måndag 17 mars 2014

SSK-klubbdirektör lämnar klubben. Tyvärr!

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Trist besked från SSK i mejlen i dag. Att SSK:s klubbdirektör Maria Andark lämnar är INTE goda nyheter även om de som skrikit om att avgå kanske tycker det.

Den debatt som funnits, inte minst på SSK:s hemsidas forum om huruvida hon är ansvarig för SSK:s tunga säsong eller inte är helt sanslös.


Om man inte gillar en person, det är ju som det är men att folk inte förstår skillnaden på vad man har för roller i en klubb är ju alarmerande.

Maria Anderk har jobbat stenhårt, stundtals nästan dygnet runt för att jobba in pengar och därmed de bästa förutsättningarna till SSK.

Att sedan laget inte levererat är INTE hennes fel. Det får faktiskt styrelsen, de sportsligt ansvariga samt aktiva ledare och spelare ta på sig.

En klubbdirektör ska inte sköta det sportsliga. Det är inte den primära uppgiften. Tror man det är man helt lost. Det vore som att be Mc Donalds vd kliva ner på restauranggolvet och ta ansvar för att den där hamburgaren som såg god ut på bilden smakar som en överkörd skosula i verkligheten.

En klubbdirektör ska jobba med förutsättningarna - inte det operativa arbetet. Nu är ju SSK en ganska liten klubb och därför har Maria Andark även fått ta på sig andra uppgifter - som att sköta kommunikationen utåt.

Där finns det en hel del att önska av övriga ansvariga - jag ska inte räkna upp namn nu - men skit samma. Maria Andark har sett till att vara öppen och tillgänglig - så långt det nu går. Allt går ju faktiskt inte att släppa rakt ut till media och fans.

Hon har ställt upp för media, för fansen, har bidragit till att klubben blivit öppnare mot såväl klubbmedlemmar och som icke klubbmedlemmar som velat framföra sin åsikt på mejl, på SMS, på twitter och inte minst på SSK:s forum.

Att vara öppen och tillgänglig har ett pris. Hur stort det priset är tror jag inte de som skriker först och tänker sedan ägnat en tanke, samtidigt är de som tänkt först och pratar sedan ovärderliga kontakter utåt verksamheten även om såväl fans som klubbledning kan ha olika åsikter om saker.

Jag hoppas att den nya ledning som tar vid orkar fortsätta på den väg Andark slagit in med en - i jämförelse med många andra - stora öppenhet man ändå har haft med såväl kontakter mot media och fans som medlemssmöten och så vidare och så vidare.

Nu tar en styrelseledamot som heter Peter Öster över. Han är vd i Salming Hockey och om jag har förstått rätt främst en tillgång på marknadssidan för SSK. Det är inte han - heller - som ska sköta det sportsliga. Det får andra göra. Om han sedan blir en parentes eller tar över för längre tid återstår att se. Just nu är han tillförordnad i alla fall.

Jag har inte möjlighet att göra en vettig intervju med Maria här och nu - då det är derby och Kvalseriepremiär om en timme och jag bara hinner sova några timmar i natt innan jag ska åka vidare på nya reportagejobb. MEN jag ska se till att få en längre intervju senare, kanske en pod. Vi får se.

Tilll dess, här är pressmeddelandet som SSK skickade ut med kommentarer från även Maria Andark själv:

"Maria Andark har meddelat SSK’s styrelse att hon önskar lämna tjänsten som klubbdirektör.
Maria Andark kommenterar:

  Efter en längre tids övervägande har jag kommit fram till att tidpunkten är rätt att lämna över till
nya krafter. Jag är en person som inte vill tveka om att kunna ge 100 % och när jag utvärderat
olika alternativ känner jag att det är dags att lämna för att gå in i nya utmaningar, som jag nu
utvärderar. Vi har under den här tiden arbetat med ett antal stora och viktiga framtidsfrågor. 

Vi har genomfört många viktiga förändringar som krävs för att bli en mer professionell organisation
och bland annat att finna nya intäktskällor, då de traditionella intäkterna i idrotten förändras. Jag
är en otålig person och hade önskat att vi skulle kommit längre i förändringsarbetet, även om jag
var medveten om att det löpande operativa arbetet tar mycket tid i en liten organisation, så
lämnar jag inte nöjd. Att vi inte lyckats ta de steg vi planerat för sportsligt är, så klart, alla vi
SSK:are mycket missnöjda med och det är naturligtvis ett misslyckande för oss.

Det har varit ett svårt beslut att ta. Som jobb betraktat har det varit en fantastisk tid och ett
ärofyllt uppdrag. Jag har träffat otroligt många engagerade och inspirerande människor, inte
minst bland medarbetare, supportrar och våra samarbetspartners, men även runt om i
hockeyvärlden. Jag visste när jag gick in i detta att det var ett tufft uppdrag men det positiva har
helt klart övervägt och det har varit en ära att få ha haft detta arbete, så det är med blandade
känslor som jag nu lämnar.

Ordförande Jan Bergman kommenterar:
- Maria har genomfört ett väldigt viktigt förändringsarbete, inte minst vad gäller att få ekonomin i
balans efter det att vi åkte ur Elitserien (SHL). Maria har med ett oerhört engagemang drivit såväl
intäktsökningar som kostnadsbesparingar och har samtidigt genomfört ett antal rekryteringar
och processutvecklingar som gör oss mycket väl rustade för att ta steget upp till SHL kommande
säsong. Styrelsen vill också understryka att det är den och inte klubbdirektören som primärt
ansvarar för de bristande sportsliga framgångarna.

Maria kommer överlämna arbetet under den närmaste tiden till organisationen och till
tillförordnad klubbdirektör Peter Öster, idag styrelseledamot i SSK. Rekrytering av ny
klubbdirektör är påbörjad."


5 kommentarer:

Anonym sa...

Delar din åsikt till 100%...

Benny Bula sa...

Jag känner en person som sökte jobbet när Stefan Jonsson fick det. En ekonomiskt kunnig person med stort hockeyhjärta. Nu när tjänsten blev ledig igen frågade jag honom om han var sugen: "Nej för f-n. Inte i den där klubben med så många dårar som halshugger en så fort man vänder på en enkrona för att skapa bättre förutsättningar för spelarrekryteringar och övrig verksamhet. För stor transparens mot supportrarna och för lite arbetsro".

Så kan man också se på det.

Marie Hallman sa...

Anonym: Tack! Skönt att jag inte är ensam :)

Benny Bula: Det är väl lite så det är ibland. Att det saknas tålamod och att många inte inser att skapa förutsättningar är en sak, hur laget spelar en annan och att det är två helt skilda saker. Fansen SKA påverka men det får inte vara till den grad att jobbet blir omöjligt. Svår balansgång det där!

Anonym sa...

Jag delar inte din uppfattning. I ditt exempel från McD så är det VD/klubbdirektören som har ansvaret fullt ut att se till att det finns en organisation som kan leverera enligt plan eller bättre. Inte minst om detta sker under många år och produkten (i ditt fall hamburgaren) inte uppfyller de krav som kunden kräver. Varför skulle styrelsen med ditt resonemang vara mer ansvariga? De är väl inte mer involverade i sporten utan arbetar bara med att styra och ge klubben rätt förutsättningar (dessutom utan ersättning), inte arbeta operativt. Ledningen kan tyvärr inte skylla ifrån sig, de har ansvaret fullt ut och det var därför som Andark fick lämna.

Fred sa...

Anonym2: Andarks jobb var att skapa ekonomiska förutsättningar. Det har hon gjort bra då SSK haft en budget jämförbar med andra toppklubbar i HA. I övrigt håller jag med Marie om att hon lyft kommunikationen utåt från SSK rejält. Jag tycker hon varit en pionjär som tillfört mycket mer än jag någonsin väntade mig.