lördag 15 februari 2014

Ett lag fullt av ledare

Henrik Lundqvist, En av alla ledare i Tre Kronors lag i Sochi. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIVBILD

Det satt hårt inne men det blev en 1-0 seger för Sverige mot Schweiz. Erik Karlsson spelade fram och Alexander Steen gjorde en förnämligt jobb med att dra på sig uppmärksamhet och få målvakten att gå åt fel håll. Sedan kunde Daniel Alfredsson raka in 1-0 målet.

Men det där vet ni ju redan. Jag funderas lite kring det här med ledare i stället. Ledartyperna i laget. Och luckan som uppstått då givne, självklara och liksom bara finns där-ledaren Henrik Zetterberg fått lämna OS-turneringen på grund av ett ödesdigert diskbråck.


Men även om han är en fantastisk ledare så innebär inte Zätas avsked att det är kaos och förvirring. Tre Kronor har hur många ledartyper som helst, spelare som samtidigt har noll problem att inrätta sig efter den som plockar upp ledarpinnen efter Detroitstjärnan.

Den kanske mest uppenbare - Daniel Alfredsson. Visst tappar Sverige i slagstyrka och visst ser andra NHL-spelare på Sverige med aningen mindre respekt men säg den NHL-stjärna som inte ser en ledare i Daniel Alfredsson.

Han är ju dessutom en zätatyp av ledare på så sätt att han kanske inte skriker högst utan han väljer i stället - med sina galna meriter, han gör ju faktiskt sitt femte (!) OS, att vara ett föredöme på isen. Det här med  "leading by example" - är något Alfie tar på största möjliga allvar. Det gäller både i det hårda jobbet och i noggrannheten, tekniken och intensiteten. Och framför allt glädjen, viljan och passionen.

Alfies sidekick Erik Karlsson är en ledare han också. På ett litet annat sätt och trots hans ungdom. Han leder genom att våga ta risker, våga sticka ut, våga göra det oväntade och tar utan problem den skit som kommer ifall det går åt helvete samtidigt som han ödmjukt tackar kompisarna när det går bra.

Henrik Lundqvist är en ledare - om någon. Hans enorma fokus på detaljer, att alltid rätta till, bättre, lyfta de där små sakerna i spelet som oftast är de som avgör. De kanske inte syns men de finns där. Lundqvist är dessutom någon som syns och hörs, både i omklädningsrummet och utåt mot fans och media.

Niklas Kronwall - är ingen crowdpleaser när det kommer till rubriker och oneliners. Men han tar gärna ansvar i laget, lyfter av att få göra det och visar även han vägen på isen. Samt tar på sig jobbet att tålmodigt tröska sig genom frågor, funderingar och ett och annat märkligt påstående från media.

Här finns Gabriel Landeskog. kanske inte har fått stämpel som ledare i media - men framför allt de yngre i gruppen ser honom som ett föredöme. Trots hans ålder. Gabbe är bra på att ta media också, gillar att möta fansen men har ett enormt seriöst upplägg och en passionerad och dedikerad inställning till hockeyn.

Marcus Krüger kommer ni aldrig få se gapa och skrika. Han är försiktig i media. Men som han jobbar och en mer laglojal kille hittar man inte. "Kryckan" vill vara offensiv men tar på sig det jobb han ålagts. Hans roll har till stor del blivit att bära en defensiv kedja, att döda motståndarnas chanser framför att skapa egna. Oglamoröst men enormt uppskattat av lagkamraterna. Man kan således leda laget genom att foga sig i den roll men får också.

Det går att jobba sig genom hela det här laget och hitta olika ledartyper hos var och en av spelarna. Men som sagt. De tar den roll de får. Någon/några kommer att kliva in i den tomma ledarluckan, övriga ställer lojalt upp bakom. Det är och kommer vara en styrka som Tre Kronor har byggt och förhoppningsvis alltid har med sig.

Sedan kan det - som ni vet - går precis hur som helst i hockey. Det finns sargstudsar hit, ribbträffar dit, monsterräddningar, skitmål you name it. Men förlorar Tre Kronor i Sochi så är det inte för att man saknar en ledare i laget.

Laget saknar garanterat Zäta, vem skulle inte göra det. Men nu är han en av dem som det här laget spelar för, oavsett om han ligger och vrider sig av smärtor, sitter på läktaren eller lyckas flyga tillbaka till USA. Ibland kan man leda utan att vara med också ju. Zäta är en sån ledare. Det kan ni vara lugna för.

Inga kommentarer: