tisdag 18 mars 2014

"Det var en riktig jävlar anamma-seger av alla grabbarna i laget"

(Jordan Hendry fick en bra start i AIK. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Kvalseriepremiär och debut för Jordan Hendry i AIK-tröjan. Och en minst sagt risig inledning på matchen. Då klev den forne Stanley Cupmästaren in och visade hur man vänder en match.

Babooom sa det så dånade hans 1-1-kvittering från genom Djurgårdsförsvaret och in bakom en chanslös Adam Reideborn. Vackert. Men Hendry lyfter hellre fram lagkamraterna:


– Det var en stark lagvinst, killarna växte och gav verkligen allt efter första då vi hamnade i under läge 0-1- Vi kom igen starkt inte minst i tredje perioden – vi höll oss till matchplanen och det var en riktig jävlar anammaseger av alla grabbarna i laget, säger kanadensaren.

Och den där matchplanen? Den stavas ”tålamod”:

– Vi visste att de skulle komma ut hårt från första början men vi hade sagt att vi skulle låta de visa sina kort och sedan agera utifrån det, men samtidigt hålla oss till vår matchplan, ha stort tålamod och våga ta vara på de lägen vi fick.

Det såg ut som att många i AIK inte var vana eller bekväma med att föra matcher som man förväntades göra här?
– Ja, så kan det har varit lite i vinter – jag har ju inte varit här då men jag håller med. Vi var väldigt avvaktande i första perioden, där förde de matchen men vi tog oss samman, snackade ihop oss och ändrade på rätt sätt i vårt spel till andra och tredje perioden. Och jag tycker vi växte där, i framför allt tredje spelade vi riktigt bra och fick två riktigt tunga mål.

Känslan när Djurgården har 1-0 efter två perioder och tiden börjar ticka på allt snabbare?
– Jo men det är alltid jobbigt att ligga under, samtidigt så är det sånt som händer inom sporten. Och alla vet att det inte är över förrän slutsignalen går – och det finns många matcher genom historien där det avgörs under de sista sekunderna så du vet att det är bara att mala på. Man ger inte upp, man fortsätter spela, man fortsätter skjuta och då händer bra saker. Det vet man!

Var du orolig där ett tag?
– Nej, absolut inte! Visst, vi hade ett mål upp och det vill man ju aldrig ha inför tredje perioden men jag litar på laget, jag tror på de här killarna, vi har stort förtroende för varandra och kör man bara på då så fixar man det. Så är det bara, säger Hendry.

AIK värvade friskt inför transferstoppet men nykomlingarna droppade in lite om varandra och medan Akim Aliu och Carsen Germyn hann åtminstone spela två matcher var. Backen Hendry som kritade på sitt kontrakt sist av alla fick vackert se matcherna från läktaren och nöja sig med träningar.

Och samspelet såg lite sisådär ut emellanåt. Trots det tycker kanadensaren att den tid som funnits för att få in alla nykomlingar varit tillräcklig:

– Ja absolut! Jag har ändå varit här i två veckor nu och de andra killarna med, en del lite längre än så till och med. Och två veckor är ändå rätt bra med tid att komma in i ett nytt lag – vilket kan vara väldigt tufft emellanåt, speciellt om man kastas rakt in i hetluften med matcher – men nu har vi fått träna ihop i två veckor, det har gett oss gott om tid och det ska räcka för att lära känna varandra bra på isen och för att sätta sig in i det spelsystem som finns.

Men du fick inte ens köra en enda match, det fick de andra. Hur var det att göra debut i en så viktig match som den här matchen? Den kanske viktigaste på hela säsongen? Av alla matcher?
– Det var lite speciellt och jag hade gärna spelat någon match innan men det var som det var med all pappershantering. Ibland tar det tid och det gjorde det nu. Så för mig var det bara att gå ut och ta det lugnt, få upp lite tempo i benen, spela enkelt och spela sig in i det så gott det går. Det här var en riktig lagvinst dessutom, jag försökte bara smälta in och bidra med så mycket jag kunde just här och nu.

Att göra debut i ett kvalseriederby – där dessutom endast det egna lagets fans var välkomna var en ny upplevelse:

– Det var fantastiskt. Helt enormt. Jag såg sista seriematchen från läktaren, då var det väl hälften så många fans här så det var lite extra häftigt att se alla fans och känna på stämningen som de här häftiga fansen byggde upp. Jag ser fram emot fler såna matcher här…

Du vet att det bara var AIK som fick ha fans på plats i den här matchen?
– Ja jag hörde det! Det är lite udda och ja vad ska man säga. Det är väl det som kallas hemmaplansfördel, ha, ha.

(Hendry firar med laget efter 1-1. FOTO JESPER ZERMAN)

Vad säger du om ditt och Carsons respektive mål?
– Hans skott är stenhårt. Det är som att han har som en laser att skjuta med. Pucken skar rakt igenom deras försvar men så har han ett riktigt bra skott också. Han fick en fin passning från Joslin också…

Ditt skott då? Jäklar vilket hårt skott du fick på?
– Äsch då. Hans var hårdare, ha, ha.

Ärligt nu?
– Ha, ha jorå! Hans skott var hårdare och bättre än mitt, he, he. Nä men vid båda målen gör forwards ett grymt bra jobb. Vi naglade oss fast i deras zon, tröttade ut dem lite, stressade dem så att de började göra misstag och det gör att det kan bli lite luckor i försvaret – det blev det här. Sedan såg forwards till att täcka bra, att skapa ytor för såväl mig som Brett så det underlättade så klart när man tar det där backskottet, som nu gick in (för båda två).

Nu är du väl lite väl ödmjuk. Du hade ett hårt och distinkt skott där. Eller hur?
– Tack! He, he.

Eller hur?
– Njaaaa jag vet inte, he, he.

Okej, vi tar nästa fråga då. Nu väntar Örebro borta för er, vad känner du inför fortsättningen här nu i Kvalserien som är på liv och död i mångt och mycket?
– Jomen det vet jag. Det här är en enormt viktig serie, vi måste se till att vara fortsatt ödmjuka i det vi gör och inte ta något för givet. Vi ville givetvis inleda med seger och skapa lite momentum för laget och nu tar vi det en dag i taget, fokuserar på vårt, jobbar bra på både träning och match – period för period och tar det som det är och kommer till oss.


Inga kommentarer: