söndag 9 mars 2014

På andra sidan pölen - Jhonas fick chansen, tog greppet om förstaspaden

(Jhonas Enroth fotad i somras. Då hoppades han få spela fler matcher, efter trejden av Miller finns alla möjligheter. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

OS blev en lugn historia för Jhonas Enroth som fick agera backup bakom Henrik Lundqvist, men det har hänt desto mer för honom efter OS – allt tack vare den där trejden som det länge spekulerades om men som få väl trodde skulle hända. Och som gett honom chansen att på allvar spela till sig förstaspaden. 

Buffalo trejdade 28 februari  iväg Ryan Miller och plötsligt blev det läge för Jhonas Enroth att verkligen ta för sig och visa att han ska vara etta. Och som Jhonas tagit chansen nu när han har fått den.


Miiller vaktade målet i första matchen när de båda kom hem från OS – Sabres som haft en totalsunkig vinter vann, Miller tog 36 av 38 skott, hade 94,7 i räddningsprocent och fick till och med en assist med sig.

Men två dagar senare - den 26 februari - fick Jhonas chansen när Sabres tog emot Boston hemma och vann med 5-4 efter förlängning.

Jhonas tog 29 av 33 skott, hade 87,90 i räddningsprocent. T vå  av de fyra mål han släppte in kom i pp för Boston och två i fem mot fem.

Två dagar senare, när Buffalo valde att göra trejden där Miller ingick kom andra raka vinsten för Huddingekillen när Sabres vann med 4-2 mot San Jose Sharks borta.

Jhonas tog 36 av 38 skott och hade 94,7 i räddningsprocent. De två mål som gick in kom i spel fem mot fem och Jhonas utsågs till first star i matchen.

Segertåget tog en paus när Buffalo mötte Dallas borta för en vecka sedan, men Jhonas Enroth blev trots 2-3 förlusten utsedd till first star i matchen där han tog 36 av 39 skott (92,3 %).

Den fina formen har han behållit för när Buffalo åkte till Tampa Bay kom nästa stormatch, vinst 3-1 och hela 43 räddningar på 44 skott av svensken som återigen blev utsedd till first star.

Enroth har alltså tagit tre vinster (varav en i sudden och två på ordinarie tid) på de fyra senaste matcherna somo han har spelat och framför allt visat upp ett så stabilt och säkert spel, trots att han bombarderats med puckar, att han jämförs med en murad vägg.  

Nöjd? Knappast. Enroth var rejält störd över att nollan sprack då han släppte in Tyler Johnsons 3-1-reducering med bara 2.29 kvar av tredje perioden, i numerärt underläge:

 -Det kändes bra fram till dit. Jag är ganska förbannad över att jag inte höll nollan men det är hockey, konstaterar Buffalomålvakten i en intervju med Sabres hemsida.

Där förklarar han succén så här:

- Jag tror på goda vanor och jag har bara försökt skapa så bra vanor som möjligt, hela säsongen, det börjar betala sig nu. Men allt kan vända snabbt i hockey så därför försöker jag bara se till att hålla de goda vanorna varje dag, jag försöker se till att jag är redo för morgondagen så jag kan spela bra och hålla de goda vanorna om och om igen.

Enroth konstaterade också att:

-Jag ska väl inte säga att det är ”lättare” när man får spela i match efter match men det är lättare att ta sig in i zonen och hitta en bra rymt i alla fall.

Härhittar ni föresten ett gäng fina räddningar av Jhonas Enroth (plus andra highlights från matchen) mot Tampa Bay natten mot fredag.

Sabres hade match natten mot lördag också, det blev förlust 0-2 mot Florida men utan Jhonas i målet. Där stod i stället  Michael Neuvirth – det vill saga den målvakt som Buffalo plockade in från Washington strax fore tradingdeadline i torsdags…. 

Så visst, konkurrens finns men känner jag Jhonas rätt kommer han verkligen visa vad han går för nu. Ny match för Buffalo i natt föresten, nu mot Chicago. Jag vet inte vem som står men är inte förvånad om Jhonas är i farten igen då.


Inga kommentarer: