måndag 28 oktober 2013

Karjala tournament: Mårts laguttagning, ord för ord

Förbundskaptenen Pär Mårts tog ut truppen till Karjala Tournament i dag, måndag. Här är hans tankar, ord för ord, om de spelare som tagits ut:

MÅLVAKTER


– Här finns det fler som konkurrerar men valet har blivit Johan Backlund och Henrik Karlsson.

– Vi har ju två killar i Modo också, både Ullmark och Forsberg som gör det fantastiskt bra. Vi har David Rautio i Luleå som är lysande och Micke Tellqvist i Ryssland går inte av för hackor heller, men Johan Backlund gav oss så mycket i våras och överraskade så mycket att jag tycker att han ska få en möjlighet till att visa upp sig.

– Han (Backlund) har väl inte lyckats sådär till hundra i Ryssland men jag tror det har sina förklaringar att komma till ett nytt land, med nytt språk och nytt tänk.

– Henrik Karlsson var mycket skadad i Calgary och har inte stått så många matcher egentligen men de här två matcherna vi hade i Czech Hockey Games, då visade han att han är en stormålvakt.

– Han (Karlsson) har mycket att jobba på naturligtvis, eftersom han har spelat så pass få matcher de senaste åren men jag vill att han ska få känna på det här igen så att vi verkligen får känna honom på pulsen.

BACKAR:

Simon Bertilsson, Brynäs: 
– Har varit med förut, har varit skadebenägen men har fått vara frisk nu. Är både offensiv och defensiv i mina ögon. Lite allround och är dessutom ung, har hela karriären framför sig kan man säga.

Tom Nilsson, Frölunda: 
– Här har vi en till som har hela karriären framför sig. Var med oss från Mora förra året, var med hela vägen in mot VM. Han växer hela tiden, har både bra händer samt är framför allt en tuffing som är bra defensivt. Lär sig hela tiden att spela på hög nivå.

Niclas Andersén, Severstal Cherepovets: 
– Har varit med oss ganska länge. Förra våren var det på målsnöret att vara med här på VM. Han var väl lite doldis i Brynäs men tittar man på hans kropp så ser man vilken nytta han gör, för han täcker mycket skott och är väldigt svår att möta, framför allt i defensiven. Han vinner ofta kriget där.

John Klingberg, Frölunda: 
– Har faktiskt spelat en landskamp förut, Sverige-Tyskland i Halmstad, han blev inkallad på grund av skador. I den position han har – som den unga, kreativa killen- så är det lätt att säga att han gör en massa misstag men om man inte får göra misstag, hur ska man då kunna utvecklas? Det är inte så att vi uppmanar folk att göra misstag men vi manar människor att gå utanför sin komfortzon och verkligen göra det man är bra på och jag tycker att John, framför allt förra året i Skellefteå började ta den platsen. Han har gjort det även nu i Frölunda och hittar gränserna hur långt man kan gå innan gummisnodden går av, så det ska han få prova internationellt nu också.

Elias Fälth HV71: 
– Någorlunda liknande spelare som Klingberg. Väldigt klok kille. Användbar i mycket. HV har haft en trögare säsong än vi är vana vid men Elias är den som har stått ut och verkligen har spelat sitt sätt på det han kan. Det är klart att han kan bättre, men det är ju bra om man kan bli bättre och ändå är ganska så bra.

Daniel Rahimi, Linköping:  
– Det samma (som Mårts sa om Fälth) gäller även Rahimi. Var med oss förra våren hela vägen in. Är en herre som är svårbesegrad för de som ska ta sig in i vårat mål. Och det behövs internationellt, för det är en annan ishockey och det tillåts ett annat spel som vi måste ha beredskap på. Och vad jag har hört av de som jobbar med honom så kom han tillbaka med ett väldigt stort självförtroende från våren och har tagit det med sig. Det är hundra procent i det han går, han är väldigt tydlig i sitt spelsätt.

Sebastian Erixon, Växjö: 
– På väg tillbaka. Har varit med mycket förr. Har varit i Vancouver och försökt, då är det inte lätt att ta ny sats men i år tycker jag han har gjort det. Hans skridskoåkning och spelskicklighet är mycket bra.

– Som ni ser så saknas Staffan Kronwall. Han skulle göra en Kronwalltackling men den han skulle tackla flyttade på sig så han skadade sig själv. Vi skulle ha hållit en plats öppen för honom men till slut gick hans manager in och sa att du får inte spela under det här uppehållet vare sig hos oss eller i Tre Kronor, så han fick inte fast han ville.

FORWARDS:

Simon Hjalmarsson, Linköping:
– Var med och vann VM-guld. En härlig kille som inte syns och hörs så mycket på sidan av men som är på så in i vassen, det är riktigt kul att se honom på isen hur han är närvarande och när han är inne i hetta så höjer han temperaturen ytterligare. Det är en ingrediens som krävs i ett landslag, att man inte undviker hettan utan man ser till att den blir ännu hetare.

Fredrik Pettersson, Donbass Donetsk:
– Freddan, har ingen klubb nu men har tränat hårt och var också med och vann VM-guld så jag tycker han ska vara med i det här gänget också. Dels så kanske han får en ny klubb att visa upp sig i och dels så tror jag vi får ut väldigt mycket av honom nu för han är riktig revanschsugen. Han är en energimänniska, han är Mr. hundra procent, det är sällan han gör något halvdant. Han är alltid all-in.

Tom Wandell, Spartak Moskva
– Tom som har spelat i Dallas och kommit tillbaka till Europa. Han är inte lastgammal utan har sina bästa säsonger för sig och det är nu han är som extra intressant. Det är nu han ska bli den här ledande spelaren och Tom har verkligen förutsättningar för det, så det ska bli kul att se honom här. Han var med inför VM i Kosice också men hade otur och blev skadad precis innan och fick kliva av.

Joel Lundqvist, Frölunda
– Här har vi en till världsmästare som också ska vara med, för att han är en kulturbärare. Det är hundra procent hela tiden, han är ett föredöme. Så självklart ska Joel vara med, även om han inte producerar så mycket i Frölunda framåt så producerar han mycket annat gott som vi har nytta av.

Robin Figren, Frölunda
– Här är en till kille som har bytt klubb, från Linköping till Frölunda. Jag tycker att han har gått framåt i år. Robin är för mig en konstnär som har otroligt teknik, ett otroligt spelsinne och har efter sin sejour i Kanada blivit en hårdjobbande kille. Jag tycker att han har tagit fram tekniken mer i år, så att han får den här härliga blandningen av vad han kan.

Mattias Janmark, AIK
– Förra turneringen var Mattias, tillsammans med Viktor Arvidsson, den kille som slog sina motspelare i spelet en mot en. Har en fantastisk skridskoåkning och för att ta sig in där det händer. Är ganska okonventionell i sitt spelsätt. Jag tror inte att motståndarna har så lätt för att läsa honom för jag tror inte att han ens själv vet alla gånger, vart det tar vägen. Men det är rakt på och väldigt mycket speed så därför är han intressant internationellt. Det händer mycket kring honom.

David Ullström, Lokomotiv Yaroslavl
– En 89 som också har kommit tillbaka från Nordamerika och har hela världen framför sig. David var med i förra turneringen som center, men jag vill testa honom som ytterforward, för jag ser hur han med den farten och tyngden ska få slippa ansvaret och att vara spindeln i nätet. Det kan göra att vi kanske kan få ut lite annat spel av honom.

Niklas Olausson, Luleå
– Jag såg honom i Modo mot Luleå. Skulle jag ta ut honom efter den matchen kanske han inte skulle få vara med men man måste få prestera sämre ibland och Niklas är en fantastiskt spelbegåvad herre som kan sätta upp alla andra. Han har också varit med förr och honom vill vi också se mot lite tyngre och bättre motstånd så vi får se vad han kan prestera på den nivån också.

Pär Arlbrandt, Linköping
– Leder skytteligan i SHL. Liten i sin storlek men har en fantastisk näsa för att vara med där det hettar till. Är kvick i tanken och det som framför allt präglar honom är att han ser möjligheter fort och nyttjar dem väldigt fort och skoningslöst. Det är lite kul att alla inte behöver vara de här stora killarna utan att man kan klara sig på annat sätt också.

Nicklas Danielsson, Rapperswil-Jona
– Avgjorde mot Kanada i kvarten. Och fast många andra inte tyckte att han borde få vara med så tycker jag det är kul att vi trodde på vår idé och att han är en vass målskytt som skjuter sådär lagom hårt. Har inte riktigt chansen i Prag men det är så utomlands att man får lite andra krav på sig att leverera och det passar inte alla människor. Niklas måste man bygga och nu när han har fått en ny klubb här så hoppas jag att han ska kunna blomma hos oss också och dra ett litet lass.

Oscar Möller, Skellefteå
– Här hade jag tänkt skriva Mr X för Oscar brukar bli skadad när han blir uttagen. Det här är tredje uttagningen och jag tänkte berätta för honom på söndag att du ska komma till oss på måndag Oscar. Men vi hoppas på tredje gången gillt. Är också född 1989, har gjort ett NHL-äventyr, har kommit tillbaka för några år sedan och är tillbaka i stor rink tänk igen. Också en kille som trivs i att vara i hettan och tävlar väldigt härligt.

Martin Thörnberg, Lev Prag
– Behöver kanske inte så mycket presentation utan gör mycket bra ifrån sig där nere i Prag.

William Karlsson, HV71
– Har gjort en landskamp. Har haft höftproblem som har gått över, han har liksom Elias (Fälth) klarat jobbet väl i HV. William är en lite annorlunda kille, han har ett gammeldags centerspel i sig som inte är så vanligt. Dagens unga centrar är mer att man kör, man utmanar och det händer saker. William är mer en tänkande kille som sätter upp kompisar, täcker upp, tar stort ansvar men är samtidigt med där det händer och är väldigt intressant på det sättet.

Linus Klasen, Luleå.
– En till kille som producerar. Kul att se honom producera internationellt och det krävs väl att Linus får vara med ett antal gånger så att han känner förtroende från oss, att han äger sin tröja och kan göra samma saker internationellt.

***

Niklas Persson och Jimmie Erixon har tillfrågats men tackat nej på grund av skador respektive uppbyggnad efter en operation i somras. Joakim Lindström har tackat nej, Mårts tyckte att Joakim själv skulle förklara varför.

Turneringen inleds med en match i Gävle torsdag 7 november mot Tjeckien, därefter åker Tre Kronor till Helsingfors där man möter Ryssland och Finland under lördagen 8 och söndagen 9 november.

Inga kommentarer: