torsdag 5 december 2013

"Vi hade mer energi både på isen och utanför"

(Mark Hurtubise gav AIK ledningen två gånger om. FOTO HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIVBILD)

AIK tog ledningen tre gånger om, men det krävdes en straffläggning för att vinna matchen:

– Vi började bra men vi är för mycket upp och ner i matcherna. I dag var vi bra i fem minuter, dåliga i fem och så bättre igen fem minuter. Vi måste ha en högre lägstanivå och vara mer konsekventa under matcherna, konstaterar Mark Hurtubise.


Och visst såg det bra ut när Mark Hurtubise gjorde 1-0 redan 5.13 in i matchen, med ett bra avslut fint framspelad av tvillingarna Ahlström.

AIK är inte bortskämda med att göra första målet men glädjen kom av sig snabbt då Derek Joslin gjorde självmål 1.43 efter AIKs mål. Sebastian Erixon fick målet officiellt, men det var den olycklige AIK-backen som skulle skära av ett skott men istället fick se pucken sticka rätt upp i luften, ramla ner bakom Danne som försökte dra ut pucken men sedan studsade den in över mållinjen ändå. Helt sanslöst.

Någonstans där kände man nu att det här är bara inte AIKs säsong, det ska bara inte gå liksom. Men AIK kom igen. Fredrik Hynning satte 2-1 på en retur 12.16 in i första.
Växjö kvitterade ju – givetvis – genom Tomi Kallio i andra.

I tredje fick Växjö ett mål bortdömt för spark, efter en evighetslång videotitt:

– Jag såg rätt bra vad som hände genom att titta på jumbotronen och jag ser en sparkrörelse när målet går in. Sedan vet man ju aldrig vad domarna tittar på, de har så många olika vinklar att se det från men det såg som sagt ut som en spark och det gick de väl på.

Beslutet tog lång tid, var det oroligt att vänta?
– Ja man vet ju aldrig, det är klart det blir lite oroligt. Man får hoppas att man själv får rätt bara och nu fick vi det, det kändes bra, säger Hurtubise.

Kanadensaren gav sedan AIK ledningen för tredje gången i matchen då Hurtubise höll sig framme och plockade upp en retur 11.21 in i matchen. AIK var på väg mot sin fjärde trea borta men nej. Rhett Rakshani kvitterade med 2.15 kvar av tredje perioden

– Det är för mycket upp och ner som sagt och så vill vi såklart inte ha det så, utan vi vill köra 60 minuter bra spel, rakt igenom. I dag funkar det inte men vi har som tur var en bra målvakt som spelar hur bra som helst och som ser till att hålla oss kvar i matchen när de ligger på.

Och visst fick Daniel Larsson jobba. Växjö vann skotten med 37-22.

– Jag tycker vi gör en del bra som vi kan ta med oss men sedan finns det grejer vi måste ändra på lite. Bland de bra grejerna var att vi hade mer energi både på isen och utanför. Alla åkte mer skridskor än vi har gjort innan. Vi fick ut pucken ur egen zon snabbare än vi brukar få. Vi vill ju spendera så lite tid som möjligt där. Vi har snabba, starka forwards som kan göra mål och vill ju hellre vara i deras zon så mycket som möjligt, säger Hurtubise.

Tvåmålskytten kunde glädjas åt två riktigt bra avslut och är med sina totalt sju mål delad tvåa (med Esa Pirnes) i den interna skytteligan.

 – Det kändes bra idag. Min roll i laget är att producera mål och skapa chanser för mina lagkamrater att göra det samma. Så det känns skönt att få bidra.

Det känns som du har vuxit in i elitseriekostymen sakta men säkert under hösten?
– Ja, det håller jag med om. Det tar lite tid att komma in i det. Man vet inte vad man ska vänta sig och det tog ett par matcher innan det satt men nu känner jag mig mer och mer bekväm.

 Du kom från HockeyAllsvenskan, när började du känna dig hemma på den här nivån?
– Det var väl ingen särskild match eller händelse så, utan det handlar mest om självförtroende. Och det får man när laget vinner och gör mål. Får man in några mål själv också så växer man och du kan fråga vem som helst. Alla säger nog samma sak, att det är självförtroendet som är grejen. Plus att när man gör poäng så mår man bättre och kan spela mer avslappnat, utan stress och då blir det bättre.

Matchen gick som sagt till straffar. Där såg Daniel Larsson, med tre tunga räddningar, till att Växjö gick tomhänta från straffläggningen.

AIKs Esa Pirnes stod för den mest oväntade straffen då han tvärnitade och gjorde en 360 graders snurrfint men fick väl inte i väg det bästa skottet sedan direkt. Det fick däremot Christian Sandberg som var den enda av de sex skyttarna som satte AIKs andra ordinarie straff med ett hårt och precist skott.
Mark Hurtubise lade en straff även han men det räckte som sagt med att Sandberg nätade.

Och den där snurrfinten från Esa?
– Det är något han har tränat extra på. Jag har sett honom göra det på träning, då brukar det funka men det gick inte nu. Fast jag tror han kör på och gör det någon mer gång. Det kommer nog funka då i stället, ha, ha, skrattar Hurtubise.

Vad säger du om Sandbergs vinststraff?
– Riktigt bra avslut. Det var skönt att se honom näta. Sedan har Daniel varit grym i målet för oss hela säsongen. Han var bra hela matchen idag igen, och lika grym i straffläggningen som i matchen. När han ser till att spika igen under straffarna, då har han gjort allt vi kan begära. Då är det upp till oss att leverera och det gick vägen nu.


Inga kommentarer: