Målvakterna: Mike Smith, Kanada, 90,90 % och Jhonas Enroth, Sverige 95,12 %
Domarna: Vyacheslav Bulanov, Ryssland, Jyri Petteri Rönn, Finland

Bäst i Kanada: Mike Smith, mv och Steve Stamkos, f.

Målen:
Andra perioden:
1-0  (0.45) Steven Stamkos (Stephane Robidas, Andrew Ladd) Spel 5 mot 4.
Sju sekunder kvar på ”Edlers” femminutersutvisning då bombar Stamkos in ett direktskott som visslar förbi Enroth och in.

Tredje  perioden:
1-1 (5.41) Nicklas Danielsson (Henrik Sedin, Daniel Sedin) Spel 5 mot 4.
Sedinarna och Loui Eriksson snurrar nere vid målvakten, Kanada lägger allt fokus där och glömmer Nicklas Danielsson som ställt sig perfekt vid blå. En fin pass dit och ett dundrande slagskott (typ Stamkos) så dånade pucken in i mål. Grym skymning av Loui Eriksson vid skottet. Dan Hamhuis som satt utvisad för puckout lär gräma sig länge för just den…

1-2 (9.35) Nicklas Danielsson  (Daniel Sedin, Henrik Sedin) Spel 5 mot 4
Giroux har först ett skott i stolpen, men gör sedan en ful eftersläng som ger honom en tvåa för crosschecking. Målet ser nästan ut som det första men nu skymmer Loui fint hela tiden i stället medan Sedinarna snurrar runt och lägger bak pucken till en fri Danielsson. Nytt stenhårt direktskott som brakar in i mål.

2-2 (10.50) Claude Giroux (Andrew Ladd)
Strul av Sverige i egen zon. Giroux får tag i pucken framför mål och där står han. Med killerinstinkt och precision. Revanschsugen efter Sveriges 2-1 mål. Och ytterst kompetent målskytt. Tyvärr för Sveriges del.

Straffläggningen, GWG:
2-3 omgång 4 Fredrik Pettersson
Efter ett antal snirkliga straffar, några rätt på de båda målvakterna, åkte Fredrik Pettersson fram och dammade på ett slagskott. Briljant i sin enkelhet.
Så här såg föresten straffläggningen ut:
Omg 1: Claude Giroux miss, Loui Eriksson MÅL
Omg 2: Jordan Eberle, MÅL, Henrik Sedin skott räddat av målvakten
Omg 3: Matt Duchene skott räddat av målvakten, Daniel Sedin skott räddat av målvakten
Omg 4: Fredrik Pettersson, MÅL, Jordan Eberle, miss

Skotten i matchen: 43-33 (16-6, 16-11, 8-12, 3-3, 0-1)

Utropstecknet !
Fem minuter plus game, det vill säga matchstraff för Alexander Edler för knätackling på Kanadas lagkapten Eric Staal. Och fem minuters pp för Kanada. Blev svettigt för Sverige som dock bjöd på ett underbart disciplinerat spel i boxplay – fram till pausen.
När halva femman passerat drog till och med Andrew Ladd på sig en tvåa för hakning så var det spel 4-4 i två minuter av de 2.29 som Lönnlöven hade kvar i sitt pp. Starkt!!
Nu gjorde ju Kanada mål direkt efter paus, efter att Ladd  kommit in igen och man åter hade pp men ändå.

Frågetecknet:
Undrar om Mike Smith hade koll på Fredrik Petterson? Känns bara inte så. Nu har han det däremot. Garanterat

Matchens fem höjdare:
Jhonas Enroths räddning när målfarlige Steven Stamkos kom fri var en delikatess. Stamkos som gjort sex mål på sju matcher var helt ensam med den svenske keepern som iskallt väntade ut Stamkos och sedan tryckte fast pucken, liggande på magen på isen.

Oscar Lindberg hade några riktigt fina chanser i både första och andra. Såna lite oväntade ur ingenting så pang bara. Synd att de inte gick in. Är ju annars en hel del passande när Sverige har pucken, så fort en kanadensare får den så är det tokrakt på mål. Som vanligt.

Sveriges pp har ju varit generaluselt i VM. Men nu så! Där satt den, vilka kalasmål han gör Nickey D – båda regisserade av Sedinarna med bra skymningshjälp av Loui Eriksson.

Petter Granberg – vilket sjuk hårt jobb han gjorde. Måste ha känts som ett så där överjävulskt jobbig broms som man kan få ha ett litet krig med på somrarna. Vart man sig än vänder så är ”fanskapet” där och stör. Så det svider.

Sedinarna snackade innan matchen om att tråka ihjäl Kanada. Det gjorde Tre kronor - med bravur. Och utan att spela tråkigt, bara äckligt disciplinerat. Sudden death blev en lätt historia där båda lagen såg ut att inte vilja ha pucken, ingen ville gå bort sig, båda kom i en och annan raid men det var mest avvakta, inte gå bort sig, inte bjuda på något som gällde.

Citatet:
”Jag känner att jag får på en bra pärla!”
(Segerskytten Fredrik Pettersson analyserar den vinnande straffen)

Detaljen:
Kanada drog iväg en puck precis när signalen för andra periodpausen ljöd och jublade som om man hade gjort mål. Det hade man inte visade en videokoll.

Tillbakakakan:
Kanada fick en väldigt billig utvisning med sig i slutet av andra när Gabriel Landeskog åkte ut för att en kanadensare hade svårt med balansen i ett hörn typ. Extra gott att se då att Kanada fick tillbringa mer tid i egen zon i än i Sveriges under det pp:t  plus att Enroth var stabil på de skott som kom.

Aj fan:
Det var smärtsamt att heta Staal denna kväll. Först den otäcka knäskadan på Eric Staal som verkligen såg ut att ha ont och han brukar inte ligga och vrida sig. Nu såg han nästan panikslagen ut.  (Hoppas verkligen det inte är så illa som det såg ut!) I början av andra lyckades Henrik Tallinder skjuta en puck i huvudet på Jordan Staal. Som bara ruskade på skallen trots att han lite ofrivilligt nickade pucken vidare.