fredag 28 mars 2014

"Väldigt starkt att komma ut och vinna den här matchen i tredje perioden"

(Jocke Eriksson. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Djurgården tog ledningen, Rögle kvitterade. Tre gånger om dessutom. Men till slut kom avgörandet, med två minuter och 55 sekunder kvar.

– Det var ju extremt viktigt för vår situation i Kvalserien, konstaterar Jocke Eriksson.


Rögle kom till Hovet med en fin svit om fyra raka vinster, två vid full tid och två vid straffar. Fram tills torsdagskvällen fanns bara en förlustplump i protokollet – första matchen hemma mot Örebro då Rögle förlorade under ordinarie tid.

Segern var Djurgårdens fjärde på de fem matcher man har mötts den här säsongen. Segerreceptet stavas tålmodighet:

– Det som fällde avgörandet var vår tredjeperiod. Jag tycker att vi äger väl merparten av första perioden medan jag tycker att de är bättre andra perioden, så man får väl lov att säga att det står rättvist 2-2 efter två perioder. Sedan lyckas vi få momentum i tredje perioden då vi får den matchbild vi vill ha mot dem, det vill säga vi får ner puckarna djupt och trycker ner deras backar så att de får jobba mer defensivt i egen zon. Då vet vi att de blir tröttare och att deras spel blir långsammare och sämre. Och vi fick den matchbilden i sista perioden även om vi släpper in 3-3 lite onödigt, konstaterar Jocke Eriksson.

Känslan när det blir 3-3 med 3.35 kvar till full tid?
– Det är lite tublandad känsla, dels så blir man lite så där- fan vad onödigt! Vi har ju det här under kontroll! Men samtidigt så blir det också lite – vad fan, nu går vi ut och gör det där målet bara! Och lyckligtvis så svarar vi omgående och får 4-3 och det var ju extremt viktigt för vår situation i Kvalserien.

Viktigt var ordet. Tre poängssegern gör att Djurgården nu bara har en ynka poäng upp till den andra SHL-platsen. Med tolv poäng kvar att spela om.

– Nu ser det ut som att alla sex lag är inblandade till slutet och jag har sagt hela tiden att det kommer vara 4-5 lag som har chansen med två matcher kvar och så blir det de lag som sprintar in i mål bäst, som vinner sina sista två matcher som tar det, säger Eriksson och fortsätter

– Vi ska göra allt vi kan för att bibehålla vår fina trend mot Rögle här på lördag och försöka få till den matchbild och den spelplan som vi vill ha. Vi har ju lyckats med det ganska ofta mot Rögle och har varit ganska framgångsrika. Och när vi inte har lyckats så har turen svängt och de har haft övertaget på oss.

Ska ni köra annat stuk borta mot dem än ni hade här hemma?
– Nej, det ska vi inte. Det är två lag som vet egentligen hur vi vill spela mot varandra. Egentligen tror jag båda lagen vill spela likadant, det vill säga spela pucken rakt fram i banan och trycka ner motståndaren i egen zon – så båda lagen vill spela i anfallszon. Sedan går det lite i perioder vilka som är mest framgångsrika i matcherna i den matchplanen.

Att ge bort mål, som vid 1-1 då Nils Andersson tappar pucken på offensiva blå vilket gav Robin Sterner chansen att kontra in kvitteringen ingår så klart inte i matchplanen. Men, det gäller att riskera lite för att vinna mycket också.

– Det är sånt som uppstår. Det är klart att det är onödigt att släppa in mål i power play men samtidigt, ska man vara framgångsrik och kreativ så måste man även våga håll i pucken på blå och så vidare. Det är klart att de gånger som Nils tappar pucken så tänker man vad fan gör han så för, men sedan alla gånger han gör bra saker genom att hålla i pucken så tycker jag att det överväger just den situationen.

– Sedan är det så klart olyckligt med baklängesmål där och just då känns det som en väldigt viktig match att släppa in ett sånt mål i men när man ser över hela säsongen och hans backspel på blålinjen så får man faktiskt ta några misstag då och då med tanke på just de positiva initiativ han tagit hela säsongen på blålinjen i just power play.

Något annat, eller snarare en annan back, som lett laget framåt är Marcus Högström som har gjort poäng i fem av de sex kvalseriematcherna. Han värvades som en liten säkerhet ifall Nils Andersson inte skulle hinna tillbaka från sin tumskada men också för att stärka power play. Och som han har stärkt just pp. Att han kom in tre matcher före grundserien avslutades märks inte, tvärtom. Det ser ut som han nötts in i pp-uppställningen sedan försäsongen. Förklaringen till det stavas tydliga roller:

– Vi har en ganska tydlig uppgiftsfördelning i våran femma, hur vi vill spela pp. Och till den position som han har så har vi ganska klara direktiv - ett av dem är uppenbarligen att skjuta när tillfälle ges. Han har ju ett väldigt bra skott och det får vi resultat på.

Fyra matcher kvar nu och det börjar dra ihop sig. Hur ska du som kapten lyckas hålla alla lugna och kyliga nu när det avgörs?
– För vår del så är det lite från match till match. I förra matchen (returderbyt mot AIK) så handlade det att hålla sig lugn och kylig, men vi kommer ändå ut övertända som tigrar och springer bort oss direkt. I den här matchen var det snarare tvärtom. Nu kändes det som att vi hade lite bakfylla från derbymatcherna.

Hur då bakfylla?
– Nämen det var ju en enorm urladdning som vi hade mot AIK då vi vänder underläge 0-2 och det tar ända till tredje perioden idag innan vi får igång det spel som vi vill ha och det kan lätt bli så efter en så kraftfull urladdning som vi hade i tisdags. Och därför är jag väldigt stolt nu. Jag tycker det är väldigt starkt att komma ut och vinna den här matchen i tredje perioden – när publiken lite börjar misströsta och vi själva också, i vissa sammanhang, kanske misströstar lite under vissa delar av perioden när matchen svänger, och då är det starkt av oss med ett så pass ung och oerfaret lag ändå att vända på den mentala trenden i sista perioden och vinna.

När du ändå står här… du ryktas vara på väg att ta över som Sportchef i Djurgården efter säsongen. Kommentar på det?
– Ja jag hörde det och det är ju roligt att jag sägs ha träffat styrelsen förra veckan när jag inte har träffat dem på hela året. Det är många som vet saker som jag själv inte vet. Det är ganska kul, säger Eriksson och fortsätter:

– Jag säger så här – jag har pratat med Djurgården och det enda vi har dryftat om framtiden, det är att det den dagen jag lägger av kan finnas intresse för föreningen att eventuellt använda mig i klubben. Men jag har inte bestämt mig för om jag ska lägga av efter det här året ens, eller inte. Så det är rätt roligt att de spekulationerna uppstår men så är det alltid den här tiden på året – det är spekulationer, sanna som osanna. Men jag kan kraftfullt dementera det ryktet i alla fall.
Inga kommentarer: