torsdag 5 december 2013

Veckans Viasatreportage: "Nu har jag ditt hjärta i min hand"

(Peter Linde och Carl Berglund under operationen. FOTO VIASATHOCKEY.SE)


"Ditt hjärta i min hand" låter som en kärlekssång men det är det inte, i det här fallet. Det är Peter Linde, överläkare vid Örebro Universitetssjukhus som pratat med Carl Berglund under hans hjärtoperation.

För en månad sedan fick BIK Karlskogaforwarden problem med att hjärtat rusade. Det hade hänt under några minuter några gånger tidigare men nu rusade det på i över 20 minuter under en periodpaus när det borde vara lugnt.Carl fick åka in till sjukhus där det visade sig att han hade White Parkinson Wolf syndrom, ett medfött hjärtfel som måste opereras för att man inte ska få livshotande hjärtflimmer senare i livet. För övrigt samma sjukdom som bland andra målvakterna Tommy Södertström och Jonas "Monstret" Gustafsson har.

Hjärtfelet består av en extra ledningsbana som skickar för snabba elektroniska impulser till hjärtat. För i tiden var man tvungen att klippa upp bröstkorgen för att så småningom kunna skära av ledningen som finns inne i hjärtat.

Numera skickar man upp högteknologi via ett hål i ljumsken, genom en ven och upp i hjärtat där man med hjälp av röntgenbilder och elektroder och datorbilder letar upp ledningen och bränner ett är i den där ledningen och vips så kan inte de där snabba impulserna rusa runt längre och hjärtat blir lugnt. För att ta det hela lite förenklat.


(Carl Berglund. FOTO VIASATHOCKEY.SE)

I måndags var det dags för operation och jag och fotografen Daniel fick följa med ända in i operationssalen. Stort tack till Carl och mamma Kristina för att vi fick följa med! Och stort tack Peter Linde (överläkare) Peter Gustafsson (sjukskötare) och Lena Svedberg (sjuksköterska) för att vi fick stå där och filma och ställa frågor. Enormt häftig upplevelse!.

HÄR kan ni se inslaget igen. Gå gärna in och titta, det är exklusiva bilder!


Inga kommentarer: