fredag 18 oktober 2013

"Man tänker att det kan ju inte hända två matcher i rad "

(Adam Reideborn. FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Adam Reideborn höll nollan mot Rögle nu och släppte bara in ett mål under ordinarie tid senast – ändå är det dags för målvaktsbyte till nästa match. Djurgårdens målvakter fortsätter med sitt två-två schema, som planerat.

– Ja det är sagt så. Och så länge vi har bestämt det innan och både jag och Mattsson och coacherna vet om att det är så, då är det inget konstigt. Då står man två matcher och vilar två. Då kör man så tills något annat sägs, konstaterar Adam Reideborn lugnt.

(FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Så här långt har planen spela två matcher, vila två matcher fungerat bra. Man skulle kunna tycka att det är att slänga bort fördelen med att en keeper har bra form men Reideborn ser andra fördelar med två-två schemat:

– Det är framför allt att båda ska komma in i det. Det är ju ingen av oss som har varit förstemålvakt på seniornivå alls. Båda behöver jobba upp fysiken mer, då kan man jobba på det de veckorna som vi inte står. Det är en bra lösning för båda två och för laget.

(FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Mot Rögle fick Reideborn en knepig match. Djurgården dominerade första perioden där man vann skotten med 12-3. I andra fick gästerna bättre fart på fötterna och i tredje backade Djurgården till stora delar hem för att freda sin bräckliga 1-0-ledning, brända av att ha tappat matchen mot såväl Karlskrona som Asplöven i de två senaste matcherna:

– Nu får vi en jätteskön vinst! Vi gör en jättebra match och det känns som att vi blockar fler skott än de får fram mot mål så det är en jättebra match defensivt av oss.

Hur svettigt är det att stå där när man bara leder med 1-0?
 Det är klart att det är jobbigt, får de in en puck så är det lika. Då kan det bli som i våra två matcher innan - att vi tappar poäng…

Som senast mot Asplöven när de kvitterar via en studsande puck som går in en DIF skridsko med 1.48 kvar och sedan vinner på straffar?
– Ja precis men sånt kan man inte tänka på det är sånt som händer bara.

Har man det inte någonstans i bakhuvudet som målvakt?
– Jo det är klart att det fanns där, lite. Men man tänker att det kan ju inte hända två matcher i rad och vi gör en jättebra match, blockar jättemånga skott, så det var en jätteskön seger.

(FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Du får kanske tipsa forwards om hur ni ska göra mål?
– Ja, he, he, men så länge vi gör ett mål framåt och bara släpper till femton skott bakåt så tror jag vi kan vinna matcherna ändå.

Men det blir kanske lite spännande i onödan för hemmafansen?
– Ja, - och det är väldigt många lägen som vi borde göra mål på. Det var likadant i förra matchen (mot Asplöven) så det är något vi måste träna på men, ah, vi gör en bra match och man ska inte älta sånt (målskytte) för mycket även om det är klart att man vill göra fler mål i såna här matcher, säger Adam Reideborn som gärna öser cred över sina utespelare:

– När de gör ett så bra jobb defensivt som de gör nu, då kan jag inte klaga på någonting, egentligen. Det känns som att vi stänger mittzonen på ett bra sätt, de får verkligen kämpa hårt för att komma in i zonen över huvudtaget, sedan håller vi dem på utsidan så de får ta backskott och skott från hörnen – de får bara in lite slumpuckar som de kastar in. Vi har ju inte släppt till en enda två mot etta eller ett mot nolla på i alla fall en, två matcher. Så det är ett jätteplus till backar och forwards att de stänger av mittzon och tänker hemåt. Det var så mot Asplöven också – framför allt i de två första perioderna då – att vi jobbar så hårt hemåt, så de inte får några klara lägen på oss.

Hur var taktiken nu inför tredje perioden? Att backa hem matchen – vilken sällan funkar i hockey även om det gjorde det nu - eller göra fler mål?
– Det är klart att man vill göra fler mål, 1-0 är ju inte säkert i hockey. Det vet vi från tidigare matcher att ett mål kan man lätta tappa in, trots att laget man möter inte är bättre än oss själva. Men man vill ju samtidigt inte ge bort någon jättechans, någon ett mot nolla eller två mot etta…

(FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Det är lite knepig avvägning, eller hur? Man vill ha mål men ändå inte satsa hårt och riskera att gå bort sig?
– Ja exakt - defensiven är väl det viktigaste när man leder med ett mål inför slutperioden men man måste samtidigt försöka göra till ett mål för att få lite andrum och kunna slappna av lite i alla fall.

Samtidigt så har ju Tony varit lite frustrerad här de senaste matcherna över att det är så svårt att få in pucken i mål?
– Jo men defensiven är det viktigaste. Det är planen från början att vi ska bygga defensiven först och sedan får vi tänka framåt senare. Så länge vi släpper in noll eller ett mål så har vi chans att vinna de flesta matcherna vi spelar…

 
(FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Har ni snackat om hur ni ska få det att lossna framåt?
– Jo absolut. Vi har Honken (Micke Holmqvist) och (Micke) Ahlén som gör ett jättejobb framför deras mål – som vid vårat mål, då täcker Mike (Ahlén) deras målvakt helt och hållet så att han inte ser någonting. Det är något vi har tränat mycket på och har fått att funka, sedan skotten, sitter väl lite väl utanför mål kan jag tycka kanske… och det är väl oskärpa antar jag. Alla kan sätta dem i krysset, alla kan sätta dem på mål. Så det är lite oskärpa i avgörande lägen kanske.

Eller att man blir för ivrig?
– Så kan det vara, när man vet att vi inte har gjort så mycket mål senaste matcherna, så kan det bli att man vill skjuta bara för att skjuta.


Inga kommentarer: