0-1(07.44) Jacob Blomqvist (Patrik Hersley) Spel 5 mot 4.
0-2 (13.10) Kevin Kapstad (Jacob Blomqvist, Mikael Johansson)

1-2 (12.01) Teemu Ramstedt (Björn Melin) Spel 5 mot 4.

1-3 (16.33) Pär Edblom (Jens Bergenström)

SKOTTEN I MATCHEN:  21-41  (6-15, 11-13, 4-13)

(Larsson räddar vid Knuts friläge.. FOTO JESPER ZERMAN)

UTROPSTECKNET!
Leksand fick två frilägen när AIK hade pp i mitten av andra. Vid det andra lyckades AIK styra undan det rena friläget men vid det första kom Jon Knuts helt fri, som i en straff med Larsson. Där var dock AIK-målvakten som en vägg, AIK kunde sedan reducera kort därpå och fortsätta hålla liv i matchen.

FRÅGETECKNET?
Hur ska AIK lyckas omsätta ord till handling? Spelarna skäms efter de här matcherna, tro inte annat. Det has samtal i gruppen, det pratats om att nu måste alla se sig själv i spegeln och så vidare. Men när ska det blir mer action och mindre prat om det? Hur ska AIK hitta tillbaka till det jäklar anamma man bars fram av under de första säsongerna i SHL? Vem ska lyckas dra med sig alla? Jag vet inte. Men jag önskar att laget vet. För något måste hända. Nu.

(FOTO JESPER ZERMAN)

NOTERAT:
13 490. Fantastiskt fin publiksiffra. Det vara lååånga köer in till Globen och matchen fick starta tio minuter senare för att alla skulle hinna in. Jag hoppas för AIKs skull att merparten kommer tillbaka, trots förlusten.

Det var lätt att räkna ihop AIKs lägen i första perioden, med bara sex skott noterade. Victor Ahlström var nära att få ett läge också, hade öppet mål precis före 0-2 målet men fick inte ordning på pucken. Det fick Leksand som vände och kontrade in 0-2 där Blomqvist fick fram pucken och Kapstad satte fram bladet och styrde in pucken mellan Larsson och första stolpen.

(Blomdahl spelade som alltid med stort hjärta. FOTO JESPER ZERMAN)

AIK spelade upp sig rejält i andra, hade klart bättre press då och gjorde det de måste göra för att ha en chans det vill säga trampade på, spela mer fysiskt, mer aggressivt och på så vis få upp spelet bättre.

Alla sätt är bra utom de dåliga heter det och man måste ju ändå gilla viljan hos Esa Pirnes som blir av med klubban men ändå lyckas få med sig pucken med fötterna några meter, och ner bakom Leksandsmålet. Mer sånt, mer ska få någon meter med sig, till varje pris tack!

Jens Bergenströms stolpskott, på insidan av stolpen efter 2.07 av tredje perioden! Jisses. Man kommer inte närmare mål än så. Där hade AIK millimetrarna på sin sida.

(Fredrik Forsberg vs Mattias Janmark. FOTO JESPER ZERMAN)

Efter uppryckningen i andra kom en tredje period med fyra skott från AIKs sida. Obegripligt då AIK hade häng och ”bara” behövde ett mål för att kvittera och få den energi som hade behövts för att vända matchen.

Leksands Gabriel Karlsson vann elva och förlorade fyra av de tekningar han tog. Ingen i AIK var ens nära. En sån där detalj (av flera) där AIK behöver bli bättre.

OCH SÅ EN SAK TILL:
HV71 – som bytt både tränare och en hel femma mot nya dyra spelare förlorade med 1-7 mot LHC. Bra tabellmässigt för AIK som därmed, trots förlusten på Globen,  har häng och ”bara” är två pinnar efter Jönköpingslaget. Örebro som skuggar Gnaget tog en pinne, de båda bottenlagen har nu båda 38 poäng men AIK har -19 i målskillnad, Örebro har -31.

(Hynning vs Leksand. FOTO JESPER ZERMAN)

Citatet
”Vi ska ha en arbetsinsats och en stolthet och de ska vara med och stötta oss hela vägen”
(AIKs sportchef Daniel Rudslätt tog mötet med fansen som i ilska och besvikelse skrek rakt ut efter matchen och först krävde ett snack med Rikard Franzén)