söndag 6 januari 2013

Strömwall " Inte så att vi står och faller med en eller två spelare"


(Strömwalls SSK fortsätter ånga på. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

SSK åkte upp till Haparanda - tog sin fjärde raka seger - och har nu 21 segrar på de 26 senaste matcherna (!). Ett minst sagt bra facit.

– Det var högt tempo i matchen. Asplöven tycker jag är farliga, de skapar många farliga målchanser. Vi får spela mycket boxplay, har väl tretton och en halv minut, som vi klarar av jättebra. Vi har en lagom aggressivitet, täcker upp för varandra bra i boxplay. Det – plus bra målvaktsspel – var nyckeln till segern i dag. Idoff såg inspirerad ut, konstaterar SSK-tränaren Johan Strömwall.


På isen fanns Michael Nylander som gjorde sin första match för SSK. Och visst fick han med sig poäng, en assist vid Mike Bergins 1-0-mål i andra perioden.

– Han spelade normal tid för en forward. Hade några riktigt bra byten i anfallszonen och visade hög klass. Höll i pucken, vände bort spelare och skapade grejer i anfallszonen. Vi är nöjda med hans debut, säger Strömwall.

Märktes det att han inte spelat på flera månader?
– Det märks. Naturligtvis. Det är svårt att bedöma hur hög nivå han kan komma att hålla, så det får man se. Men vi har bara 18 matcher kvar och bästa träningen för honom nu var att spela match så varför vänta? Han får spela så får vi se hur vi ska göra. Vi matchade honom lite försiktigt nu men helt okej. Han var spelsugen och jag tycker han gör en bra match med tanke på att han inte spelat match på sju månader.

Tanken är ju att han ska spela tillsammans med sonen, William, Nylander-Altelius i a-laget vad har du för tankar om den matchningen där?
– Vi får se. Han har kommit hem i dag, är bara 16 år och har spelat en hård landslagsturnering så vi måste sätta oss ner och prata med honom innan jag kan säga något om det.

 Men du måste ju ha lite egna visioner i den frågan?
– Ja men vi får se hur han mår och hur han ser ut på träning först. Jag vill inte spekulera hur det kommer se ut. Vi har idéer och tankar. Det är för tidigt att gå ut med dem redan nu. Han får träna med oss några dagar så får vi se sedan. Han är trots allt bara 16 år och har inte tränat med A-laget än men om det blir spel, om han ska spela så kommer han spela i en kreativ roll.

Känner du dig bunden att spela far och son i samma kedja?
– Absolut inte, säger Johan Strömwall.

Eftersom NHL-lockouten tog slut i natt var det här också Cam Fowlers sista match med SSK - för den här säsongen i alla fall

– Jag tycker det är kul med NHL också och det här var väntat. Vi har känt på oss att det här kommer förmodligen hända i början av januari och SSK är en bra lagmaskin nu. Vi står inte och faller med en och annan spelare.

Calle Hagelin lämnade redan i början av november, Matt Read drog i början av december och backarna Nicklas Grossman och Jonte Ericsson spelade bara fyra matcher var. Ändå har SSK fortsatt vinna även efter att lockoutspelarna har lämnat laget.

– Den risken (att SSK skulle dippa när NHL-spelarna lämnade) har andra spekulerat i. Vi har väl själva känt hela tiden att vi spelade bra i början men förlorade jämna matcher. Sedan om Hagelin och Read in samtidigt som vi började spela bättre. De kom in med energi, det blev ett lyft som drog med sig fler spelare uppåt och det är en energi som vi har bibehållit även senare.

Vad är orsaken till det då tror du?
– Vi har sett till att våra stomspelare har haft viktiga uppdrag ändå. Vi har alltid haft två pp-uppställningar varav en med i princip bara egna spelare. De har även fått spela stora roller i boxplay. Det är inte så att vi står och faller med en eller två spelare för oavsett om de (Lockoutspelarna) har en ledande roll i pp eller inte så har vi hela tiden haft en beredskap om att NHL skulle dra igång snart igen. Och under en lång period hade vi ju bara Read och han kunde ju bli sjuk men vi ville inte att det skulle få falla på en enda spelare så Anders och jag försökte utstråla lugn och stabilitet och överlåta spekulerandet till fans och media.

Jag hörde en kommentar från BIK Karlskogas tränare om det här, att han medvetet satte Marcus Johansson på kanten i en andra kedja istället för att leda en första, för att övriga laget fortfarande skulle känna sig viktiga. Har ni haft lite samma tankegångar?
– Det var en kort stund när Hagelin och Read spelade tillsammans, när vi hade dem som en stark förstaline, men sedan har vi ofta haft andra som producerat istället i till exempel en tredje lina. Ibland har det varit Read som har lett anfallet, ibland har Ziga varit den som lett den bästa kedjan och nu har Johan Andersson klivit fram och producerat så det har funnits något behov av att inte ha en leading line med NHL-spelare. Det har löst sig själv i och med att vi har haft produktion och bra insatser av olika spelare hela tiden, säger Strömwall och fortsätter:

– Det är bara att kolla skytteligan, vi har ingen med på topp 25 utan istället har nästan varje spelare i laget gjort mål och det har varit vår styrka – att vi är ett LAG. Vi har spelat med sju backar, ibland åtta som i dag, och med fyra lines i varje match och har haft matcher där åtta juniorer varit på isen. Jag skulle nog ha varit mer orolig om vi hade varit i Moras eller Västerås situation.

Varför?
– För att de har ju haft två NHL-spelare i deras första line hela tiden och haft en markant övervikt av poängproduktion av NHL-spelarna. Det har inte vi haft.

Men den viktigaste faktorn för fortsättningen stavas varken NHL eller Nylander. Den stavas en tredje plats och där ligger SSK kvar, just nu fem poäng före fyran Västerås som har en match färre spelad.

– Vi har saken i egna händer. Det är det viktigaste, konstaterar Johan Strömwall.
SSK-tränaren kan även glädjas åt två bra målvakter där Anton Forsberg är tvåa i målvaktsligan och har tre nollor så här långt och där Sebastian Idoff tog sin första nolla mot Asplöven idag, söndag.

– Ett stabilt målvaktsspel spelar stor roll i alla lag. Det vill alla ha. Så det är ett lyxproblem att bestämma vem som ska stå. Det är Janne (Öhman, målvaktstränaren), Anders och jag som bestämmer vem som ska stå. Som headcoach har jag sista ordet – och ibland argumenterar vi för och emot – men vi brukar enas. Nu har vi en sån sits att vi kan väga in hur varje målvakt passar mot just det lag vi ska möta eller den arena vi ska spela i. Det är sån lyx man kan unna sig när man har så bra målvakter som vi har.

Inga kommentarer: