tisdag 4 mars 2014

"Det var tur att någon annan såg"

(Oscar Ahlström gjorde mål utan att någon på isen märkte det. Som tur var reagerade videomåldomaren och påkallade en koll. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Det är inte ofta det händer men ibland gör man mål utan att man märker det själv. AIK:s 2-0 mål borta mot Leksand var ett sånt mål där varken målskytten själv (Oscar Ahlström) eller någon av lagkamraterna (eller någon annan på isen) förstod att pucken var inne.

Så förvåningen var stor, hos båda sidor, då det blev videokoll och dömt mål.


– Jag tror inte ens det var någon av oss på isen som märkte det så, det var tur… att någon annan såg, säger 2-0-skytten med ett skratt.

Ja videomåldomaren såg tydligen och påkallade en koll och då var det mål såg man ju!  
– Ja så var det, det var juste gjort!

Pucken gick mellan benen på Oscar Alsenfelt men utan att gå över mållinjen, sedan låg pucken mellan Leksandsmålvaktens benskydd och skyfflades sedan in av Alsenfelt själv när han skulle dra ihop benen.

Men var trodde du att pucken hamnade då?
– Målvakten låg ju där så jag trodde att den låg under målvakten på något sätt, det gick så snabbt att jag inte hann se, konstaterar Oscar Ahlström.

Han och lagkamraterna gick alltså till pausvila med en 2-0 ledning sedan Michael Lindqvist gjort 1-0 och Oscar Ahlström 2-0. Men i andra kom Leksand ut, utskällda av en besviken tränare och hade plötsligt ett helt annat tryck i såväl åkning som press och skott.

AIK-bekantingen Johan Ryno reducerade efter 4.08 och med matchuret på 8.02 kom kvitteringen av Martin Grönberg som var inne i sitt första byte i matchen. Någonstans där vaknade AIK till liv igen.

Jonas Liwing satte sedan AIKs tredje mål i allra sista sekunden av andra perioden. I tredje tryckte Leksand på rejält, i jakten på en direktplats till slutspelet, men Daniel Larsson gjorde några galna räddningar samtidigt som utespelarna slet febrilt och med 22 sekunder kvar satte Oscar Steen spiken i kistan 2-4 i tom kasse.

Men vad hände där i början av andra perioden? Kändes allt klart eller?
– Nej så var det väl inte men de fick väl en utskällning efter första perioden och kom ut lite bättre där medan vi slarvade lite några få gånger. Sedan lyckas de få två mål men det var ändå ingen jättefara, kände vi väl. Och det är något vi har pratat om, att vi måste klara av att ändra matchbilder till det bättre när det blir sådär och det gjorde vi idag.

Ja ni har haft lite lätt att tappa matcherna förr?
– Ja precis! Men nu vände vi tillbaka och vann, det är viktigt.

Det var andra raka segern, vad har ni för form?
– Det känns bra, det är ju alltid skönt att vinna så. Samtidigt så har vi fått in mycket nytt folk som inte var med nu men som är hemma och är laddade (i väntan på papper från Migrationsverket) och som ska ta plats sedan. Så det är en konkurrenssituation i laget nu som vi inte har haft tidigare på grund av skador. Så nu gäller det att alla är på och kämpar för att ta en plats. Det gäller att man är på tårna för att vara med och spela.

Det är alltid risk, känner jag, om man har en grupp som spelat en hel säsong så kommer det in fem nya helt plötsligt, eller sex nya om man räknar in Micke Nylander. Vad har ni gjort för att få in alla i gruppen på de här korta tiden?
– Jag vet inte om man gör något speciellt. Man försöker få in dem i tänket, hur vi spelar och så. Sedan kanske de inte hinner vara med så mycket i matcherna innan det är dags för Kvalserien, vi har ju bara två matcher kvar, sedan är det en veckas träning och sedan börjar det. Så det blir väl en anpassning för alla. Sedan har ju alla fullt sjå med att göra bra ifrån sig själva så de som spelar med dem, i samma kedja får prata med dem. Sedan är det upp till tränarna att förklara hur det är tänkt och sådär.

Vem som ska spela i vilken kedja är inget spelarna har fått besked om ännu. Men kedjan ”trillingarna” det vill säga tvillingarna Ahlström och Oscar Steen har gått riktigt bra i vinter så den borde få fortsätta spela ihop. Kan man anta.

Vad känner du annars inför kvalserien? Pirrigt? Nervöst?
– Jag vet inte, jag har inte tänkt så mycket på det. Det blir väl mer när det kommer igång men jag känner väl att det är viktigt att få en bra start. Det är väl det-

Vilken koll har du på Malmö och Västerås som är klara?
– Ingen vidare tyvärr. Vi mötte ju Västerås på försäsongen men de har väl tagit in ganska många spelare sedan dess? Jag har sett någon match eller period sådär på Viasat men det är inte så att man har kollat matcherna på så sätt att man har följt hur de spelar utan det får komma nu från tränarna istället. Men vi, jag och brorsan (Victor) tänkte kolla matchen i morgon (tisdag, Rögle mot Djurgården) i alla fall. Det blir spännande?

Om Djurgården tar sig till Kvalserien så blir det derbyn, vad känner du inför dem?
– Det är lite blandat. Går det bra så är det skitkul men går det dåligt så är det skittråkigt om man säger så.

Blir det dubbelt kul/tråkigt att vinna/förlora ett derby i Kvalserien jämfört med derbyna som ni spelade i SHL?
– Ja så blir det ju. Självklart.

Det jag är rädd för är ju att AIK och Djurgården tar död på varandra, inte minst genom att det kommer bli mycket hausse och snack runt matcherna?
– Ja men jag tror inte vi ska gå ut och snacka i media om att ”vi ska spöa dem”, ”vi ska bli bäst i stan”, att bygga upp snacket så. Utan såna grejer tror jag man ska hålla sig ifrån.

Det är bättre att hålla lägre profil nu än när ni möttes i Elitserien?
– Ja precis. Samtidigt så när vi kom upp så var det vi som kom underifrån och skulle slå dem, nu är det tvärtom. Det känns lite konstigt men det är roligt också på ett sätt. Det är ändå skitroliga matcher att spela så i grunden så blir det nog skitkul om det blir så att det blir derbyn.

Hur viktigt är det mentalt att ni vinner de två matcher i serien (Växjö borta och Frölunda hemma) som är kvar?
– Det är väl mest viktigt att vi gör bra matcher! Sedan är det alltid bra att vinna, det är bra för självförtroendet så, men jag tror det är viktigt att vi gör bra matcher så att vi tar med oss det.

Är det något ni har ändrat sista matcherna?
– Nja, det är väl något som har kommit med tiden. Spelet har blivit bättre och bättre med tiden, sedan kanske då det var ett tiotal matcher kvar. Vi blev väl uträknade där och då vart det kanske lite bättre för varje match sedan dess. Vi har pratat väldigt mycket och har jobbat hårt för att få ihop det på något sätt också.

Det syns att ni spelar mer avslappnat nu. Är det för att det inte gäller något längre eller för att ni fått ihop det bättre?

– Det är svårt att säga men vi har kommit in i det bättre nu. Vi har haft många juniorer som har kommit in och som har gjort det bättre och bättre. De har gjort det riktigt bra tycker jag.   

Inga kommentarer: