fredag 21 februari 2014

SSK:s poängkalkyl sprack

(Andreas Johanssons och SSKs poängkalkyl sprack mot Löven. Johansson (här fotad vid en annan match) var besviken över hemjobbet enligt LT. FOTO RICHARD HIMBERG/ARKIV)

Fem matcher kvar. Tio poäng upp och tio poäng ner. SSK har hamnat i ett slags ingenmansland, som man lyckats skapa själva.

Med 15 poäng kvar att spela om finns väl någon typ av teoretisk chans till play off plats men tränaren 
Andreas Johanssons poängkalkyl sprack nog  så mycket det bara gick under torsdagskvällen. Tyvärr.


Man får ju utgå från att jättejumbon Björklöven var ett av de lag, en av de matcher som han räknat med att casha in en trea på. Det blev en poäng efter förlust på straffar. Bittert för SSK – inte minst som man ändå gör fyra mål framåt och då man har en trea fram tills det är 36 retliga sekunder kvar till full tid och full pott.

Men med 19.24 på matchuret lyckas per Hållberg kvittera och fast William Nylander inleder straffläggningen efter en mållös förlängning med att göra mål så går det inte att ens få med sig bonuspinnen hem.

Phil Desimone – kritiserad offentligt av tränare Andreas Johansson efter förra matchen – gjorde ironiskt nog hattrick med ett mål i varje period (kvittering till 1-1, kvittering till 2-2 och ledningsmål vid 2-3) men straffen satte han inte. Det gjorde inte Robin Press heller men det gjorde rutinerade Stefan Andersson.

Jag noterar i LT att Andreas Johansson var ”fruktansvärt besviken” inte minst på ”sättet vi förlorar på”. Man får ju hålla med honom om att ”gör man fyra mål här uppe ska man vinna alla dagar i veckan”. Men  om man inte gör jobbet framför det egna målet så går det inte.

”Vi jobbar inte klart situationer. Tar inte bort spelare framför mål. Lyfter inte på klubbor. Är inte aggressiva”  säger Johansson till LT. Och det spelet framför egen kasse duger ju inte när man är i det läge som SSK är.

Vad händer nu då? Ja SSK är ju som sagt i någon slags ingenmansland nu. Om man inte faller ihop och förlorar samtliga fem återstående matcher samtidigt som Troja vinner sina så klarar man kontraktet. Och det är ju bra.  Det är det man får koncentrera sig på nu.

Det ska ju till någon slags mirakel för att SSK ska ta in tio poäng på de fem lag (Asplöven, Almtuna, Oskarshamn, Timrå och Mora) man har framför sig upp till sista playoffplatsen så det är ju bara att glömma.
SSK har kvar följande spelschema:  Oskarshamn (h), DIF (b), Almtuna (h), Västerås (h),  Asplöven (b).  

Med tanke på den situation som uppstått kan det bli rena mardrömsprogrammet rent ekonomiskt – det är ju jobbigt att ha tre hemmamatcher som inte gäller något och så en långresa upp till Haparanda som pricken över i:et på det.

Får man önska något så vore det att fansen kom ändå, att man gemensamt försöker få ett bra avslut med så många poäng som möjligt för att sedan kunna ta med sig det och försöka bygga något nytt till nästa säsong men – viktigt – att man börjar bygga redan nu.


SSK:s sätt att bygga laget - att ha betydande luckor i laget ända in på säsong-  som sedan ska täckas med antingen juniorer, välvilliga lån eller dyra importer som tyvärr verkar kosta mer än de har bidragit funkar inte.  

Det finns en del att säga om det här med lagbygget men det återkommer jag till senare.  Men jag hoppas att man redan nu sett över sin strategi och sitt tänk. Det kommer inga fler lockouter att rädda säsongerna med, inom överskådlig framtid i alla fall. Och även om de lån som tagits in, som Linus Fröberg och William Nylander, gjort fint ifrån sig så är – enligt mig – lån inget man bygger ett lag på. De drar ju så fort det går bra. då vill utlånaren ha hem sina poänggörare igen. För inte kommer Modo låta Nylander vara kvar när OS-uppehållet är över. Tror jag. Till exempel.

Men som sagt. Mer om det senare. Nu får SSK se till att avsluta snyggt istället så att man går in i nästa säsong med ett positivt avslut och så att fansen slipper känna flåset nerifrån Troja under de sista omgångarna. 

Inga kommentarer: