måndag 3 mars 2014

Knäskadan värre än befarat, slutspelat för säsongen för Mattias Guter

(Guter hoppades på uttänjt ledband men smällen mot Asplöven visade sig vara mycket värre än så. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Första prognosen var ett uttänjt ledband och ett par veckors vila men en magnetröntgen visade att knäskadan var mycket värre än så för Mattias Guter- som tyvärr har spelat färdigt för säsongen

– Ledbandet har lossnat från sitt fäste och så har jag en fraktur på benet som sitter, längst upp på vadbenet på höger sida. På Fibulan, tror jag det heter, där är det en fraktur. Men jag hade tur i oturen att korsbandet är helt i alla fall, konstaterar Djurgårdsforwarden och fortsätter:


– Som läkarna sa i dag så… hade korsbandet varit inblandat också, så hade det i stort sett kunnat trasa sönder hela knäet och då hade till och med hela karriären kunnat vara i fara som de sa. Så jag måste se positivt på att korsbandet inte var inblandat i alla fall.

Men det är helt kört att spela något mer för Djurgården i playoff eller Kvalserien?
– Ja det finns inte en chans. Jag ska gå med en … jag vet inte vad det kallas men ett stort skydd, en slags skena med en massa spännen som sitter från fotleden upp till ljumsken som jag ska ha en månad och efter det så är det rehab för att få i gång knäet.

Och då är ju säsongen slut, då sista omgången av Kvalserien spelas 7 mars?
– Ja då är det slut så jag kan inte vara med där alls. Och hela första månaden ska jag ha skenan på. Den är som gips men jag kan ta av den när jag duschar. Sedan måste jag sova med den och så. Jag får inte ens sätta ner foten i backen och stödja på den. Jag fick inte välja men den här skenan känns lite friare än gips i alla fall. Men ska jag duscha får jag sitta på en pall, så är det, så det känns tungt, säger Guter.

Men vad var det som hände i den där matchen mot Asplöven egentligen? Mattias Guter har tagit sig en titt på dvd:n från matchen:
– Det är en så konstig sekvens. Jag tittar ner mot Dustin för han tappar pucken i egen zon men lyckas få tillbaka pucken precis innan deras kille ska sno den. Och då är jag, i stort sett på vår egen blå. Dusten får tag på pucken och passar ner till vår vänsterback och då är den här killen, jag tror han heter Henry Snäll, han kommer i full fart i mittzon. Så när vår vänsterback får pucken då passar han back back till vår högerback och då tänker jag, vad skönt då kan jag åka och byta, berättar Guter och fortsätter:

– Då kommer han i full fart och ska checka vår vänsterback men ändrar sin riktning för att checka vår högerback så klart och då kommer jag där. Jag ser honom precis i ögonvrån och hinner vrida undan överkroppen sedan kommer han och kör rakt över knäet. Det är en så konstig smäll för den blir så stum. Jag flyger rätt upp i luften och sedan pladask rakt ner istället för att flyga i väg. Det ser ut som en dålig krock som tar väldigt illa.

Det kanske hade varit bättre om du hade fått en tackling - för då hade det tagit på överkroppen?
Ja plus att man hade flugit därifrån om man så säger nu var det bara smack så nej, usch.

Tråkigt!
– Ja det är det här som man har krigat för en hel försäsong och sedansäsong på det så åker man på det här. Och det var så slumpartat, det är det som är så tråkigt.

Så här långt är Malmö och Västerås direktkvalificerade till Kvalserien. Sisa omgången spelas på tisdagskvällen och då avgörs om det är DIF eller BIK Karlskoga som får en direktplats till Kvalserien eller tvingas spela play off för att ta sista och fjärdeplatsen i Play Off.

 Guter kommer följa matchen via tv:
– Jag hoppas så klart att vi vinner och går direkt till Kvalserien. Sedan får jag följa med under de resorna så gör jag gärna det. Det är ju en kostnadsfråga också om det är hotellnätter och flygbiljeter och så men krävs det inget sånt så åker jag gärna med.

Typiskt att det här händer nu när du gjort en så bra säsong (15+15=30 poäng på 50 matcher)?
– Ja, det har känts bra och det har varit en rolig säsong där det har rullat på. Självklart tycker jag att jag skulle ha gjort ännu fler mål men det slutar i moll, för mig personligen. Fast lagets säsong kan ju sluta roligare, jag hoppas det.

Vem tar över och gör ”dina” mål nu tror du?
– Jag hoppas faktiskt att Brunken, alltså Micke Ahlén ska ta över, att det ska lossna ännu mer för honom. Han hade ändå en säsong i Troja där han gjorde 17 baljor, så det borde kunna lossna. Det där var nog dessutom när han spelade med Sandell och Persson i pp så han får gärna smälla in några extra från position, han är ju rightare så det passar bra. Sedan hoppas jag att Nils (Andersson) är tillbaka snart, säger Mattias Guter.

Hans kontrakt med Djurgården går ut i vår. Parterna har pratats vid lite men än är inget bestämt:
– Jag har haft ett jätteroligt år här men jag har inte pratat så mycket med agenten om det utan jag har fokuserat stenhårt på att göra en så bra Kvalserie och så bra säsong som möjligt för Djurgården. Jag har mest fokuserat på att vi har chans at ta en direktplats och i och med att det har varit så brutalt mycket matcher så har man varit inne i en lite Djurgårdsbubbla, jag har inte ens hunnit prata med familjen så vi får se sedan var det slutar.


Inga kommentarer: