söndag 20 januari 2013

Wennberg: "Vi skärper till oss och tar lärdom av missarna"


(Wennberg fick näta för första gången sedan JVM. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Efter två minor mot bottenlagen var det dags för Asplöven. Som tog ledningen. Men när väl kvitteringen kom släppte nervknutarna och Djurgården fick med sig både tre pinnar och en femetta.

– Där (efter 1-1) känner vi att vi har övertaget i matchen. Vi spelare bättre, uppspelen funkar bättre än de brukar och då känner man att när det väl lossnar så rullar det på ganska bra efter det, säger Alexander Wennberg.


Men det var alltså gästande Asplöven som inledde målskyttet trots att Djurgården dominerade spelet, säger Djurgårdsforwarden:

– Jag tycker ändå att vi tar tag i det och att vi spelade bra i första också.vi har chanser men ger iväg ett pp där de får göra mål på det som är deras första farliga chans egentligen. De får energi av det målet, sedan kommer vi tillbaka och slår in 1-1 före pausen. Sedan styr vi matchen och får göra några mål till.

Läser man DIFs liverapport från matchen var ditt 3-1-mål riktigt snyggt, beskriv målet!
– Erik kastade in pucken framför mål. Jag kom fri, lade en dragning med backhand och la sedan tillbaka pucken, målvakten låg kvar på första dragningen. Det var ett skönt mål att göra, säger Wennberg.

18-åringen gjorde tio mål (fast har bara fått nio av dem officiellt) innan han åkte iväg till JVM i Ryssland vid jul och nyår. Så kvällens mål mot Asplöven var första sedan dess och sedan han kom hem.

Wennberg var rejält het innan han åkte och det har muttrats lite om att han tappat lite av att spela JVM men det snacket rycker han bara på axlarna åt.

– Jag har varit lite sliten och har dragits lite med sjukdomar som gör att man känner sig lite hängig. Men jag kände att det var skönt att få komma tillbaka till DIF.  Jag fick väl inte den bästa starten i första matchen efter att jag kom hem men sedan har det känts bättre för varje match.

Vad är det för sjukdomar du har haft?
– Det är inget speciellt så utan det blir ofta sådär att man bli hängig efter ett JVM. Det har varit en tuff turnering, man har varit borta länge, ätit konstigt käk i Ryssland, känner sig sliten. Men jag fick en vilodag nyligen och sedan har det varit bättre.

Det snackas ju ibland om att man laddar ur mentalt på ett JVM och att det är svårt att ösa på hemma i klubblaget direkt. Har du känt något sånt?
– Nej jag känner inte av det alls och kände inte att det var något problem när jag var tillbaka heller.  Just det var inga problem alls utan jag var inte vän med pucken i någon match bara, tog dåliga beslut. Det har inget med JVM att göra utan det handlar bara om min egen insats i just den matchen. Jag ska försöka spela mitt vanliga spel nu, sedan så är det lite skillnad på hockeyn i JVM och här men det tar inte så många matcher innan man är tillbaka i tänket. Jag börjar komma in i det här lite mer nu och i de olika spelstilarna.

För Djurgården var det tre minst sagt viktiga poäng. Västerås som ligger på fjärdeplatsen, vann också så där är det fortfarande två pinnar upp även om VIK har en match färre spelad än DIF. Och med tretton matcher kvar att spela, det vill säga 39 pinnar att slåss om, är det sju poäng upp till trean BIK Karlskoga som även de har en match färre spelad än Djurgården.

En seger var också viktigt inte minst med tanke på hur risigt spelet sett ut i de två senaste matchernas förluster mot bottenlagen Tingsryd och Karlskrona. Det var inte bara fansen som gick i taket efter de matcherna, spelarna var givetvis angelägna om att hitta ett bättre spel också.

– Det är jättestor skillnad på hur vi spelade då och nu. I dag får vi längre anfall, vi känner att de (Asplöven) blir tröttare, vi jobbar mer som ett lag i dag istället för en och en. Tidigare har vi inte kommit med fart i anfallen, vi har varit tafatta framåt. I dag spelar vi mycket bättre, säger Wennberg och fortsätter:

– Vi pratade mycket innan matchen om vad vi kunde ta med och förbättra från de andra två matcherna. Vi har gått igenom lite på träningarna också, dels uppspel och hur vi ska komma in i zonen. Vi har lärt oss av våra missar och idag spelar vi på ett enklare sätt, med mer fart i uppspelen.

 Vad är annars den största skillnaden i erat spel nu jämfört med matcherna mot Tingsryd och Karlskrona?
– Då hade vi svårt att få upp pucken. De låste fast oss, vi kom inte med fart och fick inte upp pucken i uppspelen. Då kunde de ta över matchen. Id ag var det stor skillnad, vi kom med mer fart, får upp pucken och då lyfter sig hela laget. När man väl är uppe i anfallszonen så är vi bra eftersom vi kommer dit med fart.

Men varför lyckas inte Asplöven med det Tingsryd och Karlskrona gjorde? Är det en slump eller gör de något annat i spelet som styr det?
 – Jag vet inte men det kändes bättre i dag. Sedan ser det ut som att de inte orkar hålla emot när vi kommer in mot andra och tredje perioden. Vi kanske maler ner dem när vi får lite längre anfall i dag men det är stor skillnad i alla fall hur vi spelar då och nu.

Du sa själv att ni spelar enklare, på vilket sätt gör ni det?
– Vi har ju tappat poäng mot botten lagen så innan matchen gick vi igenom hur vi måste spelare enklare. Till exempel så istället för att hålla i pucken för att det är lite underskattning, så lägger man en tidig förstapass. Det gör det lättare att bygga upp anfallet i fart och att bygga upp självförtroendet därifrån. Alla slår ju alla i den här serien så vi vet att vi måste ta tre poäng, vi skärper till oss och tar lärdom av missarna som vi har gjort i de andra matcherna. Man är ju väldigt besviken på sig själv och på lagets insats när det blir som det blev (mot Tingsryd och Karlskrona). Det är ändå viktiga poäng om vi vill slåss om topp tre, och det vill vi. Tre poäng som man måste ta vara på.

Bra för självförtroendet att ni studsade tillbaka nu då?
– Ja och viktigt att göra några mål så man känner sig farliga framåt. Vi vet att vi har några poäng upp till kvalserien som är målet. Vi vill bli en av topp tre och ska göra allt för att ta oss till de där platserna. Varje poäng är extra viktig nu så det är fullt fokus på det. 

Inga kommentarer: