torsdag 13 mars 2014

SHL utökas till 14 lag - kvalspelet förändras

Som det har snackats, diskuterats och spekulerats. Så kom det då - beskedet att kvalserien tas bort och antalet lag i SHL utökas till fjorton – men inte nu. Utan om ett år.

Årets kvalserie spelas som ”vanligt” och det är bara två platser öppna, som vanligt. Sedan kommer det bli ett race utan dess like för sedan ändras det. Rejält.


Förändringarna sker i två steg.  Det första tas kommande säsong dvs 2014/2015 som avslutas med en ny typ av kval och en utökning av SHL där alltså fyra platser kommer vara öppna att slåss om.

Så här är det tänkt enligt det gemensamma pressmeddelande som gått ut från SHL och HA:
Säsongen 2014/2015:SHL innehåller 12 lag, HockeyAllsvenskan 14 lag.

Tabellettan och tvåan i HA möts när grundserien är färdigspelad i en ”hockeyallsvensk final” där bäst av fem matcher gäller. Vinnaren får en plats i SHL säsongen 2015/2016 medan förloraren får en ny chans i direktkvalet till SHL.

Lag 3-8 i tabellen möts i en enkelserie där de tre bäst placerade lagen - efter att enkelserien spelats - går till direktkvalet till SHL.

I direktkvalet möts förloraren i den ”hockeyallsvenska finalen” och de tre bästa från enkelserien samt lag 11-12 från SHL.  Lagen paras nu i hop i tre ”kvalmatcher” där bäst av sju matcher gäller. Vinnarna i respektive ”kvalmatch” går till SHL.

Det lär rustas rejält för att få chansen att vara med och slåss om de där två ”extraplatserna”, två lag från HA kommer ju gå upp  även om det också kan bli både tre och fyra lag som gör det ifall de två SHL-lagen rasar ihop när det ska spelas om det. Ett av de två lag som kommer i topp av serien kommer dessutom att gå direkt upp som ni ser ovan.

Sedan blir det svårare. Säsongerna 2015/2016 och 2016/2017 blir det betydligt tuffare att ta sig upp. Då kommer bara två platser finnas öppna och ingen chans att gå direkt upp utan kvalspel.

Så här är det tänkt att se ut då.

SHL spelas med 14 lag, HockeyAllsvenskan spelas med 14 lag.

Ettan och tvåan i hockeyallsvenskan möts efter färdigspelad grundserie i en ”hockeyallsvensk final”. Vinnaren går till direktkval till SHL, förloraren får en ny chans i play off.

Lag tre till åtta i HockeyAllsvenskan möts i en enkelserie. Vinnaren här går till play off.

I play off möts sedan  alltså förloraren i den ”hockeyallsvenska finalen” och  segraren från enkelserien . Bäst av tre matcher gäller och vinnaren här går till direktkvalet till SHL.

I direktkvalet till SHL slåss avslutningsvis  vinnaren från den ”hockeyallsvenska finalen”, segraren från play off samt lag 13 och 14 från SHL om två SHL-platser. Vinnaren av den ”hockeyallsvenska finalen möter det lag som slutade sist i SHL =lag 14 medan vinnaren av play off möter nästjumbon i SHL = lag 13. Dessa båda möten avgörs i bäst av sju matcher. Vinnarna i vardera matchserie går till SHL.

Det finns många som varnar för att just den nyss nämnda modellen är så nära en stängd liga som man kan komma och hänvisar till Finland där det tydligen  varit näst intill omöjligt att ta sig upp med ett liknande system.

Om det är större skillnader mellan lagen i högsta och andra ligan i Finland vet jag för lite om för att bedöma men det känns som att det är så pass nära mellan lagen här och att lag från HA därför ska kunna slå ett lag från SHL även om det är i bäst av sju, vilket givetvis är svårare än en kvalserie där alla snor poäng av alla och på så vis bäddar för överraskningar och oväntade vändningar.

Det står i någon passus i de pressmeddelanden som gått ut att man har gjort en ”principöverenskommelse om ett transfersystem” där tanken är att ”mindre föreningar skall få en rimlig ersättning för sin talangutveckling”. Vilka pengar det handlar om och om det är tillräckligt för att de klubbar som nu sliter förtvivlat för att få ihop det känns oklart. Där vill man ju se storleken på transferbeloppen först.

En annan intressant detalj i uppgörelsen är att ”Nya och reviderade kriterier för elitlicens till SHL och HockeyAllsvenskan införs till säsongen 2015/2016. Den slutliga utformningen av dessa kriterier ska diskuteras under våren 2014 och vara klara till säsongen startar”

Det har pratats om krav på storlek på arenor och publikunderlag osv för att få spela i SHL till exempel och man får ju hoppas att det inte innebär att de mindre klubbarnas dröm att ta sig upp släcks för då känns ju resten bara som kosmetika. Blir intressant att se vad som kommer där.


En tanke är ju att ingen klubb ska kunna köpa sönder föreningens ekonomi i jakten på en SHL-biljett under kommande säsong då det finns två ”extraplatser” att slåss om. Om det hjälper? Det känns ju väldigt tveksamt – hur ekonomin ser ut ser man ju först i slutet av säsongen - efter att pengarna spenderats och då är det ju försent.

Inga kommentarer: