onsdag 30 april 2014

"Det ska bli kul att försöka göra samma roliga resa som jag gjorde med Djurgården"

(David fotad i vintras. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Resan mot och upp i SHL med Djurgården gav mersmak. När David Lidström kände att det fanns chans till en repris, med SSK, slog han till direkt.

– Jag gillar den där satsningen, det var den jag var ute efter. Det ska bli kul att försöka göra samma roliga resa som jag gjorde med Djurgården den här säsongen, säger Lidström.


Att han inte fick följa med Djurgården upp fick han veta några dagar efter avancemanget.  

– Det är klart att man blev lite besviken men för mig kändes det som en 50/50 chans redan innan de sa något. Jag hade ett ganska tufft första år i Djurgården, fick ingenting att stämma egentligen. Sedan det här året, andra halvan av säsongen spelade jag riktigt bra. så därför kändes det som en 50/50-chans. Så besviken – ja men inte mer än så. När jag fick besked var det bara hoppa upp på hästen och fortsätta ta sig framåt.

Och framåt vill han med SSK. Han hade hört om satsningen som klubben gör, både sportsligt med bland annat ny lagledning och inte minst fansens engagemang i ”Mobilisera med SSK” kampanjen:

– Det känns väldigt bra och även motiverande, spännande med den satsning som de verkar göra. Så att det var inget direkt svårt beslut. De hörde av sig ganska snabbt när det blev klart att jag inte skulle vara kvar i Djurgården, så det gick rätt snabbt alltihop. Jag kände ju Nygårds lite grann sedan förut också. Han var tränare för pojklandslaget när jag var med där, så jag hade lite koll på honom när han ringde, säger Lidström och fortsätter:

– SSK är ju en klassisk förening, framför allt. Det tänkte jag på när de hörde av sig. Sedan hade jag läst som alla andra att de skulle göra en satsning och sedan ringde Nygårds och Janne Karlsson och övertalade mig helt enkelt.

Vad sa de när de ringde?
– De lade fram en bra plan som jag gillar, berättade sportsligt hur de ville satsa och att de har tänkt lägga en större del av budgeten på laget i år om jag förstod rätt och det kändes som ett spännande lagbygge. Jag gillar den där satsningen, det var den jag var ute efter, att få försöka göra samma roliga resa som jag gjorde med Djurgården den här säsongen och SSK var de som la fram sin satsning bäst.

Varför känns det som att SSK kan klara av avancemang nu, med tanke på förra säsongen, som var en riktigt tung säsong?
– Äh jag har inte vägt in så mycket hur det gick förra säsongen och för två säsonger sedan gick de till kvalserien...

… Men med NHL-hjälp?
– Ja men samtidigt var det andra lag som hade NHL-hjälp så för mig känns Södertälje som ett bra lag inför varje säsong. Sedan att det blev som det blev den här senaste säsongen, det är sånt som händer. Alla lag har dåliga säsonger någon gång och det ska vi se till att det inte blir den kommande säsongen i alla fall.

Nu får du Janne Karlsson som ny coach?
– Ja, det blir kul med en ny tränare, att få lyssna på en ny röst igen, det känns inspirerande.

Det har snackats om andra lag, framför allt Västerås, för David Lidström också. Bland annat skrev en av VLT:s skribenter nyligen att SSK erbjöd mer pengar och att det avgjorde valet. Något som David Lidström själv noterat med viss förvåning.

– Ja du, jag vet inte var han har fått det där ifrån. Jag känner Johan (som skrev artikeln), har spelat med honom men undrar var han har fått det där ifrån. Det enda jag hörde var att det fanns kanske ett intresse men sedan har jag inte ens pratat med Västerås.

Så det blev aldrig några riktiga förhandlingar eller ens diskussioner?
– Nej, så det är ju väldigt intressant att han kan säga att det har med pengar att göra för det har det inte. Så, så värst nära var det inte. Jag vet inte var han har fått sina uppgifter ifrån men han har i alla fall inte frågat mig. Så är det.

Men strunt samma. Nu är det SSK som gäller och den där resan som Lidström hoppas göra igen. Han lärde sig en hel del på vägen fram med DIF:

– Jag lärde mig mycket. Pressen i Djurgården var speciell, trycket på oss att vi skulle gå upp var så stor så att spela med press, det har man lärt sig lite grann. Jag tror jag är lite mer stresstålig nu. Sedan har det varit lite likt i de lag jag har gått till Kvalserien med, att man har haft en bra grupp. Det är det man behöver jobba med, att få ihop en bra grupp. När man får ihop det så brukar det hockeymässiga också sätta sig och stämma allteftersom. Så det är det jag tror vi får börja med, att bygga en stark grupp.

Vad har du förbättrat i spelet under dina två år i Djurgården?
– Mitt defensiva spel har blivit mycket bättre. Det låter kanske konstigt när man är back men det har utvecklats sedan jag kom till Djurgården, framför allt genom hjälp av Stefan Nyman. Jag fick ju en lite annan roll i Djurgården än jag hade haft i Karlskoga så defensiven har jag utvecklat och nu känner jag mycket mer trygg där. Det kändes bra andra säsongen, framför allt andra halvan av den och i Kvalserien. Det kändes stabilt och bra så det är roligt att det blev en sån avslutning i klubben (kliv upp till SHL) i alla fall, det hade känts värre om det hade varit tungt hela vägen. Jag har lärt mig mycket hela vägen också så det är bra.

Vad har de sagt i Södertälje, kommer du vara offensiv eller defensiv back där?
– Det vet jag inte. Jag kommer göra som i Djurgården och ta den roll jag får, den roll som de har ämnat för mig och göra det bästa jag kan där, säger Lidström

I DIF har han haft en ganska defensiv roll, det hade han inte i BIK Karlskoga och om någon undrar varför det diffar så mycket i gjorda poäng (24 pinnar sista säsongen i BIK vs 8 respektive 7 poäng i DIF under två säsonger) så spelar rollbytet in stort där.

– Jomen det var lite skillnad i roller. Jag spelade så väldigt mycket power play i Karlskoga och då trillar det in mer poäng. Sedan när man inte gör det (i DIF) och så gick det lite halvknackigt i Djurgården första året, jag fick det inte att lossna poängmässigt. Då blir det skillnad. För det är stor skillnad på om man spelar power play eller inte, poängmässigt. Men som sagt, jag kommer ta den roll jag får i SSK och göra mitt bästa där. Vi får se vad de säger, det blir kul när vi samlas och kommer igång.

Vilka de ännu ej värvade lagkamraterna blir, vet han inte. Han har bara fått information om vilka som har kontrakt men satsningen i sig och fansens stöttning redan nu gör att David Lidström verkligen vågar tro på en kul säsong.

– Jag tycker det är väldigt roligt att så många backar upp föreningen nu och det gör det bara än mer tydligt att de vill vara med på klubbens satsning uppåt och ta sig till SHL. Jag tycker det är skitkul.

Den som varit på plats i Axa vet dock att det varit lite glest emellanåt på läktarplats. Något han faktiskt inte märkt av. Tvärtom har det känts som mycket folk oavsett om Lidström spelat med DIF, BIK eller Västerås. Men så är ju SSK-publiken bra på att skapa tryck oavsett vad det är för publiksiffra.


– Ja jag har ju ingen aning om hur många som har varit där men det har alltid varit bra tryck de gånger jag har varit där och spelat. Och har det varit lite folk så ska i se till att ändra på det nu. Vi ska se till att det kommer mycket folk nu! Sedan ska det bli kul att se vad de andra lagen gör för att satsa, det blir nog satsningar även på fler håll. Det kommer bli en väldigt intressant säsong!

3 kommentarer:

ssk1902 sa...

ja du Marie Hallman har en känsla av attdu kommer tjata om att ssk hade nhl spelare den säsongen i flera år till.som du kanske kommer i håg så var det andra lag som också hade det. det du inte verkar komma ihåg är att det gick bra för laget även när nhl spelarna hade lämnat.

Anonym sa...

Alltså ja är också sskare men det va ju sjukt hur negativ du va! Va fan ett bra nyförvärv va lite happy! Ta en bärs skål

Marie Hallman sa...

SSK1902: Nja, du läser lite som du känner för såklart men du har nog missförstått en del. Om du läst allt jag skrivit så vet du att jag skrivit just det också. Att många fick ett lyft och kom i gång av NHL.-spelarna men sedan fortsatte göra det bra utan dessa.
Så jo jag kommer ihåg men jag tror inte du kommer ihåg vad jag har skrivit.
Man måste ju dessutom sätta in allt i ett sammanhang och här var det en poäng att påpeka det.
Hur som helst, känns som David är heltaggad. Bra det!

Anonym: Tack för din åsikt. Jag är dock inte så negativ som du tror. Men ha det gott,:)