tisdag 12 november 2013

"Vi spelar ändå för att vinna även om det inte ser så vackert ut."

(Micke Ahlén. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Två matcher mot Almtuna i höst, två kryss vid full tid. Förlust på straffar i första mötet, vinst på straffar nu. Men spelmässigt – en enda stor frustration.

-Jag vet inte varför det blir så men det är svårt att få press på dem, de gör så att vi får långt lag. De spelar smart, lägger ut långa puckar så att vi kanske går lite och checkar för hårt på det, konstaterar Micke Ahlén och fortsätter:


-Jag tror det kan vara grejen, att vi checkar för hårt och sedan när vi inte får hugg, då lägger de långa puckar så att backarna får backa av. Samtidigt är vi forwards för djupt nere i zonen, så det är nog lite det. Att vi måste vara lite mer kyliga.

Ni har ju kollat på video för att se vad som hände i matchen i september. Ändå ser det nästan likadant ut, det vill säga de lyckas med samma saker, ni gör samma fel,.
 -Ja, det såg avslaget ut precis som då men det var ändå en lite annorlunda match senast tycker jag. Då körde de mer. Sedan har vi så klart gått igenom hur vi ska spela mot dem men ibland så vill det sig inte riktigt och det var skönt att vi fick med oss poängen i alla fall, säger Djurgårdsforwarden med ett snett leende.

Att det var mållöst efter två perioder fick publiken att visa sitt missnöje och på isen, i båset växte frustrationen för varje minut som gick. Inte blev det bättre när Fredrik Vestberg sätter 0-1 för Almtuna efter 8.45 av tredje perioden.

-Ja de hade ju inte så många lägen och i tredje tycker jag vi kontrollerar matchen men får inte in pucken så det var irriterande och så får de  in ett tufft mål där så att – det var skönt så klart att vi fick göra ett tillbaka.

Ni sätter full fart efter målet, du kvitterar sedan sjunker tempot igen. Varför kan ni inte hålla uppe energin som ni hade när de gör mål även efter kvitteringen? Man är ju inte nöjde med 1-1 så sent i matchen?
-Nej absolut inte. Och vi försöker men… hm... Jag har inget svar! Det är klart att man alltid vill spela med hög energi och sätta press så jag vet inte vad det beror på! Det kan vara att vi hade så långt lag. Så det är synd att det blir så, säger Micke Ahlén.

Man måste ju ge Almtuna att de är spelar strikt disciplinerat bakåt även om det inte är någon champagnehockey framåt. Det är jobba, jobba, jobba som gäller. Och dra ner tempot. Samtidigt så kan man ju tycka att rent logiskt borde Djurgården då öka tempot och krossa Almtuna men så blev (och blir) det ju inte.

-Jo men samtidigt så backcheckar ju de stenhårt och i och med att vi får ett långt lag så kommer man ofta ensam mot tre man.

Och då blir det ingen kross?
-Nej. Så i nästa match måste vi nog spela lite smartare mot dem och komma lite mer samlade. Så man kan ha högt pucktempo men man måste vara smart också.

Det låter som att Almtunas backcheck är nyckeln här?
-Ja de backcheckar stenhårt, så vi får spela smartare.

Det är Ragnarssons fel känns det som?
-Ja, det är han som har lärt dem! Konstaterar Ahlén med glimten i ögat.

På isen var han en av få ljuspunkter med sitt enormt hårda jobb. Det rivs, slits och ser emellanåt ut som att det finns två Micke Ahlén på isen emellanåt. Om det var lågt tempo och sega ben på många så var det sedvanlig Duracellkanin på Ahlén.

Gillar du såna här matcher?
-Nej jag gillar när det är högt tempo och smäller lite men jag ska ju vara den som bidrar med mycket energi så jag försöker få i gång alla så gott det går.

Vad är det som gör att du bränner runt dubbelt så snabbt som alla andra då?
-Att jag alltid försöker jobba så hårt jag kan. Sedan är man piggare vissa dagar än andra och jag känner mig hyfsat pigg i benen i dag, i alla fall under de två första perioderna. Men jag tycker att Hank (Henrik Eriksson) jobbar på hårt också, och Honk (Michael Holmqvist), så stundtals får vi lite press på dem men…

Det kanske är lättare för er som inte nödvändigtvis måste spela i pucken i mål.
-Ja för jag tycker vi kommer lite rakare men även vi var lite långt ifrån varandra idag så vi är inte nöjda med spelet i dag. Vi är nöjda med poängen men inte så mycket mer.

Ditt mål då?
-Det är så klart skönt. Men det var egentligen en skitträff, så den vobblade in över målvakten. Det är skönt att få in pucken i alla fall men det var nog tur att jag fick på en skitträff. Nu gick den nästan rakt uppåt och studsade sedan ner. Och vi försöker jobba på i pp, det är viktigt att pp ska funka även om vi spelar dåligt i övrigt. Och jag tycker det funkar bra idag, så vi borde ha haft mer än ett mål i pp i dag.

När man är där och bökar och stökar som du så riskerar man ju hela tiden att det bli interference på målvakten. Hur håller du koll där?
-Ja jag försöker hålla mig på rätt sida och omedvetet så tittar man väl på linjen. Vi tränar mycket på det så man har i bakhuvudet var linjen går sedan brukar det vara ganska fritt framför målet, alltså hur mycket man får gräva och böka så man kan inte hålla igen där för då blir det inga mål.

Bättre köra - går det så går det liksom?
-Ja precis!

Och även om Micke Ahlén – liksom fansen – säkert grämer sig över att ”bara” vinna på straffar så ska man inte underskatta betydelsen av att gneta in den där bonuspinnen i sudden eller på straffar.

-Det är faktiskt viktigt för  känslan efter en sån här match kan betyda mycket. Nu vann vi ändå matchen och är glada för det. Torskar man så kan det kännas åt helvete så…

Vad tar ni med er till nästa match?
-Att det är bra att vinna även om man spelar dåligt så även om vi inte vann på full tid så börjar vi få igång straffskyttet och vi har många bra straffläggare i laget så det var bra för oss.

Är det en styrkekänsla att ha med sig?
-Absolut! Och att vinna är alltid att vinna. Det får man inte glömma bort. Vi spelar ändå för att vinna även om det inte ser så vackert ut.


Inga kommentarer: