fredag 18 januari 2013

Liwing: " Alla vi där inne har bestämt oss"


(Jonas Liwing. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Jämt in i det sista. Och förlust på straffar. Eller som Jonas Liwing beskriver torsdagens match:


– De spelar sitt strikta spel, det har väl alltid varit lite målsnåla matcher mot Luleå och det blir det även idag. Vi kommer inte till några klara chanser och det gör väl inte de heller i och för sig. Det är väl en klassisk AIK-Luleåmatch som jag ser det, säger AIK-backen.


Men med tanke på hur det har sett ut i många matcher så var det kul att se AIKs spel i framför allt första perioden då det var en helt annan fart och pondus över spelet än det har varit i många matcher.

– Fast jag tycker vi har spelat bättre i ett par matcher på rad nu och formkurvan pekar uppåt, det är bara att vi inte har fått med oss poängen!

Förutom senast mot Färjestad då det vart skrällseger? Och en pinne i dag?
– Jovisst men det var några matcher där innan Färjestadsmatchen där jag tycker vi borde haft med x antal poäng men de slutade med noll tyvärr, säger Liwing

Den där segern över Färjestad har givetvis stärkt självförtroendet lite, det är lite gladare i omklädningsrummet och lite mer go i laget, berättar Liwing. Och det finns en del att bygga vidare på.

– Ja jag hoppas ingen kommer hit och hänger med skallarna i morgon, utan vi får jobba vidare på det som vi har börjat på nu. Första perioden är bra, vi har bra fart och försvarsspelet är bra i stora delar av matchen. Det är vissa sekvenser i matchen, framför allt i andra där vi blir lite för passiva och lite för slarviga med pucken i egen zon men annars så finns det lite smått och gott från hela matchen och plocka med sig, säger han.

Just det där slarvet bäddade för Luleås 2-1-mål men är det något AIK verkligen bör ta sig en funderare kring så är det power play. AIK gjorde visserligen ett av sina två mål i pp men man hade även tre pp till där man inte kom någon vart alls.

– Jag är själv delaktig i en av powerplayuppställningarna och det är nästan så man skäms hur vi uppträder på isen i alla power play som vi spelade. Det är alldeles för dåligt. Vi har ju fått den uppgiften (att spela pp) av tränarna för att vi ska kunna göra mål men sedan kommer vi knappt in i zon och får inte ens ställa upp. Jag vet inte vad det beror på men jag tror att det är något som båda powerplayfemmorna måste prata igenom i morgon (fredag) på träningen så att det blir bättre inför lördagen.

Det kändes som att både tiden och pucken bara rann i väg?
– Jamen vi hjälper inte varandra, vi är inte på mål när skotten kommer, vi vinner inga andra puckar. Allt som inte ska hända, händer, konstaterar Liwing.

På plussidan finns däremot boxplay där AIK spelat bra i så gott som alla matcherna och där man stängde till även mot Luleå.

– Vi har väl alltid haft ganska bra boxplay genom åren och det har vi även i dag, det är skönt att kunna ha den tryggheten. Att veta det. Speciellt när jag satt utvisad i dag så var det skönt att vi inte släppte in något då, he, he.

Och även om Liwing var lite för soft vid Luleås 2-1 mål så har han tagit ytterligare steg framåt den här säsongen. Poängen har till exempel gått från 11 pinnar vardera de två första elitseriesäsongerna sedan comebacken med AIK till 16 poäng nu och då är ju säsongen inte slut än. Sex mål har det blivit också, dubbelt så många som de två första elitseriesäsongerna efter comebacken.

– Jag har fått mycket förtroende här under säsongen både av Perra och av Anders. Jag har fått spela powerplay vilket jag inte gjorde speciellt mycket under Roger, så att man blir inblandad i fler situationer och med mer speltid så blir det mer saker som händer på banan. Det är väl därför det har blivit fler poäng.

Växer självförtroendet hos dig personligen?
– Ja… men kanske inte för att man gör poäng utan självförtroendet höjs däremot när det går bra för laget. Och det är klart det känns kul. För ett par år sedan… så vet jag ju hur jag uppträdde och kände inombords och det finns inte längre. Jag var ängslig och tyckte nästan det var jobbigt att ha pucken ibland men nu är det tvärtom att jag vill ha pucken så självförtroendet är bättre, tycker jag. Det är bra om det syns också för det känns bättre än tidigare år.

AIK har just nu 45 poäng, det är åtta fler än Timrå på elfte platsen men också 14 färre än Brynäs som just nu ligger åtta i tabellen. Men det är 15 matcher kvar att spela påpekar Jonas Liwing:

– Alltså alla vi där inne (i omklädningsrummet) har bestämt oss att vi siktar på slutspel. Det är trepoängssystem och 45 poäng kvar att spela om. Nu är det ju svårt att vinna alla matcherna men vi ska göra vårt allra bästa för att gå till slutspel. Om vi siktar på det och klarar av det, då kommer vi hålla de andra lagen bakom oss.

Då behöver man inte oroa sig för kvalspöket?
– Nej det är klart man inte ska oroa sig, men man ska vara vaksam. Fast vi siktar ju uppåt och så länge vi gör det så tror jag på det här och det tror jag alla i omklädningsrummet gör också.

Vad är det som talar för att ni lyckas gå emot alla tips nu och ta er upp på slutspelaplats?
– Att det har varit så varje år, att vi har legat och liksom varit på gränsen till slutspel, så vi är vana och många i omklädningsrummet har varit med de tidigare åren och vet vad som krävs. Förhoppningsvis så kan vi smitta av det på de som inte har varit i den här situationen förut.



Inga kommentarer: