måndag 24 mars 2014

"Jag är mest skitförbannad och ledsen"

(Oscar Ahlström. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

AIK vann skotten (40-28) men Västerås vann matchen. Med bara fyra poäng på fyra matcher och en plats som nästjumbo börjar läget bli besvärligt för AIK som har lika svårt framför mål i Kvalserien som man hade under grundserien.

– Arg och besviken. Det är väl så det känns nu. Vi har så jäkla mycket lägen så jag vet inte riktigt, i en sån här match ska vi bara vinna, säger Oscar Ahlström.


Västeråsspelarna däremot jublade högt hela vägen från isen till omklädningsrummet. Taktiken, att låta AIK spela sig frustrerade framåt och sedan ta vara på de kontringar som kom lyckades till hundra procent.

– Alltså, jag tycker inte de har så mycket lägen egentligen – men de kastar in några puckar framför mål som studsar lite fel så är de heta och slår in dem. Medan vi lyckas missa mål på alla lägen känns det som, konstaterar Oscar Ahlström.

Om någon trodde att spelarna inte bryr sig, då tror de fel. Att Oscar Ahlström är så frustrerad, besviken, arg och ledsen över uteblivna mål och poäng att det nästan går att ta på. Och det är lätt att förstå honom. Västerås första mål (0-1) var just ett sånt mål som gästerna hoppades på – en minst sagt tursam studs som avslutning på en kontring efter att AIK inlett med tung press mot VIK-målet:

– Ja precis. Det var väl ett skott som tar på Danne (Larsson), så studsar returen rakt ut så… jag vet inte om han gjorde det med mening men han (målskytten Tony Romano) får pucken på bröstet så går den in på något sätt. Och använder man inte handen så är det ju okej, säger Oscar Ahlström.

En av domarna var snabb och tydlig med att slå av målet men Västerås krävde videogranskning, fick det och där såg man att det var någon annan del av kroppen än handen som var sist på pucken.

Men att gästerna fick ligga så tajt mot AIK:s mål att pucken kunde bröstas in är något som Gnaget själv får ta på sig. Det var alldeles för fritt fram vid VIK:s samtliga tre mål:

– Ja det är väl så vid några tillfällen där vi trycker på så hårt framåt att det blir så, det är hemmaplan och vi känner att vi måste vinna på något sätt. Vi vill ju göra mål för fansens skull också och vi skapar mål men vi kanske går bort oss där. Sedan vänder det snabbt och så blir det sådär.

Vid alla tre målen så har VIK en spelare mellan Danne (Larsson) och er sista gubbe. Varför får de stå där?
– Vi är väl inte riktigt tuffa i just de lägena. Man hinner ner men jag vet inte varför det blir sådär. Vi spelar tufft emellanåt men det känns som att i stort sett varje gång de får en chans så är det när de kastar in en puck mot mål och hoppas att det ska studsa rätt och när det blir sånt spel så kanske det… det får studsa rätt lite för många gånger. Sedan är det inte bara oflyt utan vi går på för hårt framåt och får jaga hemåt då och då skapar de mål, kanske inte på jättelägen men de gör mål. Det är så, säger Oscar Ahlström självkritiskt.

Hur har det varit att möta de här allsvenska lagen?
– Det var som vi visste, att vi skulle få ha mycket puck och de klumpar ihop sig.

Känns det ovant att föra matcherna och ovant att ha så mycket puck som ni förväntas här?
– Ja det är det väl, vi kom sist i elitserien. Det är självklart, hade vi haft mer puck där så hade vi inte kommit sist, så det blir en skillnad. Men samtidigt så… vi har ju skapat så många lägen! Jag tycker att mot Västerås här så var vi bättre och vi var bättre i förra matchen vi förlorade här (mot Rögle) så jag tycker att vi har klara det bra ändå. Vi har verkligen spelat och inte bara kastat in puckar, vi har skapat lägen så jag tycker inte att vi har varit dåliga. Det är bara det att det krävs trepoängare.

Och visst är det så. AIK ligger nu med sina fyra poäng näst sist i tabellen, en poäng före Djurgården som förlorade borta mot Örebro med 2-5. Tittar man uppåt så toppar Örebro tabellen på nio poäng, före Rögle med åtta pinnar. Västerås gick i och med segern upp på tredjeplatsen på sju poäng medan Malmö som förlorade söndagens Skånederby har fem poäng och således en pinne mer än AIK.

Men allt är inte nattsvart. Den än så länge jämna Kvalserien öppnar även för bottenlagen att jaga ifatt, fyra poäng upp till den andra SHL-platsen är ingen omöjlighet för AIK som ju faktiskt bara hade fyra poäng efter fyra matcher senast man gick upp i SHL men visst krävs det segrar pronto. Stockholmsderbyt kommer bli en het historia mellan de båda bottenlagen:

– Ah men just nu så … jag har inte i tänkt så mycket på det där. Jag är mest skitförbannad och ledsen (för förlusten). Tyvärr så är vår femma inne på minus två idag och även om vi inte hade så jäkla många lägen framåt så har vi en del bra chanser (som inte går in). Det känns tungt. Och vi har väl tyvärr inte gjort så många mål under säsongen heller så tyvärr har vi inte fått det i rullning här i början. Med de lägen vi skapar så ska det bli mål.

Vad är viktigast mentalt nu?
– Det är väl att försöka glömma det här även om det inte är så jäkla lätt alla gånger. Men vinner vi nu mot Djurgården och får lite go där så kan det gå.

Fyra av de sex matcher som återstår för AIK spelas borta. Och det kanske kan vara en fördel. Hemmafansen har visat tydligt missnöje när det har gått emot och buade en del senast, det är inget som stärker ett redan pressat och lite stukat AIK direkt.

När jag (Marie) pratade med personer från Västerås efter matchen visade det sig att man redan från början hoppades få fansen att öppet visa sitt missnöje mot det egna laget. Man hoppades skapa frustration både på isen och läktaren, det ingick i det mentala spel man ville få med sig och så blev det.

Bortaplan kan dessutom öppna för ett annat spel, inte minst från de andra lagens sida, hoppas Oscar Ahlström:


– Här hemma, eftersom vi kommer uppifrån så känns det som att alla lagen ska försvara sig till i bästa fall vinst eller åtminstone lika. Och då klumpar de mest ihop sig. Möter vi dem på deras hemmaplan så vill de ju verkligen vinna inför sin publik, då måste de gå fram lite och då kanske det öppnar upp sig mer än vad det har varit. Det kan gynna oss. 

Inga kommentarer: