lördag 8 mars 2014

"Vi lägger inget särskilt fokus på den matchen"

(Sandberg ser fram mot Kvalserien med tillförsikt. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

1-4 mot Frölunda. AIK avslutar säsongens SHL-spel med förlust. Inte riktigt vad man ville ha med sig in i Kvalserien…

– Nä det är ju aldrig kul att förlora! Vi har gjort några bra insatser innan och det var jäkligt mycket upp och ner i dag. Vi hade några sekvenser där vi spelar bra i matchen och det var några sekvenser där vi spelar väldigt dåligt. Det var lite sega buggar idag, så är det bara, konstaterar Christian Sandberg


Tränaren Rikard Franzén tog även han upp tunga ben, för att vara redo inför Kvalserien på presskonferensen. Är ni i någon slags nerträningsfas som sedan ska lättas inför kvalserien eller?
– Nja men vi har väl tränat väldigt hårt under den här perioden och jag tycker vi har fått väldigt bra utdelning i matcherna också, kanske speciellt mot Leksand och Luleå där vi var riktigt bra men vi tuggar vidare. Alla grabbar i laget har jobbat väldigt hårt på både träning och match så. så är det.

Tankar inför kvalserien?
– Det är väl att det är en grej som vi i laget ska klara av? Men det kommer bli tio stentuffa matcher så det gäller att förbereda sig både mentalt och fysiskt och det gäller att få en bra start?

Ni börjar hemma mot Djurgården, med AIK:s fans på Hovet. Bra eller dåligt att få börja med hemmaderby?
– Det är en match bland tio, vi lägger inget särskilt fokus på den matchen…

Det kommer bli världens hausse?!
– Det är klart att det kommer bli men jag tror det kommer vara fullsatt på varje match i kvalserien absolut…

… Men jag menar att det kommer bli världens hausse och snackis runt matchen, inför match jämfört med om ni hade fått möta till exempel Mora?!
– Ja det är inte omöjligt men tankarna ligger på prestationen och jag menar… vi ska få med oss tre poäng från den matchen, så är det bara.

Men tror du alla klarar att stänga av i huvudet att det är derby och så?
– Nä men det är ju det vi får jobba på. Det gäller ju i varje match, oavsett vilken det är, att gå ut och spela sitt spel och njuta egentligen fast man är i den här situationen. Det ska vara kul att spela hockey och oavsett match så ska vi våga hålla i pucken, våga göra de där lilla extra grejerna men samtidigt vara väldigt smarta, säger Christian Sandberg.

AIK börjar alltså mot DIF och ska enligt den schemanyckel som finns möta DIF i sista matchen då serien vänder efter fem omgångar. Men det där har man valt att frångå den här gången och man har satt nästa derby redan i omgång fem så att AIK och Djurgården inte ska kunna mötas i en avgörande match. Allt för att hålla fansen lugna kan man spekulera i (eller så spekulerar jag utifrån tidigare info son jag har skrapat ihop.

– Jasså. Det visste jag inte ens om och jag har inte hunnit tänka på någonting runt det här utan det får vi ta nästa vecka när vi börjar träna och förbereda oss inför Kvalserien.

Västerås, Malmö, Djurgården, Örebro, ni och så ett av de fyra playofflagen (Mora, BIK Karlskoga, Karlskrona, Rögle) är med i Kvalserien. Vad vet du om de andra lagen?
– Faktiskt inte så jättemycket. Det är klart man känner till lite spelare här och där men… jag har inte kollat så jättemycket på allsvenskan heller! Jag kan vara ärlig och säga att jag har kollat på några allsvenska matcher och jag tror att vi kommer att prata om just de allsvenska lagen nästa vecka men samtidigt så… man kan prata hur mycket som helst om de andra lagen men det viktiga är VÅR prestation. Spelar vi som vi ska göra så tror jag att det kommer gå bra.

Hur mycket vill man veta om de andra lagen?
– Nja jag tror att det enklaste är att påverka sin egen prestation, att ta fram grejer som vi gör bra, ta fram grejer som vi vill förbättra. Det tjänar inte så mycket till att lägga fokus på de andra lagen utan fokus ska ligga på oss. Sedan är det såklart vissa delar man ska ha koll på.

Christian Sandberg var med och spelade upp AIK i SHL för fyra år sedan. Det var hans andra kvalserie till Elitserien och det finns en del rutin därifrån att ha med sig i bagaget nu
– Nä men… det är klart att det är mycket folk på läktaren, det är en härlig stämning och det är ett pressat läge. Absolut. Och det kommer bli stentufft och man vet sedan tidigare att alla lag slår alla så det är viktigt att få en bra start och få en bra känsla i gruppen.

Ni har många nya i laget, det ser lite rörigt ut nu tycker jag…
– Vi har fått in några nya gubbar ja men det är samtidigt killar som passar in bra i laget och jag tror att det är viktigt att de är här och jobbar för alla i laget, det är professionella killar som jobbar stenhårt för AIK också. Det kommer inte bli en faktor att det är rörigt som du tyckte det var nu

Men vad kan man göra på den här korta tiden för att få in dem i laget?
– Det ligger väl lite på dem också att försöka komma in så bra som möjligt i gruppen, göra bra träningar, och vi försöker göra det vi kan för att de ska känna att de har kommit in bra. Det är en av nycklarna, att de kommer in bra i gruppen. Vi har väl drygt en vecka på oss att jobba in det här och hitta lite hur vi ska spela, formationer och så.

Vad kan de här tre kanadensarna – Akim Aliu, Carlsen German och Jordan Hendry bidra med i Kvalserien som ni inte har haft innan?
– Det är väl egentligen allting. Vi har haft mycket bra i laget innan men de kommer in med både fysik, speed, spelskicklighet och jag tror det är viktigt att man får in såna spelarna som har de typerna av kvalitet och rollerna.

Vad talar, tycker du, för att AIK spelar i SHL även nästa säsong?

– Att vi har ett bra lag som kan mäta sig väldigt bra med de andra plus att vi har en del gubbar som har rutin på det här också, så det känns bra.

Inga kommentarer: