbacken Victor Berglind.

…Snacka om proppen ur.  Eller vad hände?

…5-1 (14.20) Dustin Johner (utan assist). Snor åt sig pucken lika lätt som man snor godis från barn, vickar lite innan han skjuter pucken men nu satt den.

…6-1 (16.15) Marcus Sörensen (Fredrik Bremberg). Pass från Linkan på vänsterkant till Sörensen som skjuter målram och in.

  (Spelarna plockade fram en tacka fansen gest från förr... nämligen med kullerbyttor till poublikens jubel. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

…Fajt även i slutminuterna efter att Daniel Wessner klappat till Marcus Sörensen bakifrån. Petr Kalus blev så rasande att linjemännen hade svårt att lugna ner honom.

…En av Karlskogaspelarna var så arg att han vrålade FAAAAAAAAAAAN av hela sitt hjärta på väg ut till omklädningsrummet. Kändes som han talade för hela laget där.

...Djurgårdsfansen brukar ju sjunga  "åh en sådan härligt dag, Djurgårn vann" efter segrar. Den här kvällen stod sportchefen Challe Berglund bakom målet och sjöng så det ekade. Tonart? Okänd men vad gjorde det en kväll som denna?

SKOTTEN I MATCHEN: 41-20 (14-7, 6-9, 21-4)

Inga kommentarer: