onsdag 5 mars 2014

"Det var bara glädje"

(Adam Reideborn fotad i höstas. Nu fick han uppleva en höjdarinsats i Ängelholm och en go gla kexchokladresa hem till Stockholm. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Full fart framåt. Håll tätt bakåt. Sällan har väl Djurgården levt upp till sin egen hejarramsa som mot Rögle säsongens allra sista seriematch.

DIF åkte till Ängelholm och fullständigt krossade Rögle, direkt. Utan tvekan, utan pardon. Och i andra änden höll Adam Reideborn sin sjätte nolla för säsongen.


– Det är bara så skönt just nu. Vi har inte varit tippade att gå till kvalserien de sista två månaderna utan vi har fått kriga för det. Så skönt att vi kunde ta oss upp till den platsen och ta den, och att vi kan bygga vidare därifrån nu, säger en jublande glad Djurgårdsmålvakt.

Känslan vid slutsignalen?
– Det var bara glädje. Vi har som sagt jobbat så hårt de här sista matcherna för att ta den här platsen och nu när vi har gjort det så… är det så … fruktansvärt skönt bara, säger Reideborn.

Han fick en rätt skön resa när Djurgården bekräftade den Kvalserieplats man skulle försvara och behålla. Rögle mäktade bara med fem skott i första, fyra i andra men kom sedan i ett lite bättre försök i tredje då man sköt elva skott.

Djurgården sköt i å sin sida 16 + 7+ 6 skott. Fyra av de fem målen kom i första perioden. Det första efter bara 02.35 i pp (Jens Jakobs), det andra efter 6.06 (Markus Ljungh), det tredje efter 07.44 (Dustin Johner) och det fjärde efter 17.15 (Jens Jakobs) av första perioden. Mittenakten blev mållös och i tredje satte Micke Holmqvist punkt för matchen med 5-0 i pp.

Känslan för dig under matchen när dina utespelare sköt det ena målet efter det andra?
– Jag försökte bara hålla mig varm och inte tappa fokus för de har en del skickliga spelare som kan skapa på egen hand men som lag så ville de väl inte riktigt bjuda upp till match efter vår start. De gav upp lite kändes det som efter att vi hade gjort 4-0 och då kunde vi spela ut och ta hem det ganska enkelt.

Tankar när du står där och inser att det här tar vi nog nu?
– Jag försökte att inte tänka för mycket. Jag märkte att vi var mycket hetare än dem i början men för mig gäller det ju att hålla mig lika taggad hela tiden som när det stod 0-0 och försöka hålla pucken ute på min sida så att vi kan spela hem det lätt de sista två perioderna. Backarna hjälpte mig otroligt bra idag och det var egentligen bara några backskott som de fick till idag och om det kom någon retur så var vi snabba på att ta bort dem, Jag försökte bara hålla mig redo och hålla fokus om det skulle hända något?

I Viasats intervju efter tyckte jag att du såg ut att vara på väg att börja gråta, var du det?
– Nej jag var nog bara trött, grät gjorde jag inte i alla fall

Man kan ju gråta av glädje annars?
– Ja jag gör inte det så ofta men går vi upp då kanske jag gör det, säger Adam Reideborn med ett skratt.

Djurgårdens mål var inte bara många, de var fina också. Rena hockeypropagandan – inte undra på att Rögletränaren fick spelet och skällde ut sitt lag efter noter. När Djurgården gjorde 3-0 så var dessutom målvakten Brandon Maxwell ute på en liten utflykt som såg förnedrande dråplig ut.

Röglekeepern stod och fipplade med pucken vid kortsargen bakom målet. Det såg nyförvärvet Emil Lundberg som snodde åt sig pucken och spelade in den till Dustin Johner som hade öppet mål, bokstavligt talat, då Maxwell försökte göra något men inte hann tillbaka in framför målet.

Vad tänkte du när du såg Maxwells blunder där vid 3-0 målet?
– Jag mådde lite dåligt för hans skull för man vet ju hur jobbigt det är när man själv gör sådär. Det är mycket otur när sånt händer… men det var skönt att det inte var jag…

Det såg lustigt ut, han gled runt där bakom målet och så bara oj typ.
– Ja, men Lundberg läser honom ganska bra där och täcker sargen. Det var lite klumpigt av honom (Röglekeepern) och bra av Lundberg, så fick vi ett mål av det. Det var bra för oss.

Djurgården har haft en förmåga att vika ner sig när det finns en chans att ta hem något men den här gången såg ni ut att ha bestämt er för att nu jäklar skulle det gå? Nu skulle inte den här dippen komma som kommit i så många avgörande lägen förr?
– Ja precis det var det som vi snackade om. Att vi hade egentligen inget att förlora, vi hade vunnit åtta raka och tagit den här serieplatsen och vi skulle bara spela ut och spela som vi har gjort i de senaste matcherna. För när vi har gjort det så har vi varit riktigt bra och det är inte så många lag som har haft en chans mot oss sista månaden. Det lyckades vi med i början av matchen, de hängde inte med över huvudtaget och vi fortsätter egentligen bara på samma nivå som vi har gjort innan och det funkade i dag.

Vad är anledningen till att ni har vunnit nio raka nu?
– Vi har egentligen inte ändrat spelet så mycket utan vi har verkligen tagit till oss att vi måste spela på det här sättet som vi har gjort på slutet och framför allt mittzonsstyrningen och försvarsspelet har varit helt perfekt de senaste matcherna – det är inte många lag som kommer in på zon på oss som de vill utan de måste dumpa och då kan vi vända ut och ta tag i pucken själva och de har fått jobba hårt för att hålla pucken i deras lag och då har vi utnyttjat det på vårat sätt och har varit väldigt effektiva i vårat anfallsspel och då vinner man många matcher.

Självförtroendet växer ju i takt med segrarna det förstår man även om det såg spänt ut mot Asplöven men det kanske var för att det var en sån ska bara vinna match? Eller?
– Jo så var det ju. Alla märkte ju att det spelet stämde inte helt och hållet den matchen utan vi fick verkligen kämpa för att skapa någonting och alla höll väl lite hårdare i klubban när vi inte fick den utdelning vi ville ha i början av matchen, men vi spelade defensivt bra den matchen också. De fick inte så mycket lägen heller och då kunde vi vara ganska säkra ändå på att vinna matchen. Som vi spelar försvarsmässigt nu så är det inte många lag som kommer åt oss, det har vi visat nu på slutet.

Det måste vara revansch för den kritik som kom en bra bit in i säsongen, inte minst mot er målvakter?
– Ja det är klart att det är det. Men vi har försökt att inte tänka på det. Vi visste ju hur vi ville spela, från början. Och vi har inte ändrat någonting längs vägen utan vi har bara var lite mer noggranna på slutet och försvarsspelet har gett mig hjälp av backarna och det har gett mig bättre självförtroende också, då har laget känt av det och kan spela med bra självförtroende de också så har vi byggt på det där så hela laget har fått bra självförtroendet till slut och då är det lätt att spela matcher.

Det blir en positiv spiral i samarbetet mellan målvakt och utespelare?
– Ja exakt. De känner av att vi känner oss säkra och vi känner av att backarna vet vad de ska göra och så länge man har en bra kommunikation och det så blir det lätt.

Vad känner du inför Kvalserien?
– Att det ska bli riktigt kul att få kriga om att ta oss upp och det ville vi reda förra året - det gick inte då men nu har vi chansen och då ska vi försöka ta den.

Vad ska ni göra för att inte få den här jobbiga kravkänslan på er som sänkt DIF förr?
– Jag är fortfarande ganska orutinerad när det gäller såna viktiga matcher men så som vi har spelat på slutet så har vi en bra grund och vi har haft ett snack mellan tränare och spelare och vi vet att om vi spelar ut som vi gör nu så har vi chansen mot både AIK och Örebro och alla topplagen i HockeyAllsvenskan och vi vet att vårt spel funkar. Vi ska bara bygga på det självförtroendet och ta med oss det till kvalet och inte lyssna på så mycket vad som sägs utifrån utan bara vara vi i gruppen och sätta målen själva egentligen.

Hur blir det att möta AIK?
– Det ska bli riktigt kul, det har jag längtat efter!

Jasså, varför då?
– Nä men det är lite speciellt att få möta ett lag som man har spelat innan i så det blir absolut kul.

Ni har nu tolv dagars uppehåll innan Kvalserien drar igång. Bra eller dåligt?
– Jag tror att det kan vara bra faktiskt. Jag har känt mig lite sliten på slutet och har blivit trött ganska lätt under matcherna, så jag vill ta någon dags vila nu och sedan gå ner i gymet och köra ganska hårt så att jag kommer tillbaka till den styrka och kondition som jag hade tidigare på säsongen. Så det kan vara skönt att få några dagar ledigt och ladda upp, säger Adam Reideborn.

Men först väntade en bussresa hem. En riktigt skön bussresa med glada miner hela vägen hem:


– Det ska vi nog ha, det är ingen som kommer sova på vägen hem tror jag. Men det är vi värda!

Inga kommentarer: