torsdag 13 mars 2014

Andreas Johansson lämnar SSK som letar nytt. Vad sägs om Zabel?

(Andreas Johansson lämnar SSK för ny klubb. FOTO RICHARD HIMBERG/ARKIV)

SSK har verkligen försökt. Men ett besked drog ut på tiden och när det nu kom ett nej tack från Andreas Johansson så var det nästan väntat.

Johansson har haft förfrågningar från utländska lag men jag tror även att det jobb han ändå gjorde i SSK på den korta tid han hade på sig, gav eko även bland svenska klubbar.


SSK låg minst sagt panikartat illa till när Andreas Johansson kom in. En orsak till det var att varken tidigare tränare eller spelare lyckats hitta den där nyckeln som gör att alla tänder till.

Johansson må vara en – för många – besvärlig och obekväm typ. Han hörs, syns och tar plats men – och det är viktigt – han är enormt passionerad, han lägger tokmycket fokus på spelarna internt och tar på sig alla eventuella klagomål som kommer utifrån.

Det kändes som han vann spelarnas förtroende direkt, han fick med sig dem och det lyckades tyvärr varken Strömwall eller Sörensen med.  Nu nådde man inte play off men man var ändå på väg uppåt. Hade Andreas Johansson kommit in tidigare så hade man tagit sig dit tror jag.
SSK i mångt och mycket ut som ett helt annat lag när AJ kom in – det ska han ha cred för även om vi aldrig får veta vad som hänt om han haft hand om laget hela säsongen.

Jag försökte ringa den nu före detta SSK-tränaren men han svarade inte. Vet inte om han var less på att svara på spekulationsfrågor om var han hamnar. Jag var förvisso mest nyfiken på vad han hade att säga om hur han resonerat när han valde bort SSK. Och lite tankar kring det finns ju faktiskt i pressmeddelandet som skickades ut av klubben där AJ bland annat säger så här:

”Till att börja med vill jag verkligen säga att det har varit en fantastisk tid för mig i SSK. Jag har trivts otroligt bra från dag ett.

/--/

Hela min upplevelse i SSK har varit mycket positiv och det har inget med mitt beslut att ej vara kvar att göra. Det känns såklart lite moloket att lämna och jag gör det med dubbla känslor.

Jag känner att det finns en bra kapacitet i föreningen och en bra möjlighet till att göra något
riktigt bra tillsammans. Jag ville dock lämna ett besked till SSK så snart jag kunde, då jag vet att de behöver få tid att hitta en ersättare på positionen.

Jag kommer ta med mig tiden i SSK, det var en mycket bra erfarenhet för mig och jag är en bättre tränare idag än när jag kom till klubben. Jag vill att vi skiljs åt som de vinnare vi blev.  

Att SSK verkligen ville ha kvar Andreas Johansson var ingen högoddsare. De signalerna har klubben varit tydliga med både gentemot honom och även ut mot media. Så har i alla fall jag upplevt det och pressmeddelandet säger sportchefen Per Nygårds så här:

”Vi har gjort vad vi har kunnat för att möjliggöra att Andreas stannar och det är givetvis riktigt tråkigt att det inte blir så, men det är tufft att slåss med högre ligor som bekant. Vi har parallellt med att vi inväntat besked haft en process där vi söker alternativa tränare och vi har flera bra tränare som vi för diskussioner med.”

Vem det blir? Jag vet verkligen inte. Det känns som att många av de som känns spännande är upptagna.

Christer Olsson har ju varit på tapeten, ryktesvägen ska väl påpekas. Men ska man jämföra personligheter känns Olsson mer Strömwall än Johansson så jag vet inte.

Ska jag komma med ett förslag så säg jag Tony Zabel. Han är ledig, tydlig i sitt ledarskap och verkligen hockeypassionerad. Har bara hört bra om honom från de spelare han haft, inte minst när det gäller förmågan att få juniorer att växa samt med sig folk. Han skulle kunna funka. Tror han skulle gå bra ihop med Anders Sörensen också. Om nu han blir kvar.


1 kommentar:

Anonym sa...

Så du tycker alltså att vi ska ta in en tränare med tre misslyckade säsonger i rad?( ja dif var misslyckade till han fick gå)Nej tack!