torsdag 17 januari 2013

Gåtan Djurgården

Alltså... vad ska man säga om Djurgården? Kom in i serien med ett bra lag, har ändå snubblat runt under hösten och famlat efter ett spel och ett självförtroende. Hittade just det - trodde man. 

För när det var som mörkast kom ett lyft. Det spelades hem tolv vinster på fjorton matcher plus poäng i en trettonde av de fjorton visade vad det finns för kvaliteter i laget - även när det gått emot i delar av matcherna.Någonstans där trodde man - eller i alla fall jag - att laget hade hittat hem i serien, lärt sig hantera HockeyAllsvenskan, att man hade hittat ett självförtroende och till och med hittat ett sätt att möta de här lagen som  inte spelar så uppstyrt och därmed inte som DIF hade tänkt sig.

Men nä. Inte. Först en närmast förnedrande förlust på Tingsryd på hemmaplan och nu 1-4 mot seriens särklassiga jumbo. Jag menar inte att dissa något av de två bottenlagen men Karlskrona har spelat in mindre än hälften av Djurgårdens poängskörd (26 pinnar mot DIFs 64 och då har sex av de 26 kommit från segrar mot just DIF), Karlskrona gör minst antal mål av alla (77 stycken) och har släppt in näst flest  (134).

Har man - som Djurgården - aspirationer på topp tre så bara måste man kunna spela bättre än DIF gör nu. Man måste kunna ta sig samman när det blir mål emot och har man dessutom - som DIF- satt sig i sitsen att man nu måste vinna i princip alla matcher som är kvar för att nå just topp tre då kan man inte gå ut och spela sin sämsta hockey mot bottenlagen. De där som är matlappar för att tala travspråk. De där lagen där man borde och ska ta poäng.

Men det verkar vara bland annat där problemet ligger. Djurgården kan som sagt inte spela mot lag som inte spelar som de tänkt sig, som är irrationella, som spelar med hjärtat och anfaller på alla möjliga och omöjjliga sätt och inte alls bågar runt som man kan tänka sig i teorin att de borde göra.

Eller som Tony Sabel säger själv på presskonferensen efter matchen:

"Vi har svårt mot de lag där vi känner att vi ska gå ut och ta poäng helt enkelt"

Och:

"Vi är naiva - igen, det verkar inte som att vi  har lärt oss att det går inte på den här nivån. Så fort du tar tokiga beslut på fel del av banan så blir det baklängesmål och det får vi sota för idag igen."

Alltså... Läs de två kommentarerna igen. Och känn hur det knyter sig, hur händerna håller hårt, hårt i klubban, benen blir stela och tunga, skallen seg. Ja just ja, precis så som det ser ut i de här matcherna.

En annan återkommande kommentar efter många av förlusterna har varit "Vi är inte lika heta", "Vi är inte lika på" "De tror mer på det de gör", "Vi spelar inte med samma intensitet/desperation" "De spelar med större självförtroende" osv osv osv. Men vad fan?

Hur motspelarna ska spela kan man kanske inte alltid styra - även om man kan det till viss del genom att ta kontroll och styra hela matchen men då krävs självförtroende som DIF verkar sakna. Men din egen inställning - där kan du ju faktiskt påverka. Är det något som går och bör påverkas i ett lag så är det väl just tankar, motivation, tron på det man gör osv.

Men för det krävs att någon leder gruppen och deras tidvist irrande själar, har rätt inställning och ledaregenskaper och får de andra med sig. Är det där det brister? Jag vet inte. Det känns konstigt att skriva det för det finns ju spelare/ledare i DIF som åtminstone jag tidigare har uppfattat som bra ledartyper, människor som visar vägen, som tar täten i trängda lägen och som framför allt ingjuter mod i de som saknar det.

Så varför verkar det inte funka nu? Jag vet inte. Men det här håller ju inte. Om man inte pallar trycket mot Tingsryd eller Karlskrona i serien när kniven ännu inte riktats mot strupen, hur ska det då se ut i en - för tillfället högst eventuell - kvalserie? När det verkligen är do or die?

Man undrar. Någon eller några i laget har ju - borde ha - de rätta ledaregenskaperna inom sig. Det är dags att visa dem nu.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Marie, kan det vara så att laget faller ihop utan gubbarna? Är alla friska finns det alltid en gubbe på isen. Eller visar den senaste matchen att allt hänger på Otto som gör mest poäng och rensar i försvaret? Jag tänker på nästa säsong. Om man mot förmodan skulle gå upp, måste laget byggas om igen? Håller gubbarna i ES? Om det blir allsvenskan nästa år, har man då råd med det här laget?

Ubbe sa...

Problemet är ju att laget är kraftigt felbyggt.
Linkan, varför togs han tillbaka? Alla visste ju att han inte skulle hålla varken spelmässigt eller fysiskt. Han är ju mer skadad och borta än han är hel och tillför laget.

Ölvestad - gör en bra match var tionde match. Samma sak med Mikael Holmqvist. Det stora problemet är att klubben har så svårt att "kill your darlings" göra sig av med trotjänare som förut gjort bra saker för laget men som inte längre håller måttet på långa vägar. Förstår inte att det ska vara så svårt att klippa banden med dessa spelare.

Erik Gustafsson och Kim Lenhammer - två backsopor som redan förra säsongen visade att dom inte höll måttet på den här nivån - ändå fick båda förlängt kontrakt.
David Lidström - en annan praktsopa på backen som har sämst +- i hela laget.

Den som scoutar spelare i föreningen verkar ha dålig koll på ishockey och svårt att se vilka spelare som är bra och inte. Byt ut lite personen i ledningen - såna som kan klippa banden för gott med Ölvestad, Linkan, Holmqvist och Ottosson, Fimpen och några till.

Delete och erase. Plocka in bara nya spelare och ledare som inte har någon relation till klubben tidigare. Tryck på resetknappen och starta om fullständigt.

Sen lider ju Djurgården av samma syndrom som många andra lag i serien som Leksand och Malmö inte minst. Dom ser sig själva som ett elitserielag som spelar i hockeyallsvenskan - att dom egentligen är för bra för denna nivå och att dom egentligen ska spela i elitserien.

Se på AIK, Växjö och Rögle när dom var i hockeyallsvenskan såg dom sig själva som allsvenska lag och satte också ambitionerna därefter. Då lyckades dom också gå upp. Men när man har för höga och stora tankar om sig själv, då går det också som det har gjort för Djurgården, Leksand och Malmö. Om inte Djurgården byter approach rätt snart och accepterar sig själva som allsvenskt lag så kommer laget att bli som Leksand - ett lag som spelar i allsvenskan i en överskådlig framtid.

Niklas Persson sa...

Urban. Är lite nyfiken på dina hockeykunaskaper nu. Du kan väl börja med att räkna upp några spelare som 1. Var tillgängliga, 2. DIF kunde haft råd med och 3. Som du tycker är bättre än

Ölvestad
Bremberg
Gustafsson
Lenhammer
Lindström
Ottosson
Fimpen

Spelarna du räknade upp i din kommentar som borde ersatts.

Delete och Erase? Du menar alltså att DIF skulle sparkat ALLA spelare och ALLA ledare och börjat om? Känns det ens en smula realististk på riktigt?

Ottosson är bäst i DIF i år, både offensivt och defensivt, en trotjänare som är urdjurgårdare och en förbild för yngre spelare att se och lära av.

Fimpen och Ölvestad är även dom urdjurgårdare. Två kämpar som offrar allt för DIF i varje byte dom spelar. Kulturbärare som är grymt viktiga att ha i en förening.

Bremberg som fortfarande har några av Sveriges känsligaste handleder och är en magisk framspelare. Tyvärr varit mycket skadad som man ju kanske kunnat räkna med pga åldern. Att säga han inte håller tycker jag tyder på okunskap i hockey.

Gustafsson, blandar och ger men är en riktigt bra back som kommer bli grym. Bra skott, bra spelsinne lite valpig och ojämn dock.

Lenhammer - helk okey allsvensk back.

Men förklara gärna vilka spelare som du hellre sett?

Jag håller dock med dig om att DIF lite mycket sett sig som ett elitserielag som råkade trilla ned i Allsvenskan och det har dom fått betela priset för. Dock spelas det inte samma hockey i allsvenskan som elitserien och jag förstår det blir stor omställning och att det kan ta ett tag. Dock inte så lång tid som det tog.

Ubbe sa...

Niklas Persson
Har du ens sett dif spela i dom senaste matcherna???

Ölvestad åker ju runt på en grilla och gör en tackling per match, sen ser han mest mätt ut och lyfter lön. Gör mest alibibyten. Hur många gånger har du sett honom jobba tillbaka pucken och med tanke på den rutin och meritlista med spel i NHL borde han kunna snitta minst en poäng per match. Kanske inte som målgörare men åtminstone som framspelare. Han sitter mer utvisad för att han är för långsam och helt enkelt inte hänger med mer än han producerar framåt.

Och det du skriver om Fimpen och Ölvestad som "kulturbärare" som är felet som görs av föreningen. Det spelar ingen roll om båda varit i föreningen i 100 år om ingen av dom levererar poäng. Ishockey går ut på att vinna matcher. Inte vem som har flest matcher på meritlistan. Att våga förändra och göra sig av med folk som Fimpen och Ölvestad skulle vara nyckel till framgång och förändring.

Och när du skriver att Gustafsson blandar och ger bevisar du också att du inte sett många matcher den senaste tiden. På dom två senaste matcherna har han varit orsak till en handfull baklängesmål för att han drullat med pucken och varit långsam och tagit felbeslut. Saker som man inte har råd på denna nivå.

Att spelare väljer att gå till en skitklubb som Södertälje och att den är bättre än Djurgården just nu är ju bara för patetiskt. Det ska vara SJÄLVKLART för en spelare att välja Djurgården framför Södertälje alla dagar i veckan men så där det inte nu. Jag hade gärna sett Andreas Hjelm i Djurgården. Damien Fleury valde mellan Djurgården och Södertälje när han lämnade Tirmå men valde Södertälje. Det är något rejält skevt när det är så.
Fleury har gjort 24 poäng denna säsong. Hur många i Djurgården har kommit upp i det? En???

Peter sa...

Intressant att du tar upp Gustafssons 2 senaste matcher där han inte var bra, men innan dess var han DIF:s bäste back men det vill du inte ta upp.

Erik W sa...

Håller med både Ubbe och Niklas Persson i vissa påståenden. När man sett laguppställningen i de två senaste matcherna har jag förstått att det skulle gå som det gick. Inga av dem är några matchvinnare förutom kalus och johner. Men för att dessa ska lyckas behövs bra folk runt imkring. Andra kedjan med hank, fimpen och tim trode jag skulle kunna spela lite bättre iaf än dom gjorde. I matchen mot Örebro var dom den enda kedjan som jag tyckte hade ett fungerande spel. Jag tycker dock att det är dags att dumpa tim till nästa år, jag har alltid gillat honom och hoppats på att han ska börja använda dom kunskaper han har men han vågar aldrig. Han har som jag ser det bäst klubbteknik i laget men utnyttjar den aldrig. I annat fall tror jag på en psykolog, det är det många som behöver. Som Marie säger, det knyter sig för dom och dom måste vända tankeverksamheten.

Wennberg tyvärr helt borta efter J-VM.

Backsidan kaos hela säsongen, det är där misstagen görs. Möjligt att det saknas en kunnig backcoach i laget. Men de egna produkterna gör halvkassa insatser på löpande band. Som ubbe sa gustafsson gör felbeslut hela tiden. Men värst är ändå värvningarna. Lidström har tagit bomediennes plats som lagets praktsopa, kommer en bortamatch mot almtuna där han skickade tre indianare rätt ut i banan som blev frilägen på tio minuter, varav två blev mål. Jag vill se Hjelm och Niclas Arell i DIF nästa år. Arell har dessutom DIF som moderklubb och HJelm är från Ekerö. Dessa två ligger etta å tvåa i plus/minus bland backar i ligan födda 88 å 90. Dom verkar ha frångått tanken på att köra lokala produkter. Granath och andersson, talar också sitt tydliga språk. Just nu finns det några få som är viktiga till skillnad från 2010 då alla var ett hot. Nu hänger allt på Otto, ölvestad, fimpen, linkan, johner, sörensen, + någon till, dessutom måste dom ha varandra på banan.

Ölvestad har visst kämpat otroligt mycket och jagat puck, exempelvis när han blev skadad, först två enorma tacklingar för att sedan åka över halva plan, erövra pucken och gå till anfall och få med sig utvisning.

Problemet är återigen att spelet inte fungerar. Skulle vilja hävda att spelet i offensiv zon inte fungerat någon gång. Gustafsson står som skytt å skjuter alltid på första back. Dom läser det varje gång också blir det kontring. Nog om det.

Tack Marie för en fantastisk blogg!

Anonym sa...

Peter, kom igen, Gustafsson har varit DIF:s bäste back i någon enstaka match. Han slarvar allt som oftast med pucken och dräller på offensiv blå. Killen behöver ödmjukhet! Man sitter ju och hoppar i stolen varje gång Gustafsson börjar ett uppspel. Men, vi har inte pengar för bättre spelare, med DIF-anknytning (för det vill vi ju alla ha, egentligen).

Vi saknar Garpenlöv mer än vi vågar erkänna!!!

/Brasse

Erik W sa...

Faktiskt, ett stort problem är ledningen. Garpenlöv borde styra skeppet, men lär knappast vilja komma tillbaka.

Anonym sa...

Ubbe säger: "Att spelare väljer att gå till en skitklubb som Södertälje och att den är bättre än Djurgården just nu är ju bara för patetiskt"

Konstig tänk där då SSK har gjort just det som Ubbe efterlyser, rensat ut mycket av det gamla, både i ledning och i truppen samt har en långsiktig planering.
Kontentan av det hela blir ju att Ubbe önskar att DIF blir en patetisk skitklubb ;)

/Centh

Anonym sa...

Urban! Frågan är om du sett någon match i år, isf har du haft ögonbindel på dig dom sista 14 matcherna. Ölvestad har vart mkt bra dom flesta matcherna och bidragit med poäng och tacklingar! Ottosson gar vart bra hela säsongen och sett piggare ut än på några år! Gustafson har också vart bra innan dom 2 sista matcherna, sen har vi haft 5 skadade nu sist, av dom bästa då är det tufft!

Niklas Persson sa...

Urban: Hur många matcher har du själv sett? Som refererar till bara dom två sista???

Marie Hallman sa...

Anonym: Om DIF är kvar i HA så har man tyvärr inte råd med den här säsongens budget. Man ligger runt 20 miljoner nu men lär tvingas nermot 12-15 ta mille.Definitivt.
Går man upp måste man bygga om laget, det här håller inte i ES.Det är en generationsväxling på gång, problemet är att mellangenerationen befinner sig i NHL. De äldre börjar närma sig slutet och de yngre har inte tagit de kliv som krävs.

Angående resten av diskussionen så tycker jag det är meningslöst att hänga än den ena än den andra. Man bygger ett lag utifrån vad man förväntar sig och med en annan start kanske allt hade sett annat ut. Det vet man aldrig.

Det jag kan hålla med Ubbe om är den här självbilden. Det går inte att åka runt i HA och känna sig som ett missförstått ES lag som det är synd om. Det håller inte. De lag som gillat läget och jobbat utifrån det har lyckats gå upp, som Ubbe skriver tex AIK. DIF måste släppa det som varit och bara se och jobba framåt nu!

Erik: Tack du!!! det värmer