lördag 22 mars 2014

"Vi måste våga spela vårt spel"

(Mattias Janmark och lagkamraterna har en del att fundera på. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Näst sist i tabellen efter andra raka förlusten på tre matcher i Kvalserien. Om AIK hade ett övertag efter premiärsegern så är det helt borta nu efter förlusten på straffar mot Rögle.

– Tråkigt att förlora. Det känns som att vi inte riktigt kommer upp i den nivån som vi ska ha i någon av de här matcherna, så det gäller att våga spela ut här framöver, säger Mattias Janmark.


Att Kvalserien är mentalt jobbig att spela är ingen nyhet. Det kändes kanske avlägset efter den inledande derbysegern mot Djurgården men trepoängsförlusten mot Örebro och nu två tappade poäng mot Örebro visar att även Gnaget känner pressen. Inte för att man förlorar i sig men för att man hade svårt att få till ett samlat spel mot playofflaget från Ängelholm.

Där det borde varit samlat tungt anfall var det ragga puck och ju mer tid som gick desto mer blev det jobba en och en istället för samlade uppspel.

– Jag vet inte varför men det har varit så i de andra matcherna också, konstaterar Mattias Janmark och fortsätter:

– Det är väl dels att motståndarlagen gör det bra och sedan … det är svårt. Jag vet inte vad jag ska peka på utan det är något vi får kolla på och förhoppningsvis så har vi löst det till nästa match. Men det är säkert många saker som spelar in, sedan vad som är tungan på vågen det vet jag inte utan vi borde ha kommit in i det här spelet, i den här serien nu efter tre matcher. Förhoppningsvis så blir det bara bättre men ah, jag är ganska missnöjd med sättet som vi har spelat i alla det här tre matcherna.

Om du ska ändra bara på något i spelet, i dag?
– Det är svårt att peka på så här direkt efter men vi för ju i alla fall spelet. De är ju inte heller så bra men det blir, som du säger, lite hafsigt ibland och vi måste kanske vara lite mer dominanta och styra spelet bättre. Men det är svårt också, de gör någonting bra bevisligen och vi måste helt enkelt ha lite bättre anfallsspel, komma mer tillsammans, spela lite mer noggrant och mer strikt än vi gör kanske.

Och viljan var det inte fel på även om målen lös med sin frånvaro. Mattias Janmark var själv en av dem som visade enorm vilja och verkligen slet för att bryta mönster och få i gång sina lagkamrater. Men förgäves.

Du sa inledningsvis att ni inte vågar hålla i pucken, varför vågar ni inte?
– Nej, det är väl bara… I dag har vi ändå pucken mer än vi hade mot Djurgården och Örebro men … det är samma där. Vi måste våga spela vårt spel och det kanske kommer med självförtroende och resultat men jag tycker ändå att vi är ett tillräckligt bra lag för att våga hålla i pucken och hitta bra lösningar med varandra. Men äh. Det kommer nya matcher så det gäller, även om det är svårt, att hålla modet uppe och köra hela vägen in här.

Det kan vara en rejält mentalt jobbigt serie att spela det här. Hur har ni klarat den biten, tycker du?
– Nä men vi har märkt att alla lag här är bra, sedan kanske varje förlust svider mer än de gör under en vanlig seriematch så det blir tungt som i dag att förlora men samtidigt så är det något vi visste skulle komma och det kanske ligger omedvetet i bakhuvudet. Men förhoppningsvis så släpper det mer ju längre serien går och vi har ju inte allt för lång tid på oss så det gäller att ta de chanserna vi har annars kommer det rinna ifrån oss.

Att de spelare som värvades för att vara spets tvingades se matchen från sidan gör ju inte saken bättre. Akim Aliu har spelat färdigt. Knäskadan han fick mot Djurgården har opererats och nu väntar fyra-fem månaders rehab, Carsen Germyn har enligt obekräftade uppgifter hjärnskakning och Björn Melins hand, som han opererade i vintras, krånglar. För att nämna några jobsposter.

– Det är bra spelare som är borta men samtidigt så har vi bra spelare som spelar, så jag tycker att vi ska kunna slå Rögle med det lag som vi har på banan i dag även om det så klart hade hjälpt att ha de skadade spelarna med också.

När Rögle till slut gör 1-1, med drygt fem minuter kvar så är det dessutom ett slumpmål?
– Ja Derek (Joslin) ska slå bort pucken men så sparkar han iväg den till deras kille istället, så sticker någon iväg på den pucken och så är det öppet mål. Det är sånt som händer men…

Vad tänkte du där?
– Det är självklart tungt. Det är självklart viktigt att första målet blir viktigt när det går så långt tid innan det kommer men det kanske blir mer avgörande när det kommer så sent så det kanske hade varit skönt att få det själv men jag tycker vi kommer tillbaka och lyckas kvittera (1-1 med ett slagskott av Joslin) – vilket är starkt men sedan höll det inte hela vägen ändå.

Samtidigt så har ni, efter bara fyra minuter av första, fem mot tre i en minut och ett rejält läge att sätta tonen för matchen redan där?
– Ja det var inte godkänt att inte göra mål där. Men det är en sån sak som ibland funkar det, ibland inte. Och när det inte funkar så borde man göra de enkla sakerna bra men samtidigt så blir de enkla sakerna svåra när det studsar fel men samtidigt så tycker jag att vi gör ett bra jobb i boxen och dödar av deras power play på ett bra sätt. Men självklart så hjälper det att ha ett mer effektivt power play än vi har idag.

Det är inget speciellt du känner att ändrar vi bara det, skruvar vi bara på det?
– Nej det finns mycket att skruva på så. så jag kan inte peka på en grej utan det är nog mycket som måste bli bättre för att vi ska. Det ska inte se så dåligt ut som det gör idag.

En mållös förlängning tvingade fram straffläggningen som blev åtta omgångar lång. Tre sista omgångarna blev en duell mellan Kelsey Tessier och Micke Nylander där båda nätade i första, i andra men i tredje vann Tessier den matchen i matchen för sitt Rögle.
Mattias Janmark tog straffen i den andra omgången och gjorde något han inte gör så ofta, körde en Fredrik Pettersson och sköt ett slagskott.

– Äh det var. Jag tänkte mer gå in och … du vet ibland sitter dem och ibland inte så det är inte mer med det. Det är självklart ingen bra straff när de inte går in men nästa gång så sitter den kanske istället.

Ska man hitta någon ljuspunkt för AIK så är det att tabellen är galet jämn efter tre omgångar då Västerås tog tre poäng hemma mot DIF och Malmö gjorde detsamma hemma mot Örebro.
Det skiljer just nu bara två poäng mellan serieledarna och femman AIK i en tabell som ser ut så här:

1.      Örebro, 6 poäng (+2)
2.      Rögle, 5 poäng (+1)
--------------------------
3.      Malmö, 5 poäng (-1)
4.      Västerås, 4 poäng (0)
5.      AIK, 4 poäng (-2)
6.      Djurgården, 3 poäng (0)


Galet jämt och alla möjligheter kvar för alla alltså:

– Ja och vi är beredda på att fajtas hela vägen in – samtidigt som vi inte har råd att ge bort poäng på det här sättet men vi kommer inte ge upp bara för att vi har förlorat två matcher här utan det gäller att fokusera om på söndag och ta tre poäng där så får vi ta resten innan där.

2 kommentarer:

mikael karlsson sa...

Bra om dom börjar fajtas nu då innan det är för sent.

mikael karlsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.