torsdag 13 februari 2014

Tre Kronor bjöd på fyrverkeri i OS-premiären

(Erik Karlsson blev tvåmållsskytt och inledde målskyttet i OS i Sochi. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIHALLMAN.SE/ARKIVBILD)

Vilket grymt målfyrverkeri Sverige inledde OS-turneringen i Sochi med. Det var ju ändå Tjeckien vi mötte och de matcherna har av tradition tenderat att bli tajta, stängda och inte särskilt målrika.

Nu var det en närmast sprallig Erik Karlsson som tog täten med två mål men som också testade gränser så att förbundskaptenen Pär Mårts blev aningen nervös och Henrik Lundqvist skällde rätt rejält på sin back.


Men som någon (om jag minns rätt så var det Notan  i Viasatsändningen) sa så är det bättre att trycka på nu, kanske göra lite misstag och lära sig av dem, rätta till dem till slutspelet än att backa sig in i turneringen och försöka slå på on knappen senare.

Mitt i målglädjen tappade Tre Kronor fokus på defensiven och bjöd in Tjeckien i andra halvan av matchen. 

Men de fick hjälp också. Det är ju helt obegripligt att domarna, vid tjeckernas 2-4-reducering - tillät Plekanec att åka in  i målgården och ställa sig där före pucken kom in. De tillät honom även att använda Kronwall som en murbräcka för att störa Lundqvist och liksom bara jaha.

Om jag förstod rätt så får man inte titta på såna situationer på video internationellt, till skillnad från i SHL och HA men det krävdes väl inte video för att se det där? Eller?

Han var ju smart Plekanec som låste fast Niklas Kronwall och liksom tryckte till Tre Kronorkeepern med honom i stället för att släppa den svenska backen och stå där ensam och störa. Då hade det väl bara inte gått att inte döma bort. Rutinerat således av tjecken även om det suger att domarna inte hängde med där.

I tredje perioden tyckte jag Sverige stängde matchen bra. Visst hade Tjeckien chanser men den perioden kändes mer typisk för ett möte mellan de här länderna. Lite stängde, lite avvaktande i väntan på den andres misstag vilket ju gynnade Sverige med sin tvåmålsledning.

Henrik Lundqvist såg för övrigt bra ut. Kunde inte göra så värst mycket på de tjeckiska målen. Zidlickys 4-1 reduceringen var ju…  ja hjälp. Vilken rökare.  Och välplacerad där Henke har en liten lucka oftast (i armbågshöjd). Svischade ju bara in där – så gott som otagbar.

Härligt också att se Daniel Alfredsson stå och buffla och skymma framför det tjeckiska målet. Inte det mest glamorösa jobbet men så viktigt att han, åldermannen i laget, visar vägen där.

Guldstjärna också till Patrik Berglund som åker fram och bara pang, bombar in ett skott. Rakt, enkelt, hårt och utan krusiduller. Se och lär ni som åker runt och letar målformen i SHL och HA. Det enkla är ofta det bästa. Ett distinkt, välplacerat skott. Tjoff. Bara sådär.

Skönt att Henrik Zetterberg nätade i första matchen. Känns tryggt.

Och apropå det här med skott. Erik Karlssons 4-0 i pp. Babom. Kliniskt rent, som en sylvass kniv genom smör. Kan man annat än älska ett sånt direktskott?!


Nästa match för Tre Kronor är på fredag, mot Schweiz på den för oss med svensk tid  lite knepiga klockslaget 13.30.

Inga kommentarer: