torsdag 13 februari 2014

"Glädje, lättnad och en massa energi"

(Johner bröt kryssandet mot Almtuna. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Match mellan mesta kryssarna – Almtuna med arton oavgjorda vid full tid och Djurgården med nitton dito – då såg det länge ut att komma ett kryss till. Men. Det blev inget fjärde kryss just de här lagen emellan – det blev istället seger vid full tid för Djurgården tack vare ett sent mål:

– Jag blev så glad! Så enormt glad, säger segerskytten Dustin Johner på väg hem från Metallåtervinning arena.


Målet, det kom på en retur:

– Det var ett bra skott av (Andreas) Englund, vår juniorback. Han sköt, pucken studsade på målvaktens benskydd fram till mig samtidigt som han (Erik Hanses) gick åt andra hållet, bort från mig så jag fick i princip öppet mål. Det var ett bra skott av Englund Jag behövde bara sätta fram klubban på pucken. Det var ett viktigt mål.

Känslan när den satt där?
– Jag blev så glad! Så enormt glad. När de kvitterade satte det ju tung press på oss, det blir ändå en stress att få det där målet så när jag fick in pucken så var det bara glädje, lättnad och en massa energi. Man fylls av energi och bärs fram resten av matchen av det. De hade en del bra skott emot oss på slutet men inga supergalna chanser och Johan Mattsson spelade bra för oss i målet. Han klev verkligen fram nu när han fick spela, höll oss kvar i matchen under de två första perioderna och var även bra i tredje, berömmer Dustin Johner kvällens målvakt i DIF-kassen.

Men segern satt hårt inne. De tre första mötena mellan lagen den här säsongen har slutat med straffavgöranden. Almtuna vann första straffläggningen och matchen, DIF vann den andra och Almtuna den tredje. Och Djurgården visste vad som väntade:

– De kom ut hårt, som de alltid gör hemma, satte hög press med mycket forecheck och hårt jobb medan vi gjorde en del misstag som kostade oss några spelvändningar till Almtunas fördel och som gjorde att de kunde spela fast oss i första. Men sedan fick vi ett par mål som gav oss momentum som vi kunde bygga på.

När kände du att det vände?
– Redan efter första målet. Att vi kunde komma tillbaka efter en tung start, få igång målskyttet och börja lyfta upp spelet gav oss bättre självförtroende och momentum i matchen. Plötsligt satt passningarna där de skulle igen, vi hittade varandra bra och fick igång ett bra spel. Mot ett sånt här lag vet vi ju att de kommer ligga på och stressa hela tiden, de kommer inte ge oss tid att bära pucken eller vårda den inom laget så, vi kände att vi behövde spela mer samlat, som ett lag och det gjorde vi efter det där målet och matchen ut.

Almtuna inledde målskyttet med ett pp-mål av Daniel Hermansson i början av andra. Nicklas Heinerö kvitterade halvvägs in i andra, Mattias Kallin fyllde på med 2-1 med 13.26 på matchuret i samma period. Sedan kom kallduschen, 2-2 av Martin Karlsson efter 2.56 av tredje
– Ja vad ska man säga? Vi har ju lyckats få de där kryssen gång på gång den här säsongen så… det var väl sådär. Men vi hade bestämt oss för att vi skulle hämta tre poäng här, vi fortsatte hålla humöret uppe, kämpade på utan att bli för störda av det där målet och det lönade sig. Vi satte 3-2 med drygt fem minuter kvar, så den här gången var det vi som lyckades göra den där sista vändningen och vinna. Och förhoppningsvis är det något vi kan ta med oss nu, i andra matcher där det är tajt, att vi vet att vi kan vinna. Vi kan vara dem som avgör även tajta matcher, i slutet av matcherna.

Hann du tänka, ”nej fan inte kryss nummer 20 nu”?
– Ha, ha, nä jag hann inte tänka så faktiskt! Men visst, man har de där kryssen någonstans i -bakhuvudet men vi släppte det där, fortsatte tänka positivt, var verkligen fokuserade på att ta de där tre poängen och fick de med oss så det var det viktigaste för oss.

I slutet plockade Almtuna målvakten och tryckte på i sex mot fem?
 – Ja så blev det men det var kanske 10-15 sekunders press som de verkligen hade, resten av tiden tryckte vi ner dem i mittzonen och ut mot sargerna så att tiden rann ifrån Almtuna. De kunde inte komma i några tyngre anfall, så vi spelade riktigt bra där sista fem minuterna, säger Johner och fortsätter:

– Vi måste fortsätta spela det spel som vi gör nu. Vi har spelat riktigt bra de två senaste matcherna, vi släpper inte till nästan några chanser eller tid med pucken till motståndarna och har skapat väldigt många chanser. Nu känns det som att fler börjar få igång målskyttet också, vi har ju till exempel fått in mål av allt fler killar i laget. Heinerö och Kallin klev fram i dag till exempel och det behöver vi. Just nu känns det som att alla bidrar med det de kan och fyller de luckor som behövs fyllas – det kommer hjälpa oss ta poäng och vinna såna här tajta matcher.

DIF har ju inte det här i egna händer och övriga resultat gick både med och emot. Västerås och Malmö (tabelletta och tvåa just nu) vann sina matcher mot Asplöven (vid full tid) respektive Karlskrona (i sudden). Å andra sidan förlorade ju nyss nämnda fyran Karlskrona i sudden och trean BIK Karlskoga även de i sudden. Djurgården knappade således in på BIK och KHK, är med åtta matcher kvar att spela åtta poäng efter BIK Karlskoga och sju pinnar efter Karlskrona.

– Visst, det ser tufft ut att ta sig upp på topp tre men man vet aldrig. Någon av lagen ovanför kan få en svacka samtidigt som vi jobbar på bra här så vi tror så klart att det finns en chans att nå dit även om det kommer bli tufft. Men går inte det, då får vi ta andra vägen. Det viktigaste är att vi håller i det här spelet, fortsätter så här och bygger vidare på det för det är riktigt bra nu. Det kommer vara tajta matcher här på slutet, det kommer sitta hårt inne, vi kanske få chansa lite och vi kommer behöva fortsätta skapa de här lägena men vi fortsätta slåss och som vi har spelat de här tre matcherna så finns chansen att ta topp tre kvar ändå.

Vad i erat spel talar för er fördel?
– Framför allt att vi verkligen tror på det vi gör. Vi tror på det här systemet, alla har köpt det, alla följer det vi har sagt och det bygger självförtroende hos alla i laget. Och just självförtroende kommer vara avgörande i de här sista matcherna. Vi hade ju svårt att göra mål här i några matcher men nu känns det som att det börjar lossnar, vi tar för oss både i fem mot fem och i pp samtidigt som vårt spel i numerära underlägen varit bra – även om vi släpper in ett mål i boxplay idag. Men man ser på hur killarna i laget agerar, på hur de jobbar, att det finns självförtroende och att vi bygger något stort gemensamt just nu.

Så även om ni förlorade mot Västerås så tycker du att det finns självförtroende i gruppen?
– Ja absolut. För vi spelade bra, vi hade hur många chanser som helst, sedan fick de göra ett turmål i förlängningen men sett över hela matchen så var det vi som var bäst. Vi var riktigt bra i den matchen. Sedan gick det inte som vi ville men vi tog med oss allt som var positivt i den matchen, in i den här mot Almtuna och kunde spela bra idag istället. Vi höll oss till det vi har sagt, vi skapade chanser både då och nu, vi höll nere deras chanser och det är sånt man fortsätter ta med sig framöver. Det är sånt som skapar en bra känsla och ett självförtroende i gruppen som man kan fortsätta bygga på, säger Johner och avslutar:


– Det är därför det skär så i hjärtat att vi förlorade två poäng mot Västerås. Det var tre poäng vi verkligen kunde haft nytta av men som sagt, vi fick något att bygga på där och kan vi fortsätta ta minst två poäng på lagen som vi har framför oss, ja då kan allt hända under de här åtta sista matcherna. Det är 24 poäng kvar att slåss om, mycket kan hända och vi kommer bara fortsätta mala på. Alla tar poäng av alla just nu så det finns alla möjligheter, det är bara ösa på.

Inga kommentarer: