Matchen:  MMMMM (nja inte VIKs insats men totaldramatiken ger en femma)
Målvakterna:  Adam Reideborn, DIF 88,89% och Jonas Fransson, Västerås 78,57 %
Publik:  8 094 (fullsatt)
Domare: Marcus Linde och Mikael Holm

(Sörensen. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

BÄST I DIF
En sån här kväll – hela laget och den gamla stämningen från läktarna. Helt sjukt. Extra plus dock till Jakobs och Sörensen med två mål vardera.

BÄST I VÄSTERÅS:
Kanske inte bäst men helt plötsligt reducerade Viktor Mårtensson till 6-2 när övriga lagkamrater verkade ha slutat spela och bidrog därmed till lite extra dramatik

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
0-1(01.11) Christopher Mastomäki (Erik Lindhagen, Tomas Hyka)
1-1  (03.58) Marcus Sörensen (utan assist)
2-1 (04.50) Jens Jakobs (Joakim Hagelin, Jocke Eriksson)
3-1 (08.35) David Lidström (Dustin Johner)

(Lidström. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

ANDRA PERIODEN
4-1 (03.29) Jens Jakobs (Robin Norell)
5-1 (04.52) Henrik Eriksson (Marcus Högström)
6-1 (09.52) Marcus Sörensen (Micke Holmqvist, Marcus Högström) Spel 5 mot 4

TREDJE PERIODEN
 6-2 (15.41) Viktor Mårtensson (utan assist)

SKOTTEN I MATCHEN:  28-18  (12-10, 11-4, 5-3)

UTROPSTECKNET!
Jens Jakobs! Gjorde 2 mål mot Västerås och totalt sju mål i Kvalserien (varav det avgörande målet i andra derbymatchen). Här har ni målen i Kvalserien:

21/3 Västerås (b) 2-1
25/3 AIK (h) 2-2 PP1, 3-2 i pp
27/3 Rögle (h) 4-3 i pp
29/3 Rögle (b) 0-4 i pp
7/4 Västerås (h) 2-1, 4-1

Jakobs hade en trög start i DIF, försökte och försökte men fick inte in pucken. Mot slutet av serien lossnade det plötsligt och snacka om att han blev en bra investering till slut.

FRÅGETECKNET?
Hur många försvinner? Hur många blir kvar? Finns mycket att ta tag i men det var glömt en kväll som denna.

NOTERAT:
Djurgården fick en mardrömsstart då Västerås 17-årige ( Han fyller 18 i december) forward Christopher Mastomäki åkte runt DIF-kassen och tryckte in pucken köksvägen, vid ena stolpen efter bara en minut och elva sekunder.

Men… DIF brakade bara på som om inget hänt – eller så blev målet en väckarklocka, välj själva – och dunkade in tre inom loppet av fyra minuter och 37 sekunder och kopplade ett välbehövligt grepp om matchen - och i det läget – SHL-platsen.

(Slutminuter, vad står det i Ängelholm??? FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Marcus Sörensen gjorde 1-1, Jens Jakobs 2-1 sedan gjorde förre Västeråsbacken David Lidström (av alla!) 3-1. Målet var hans första för säsongen! Senast han gjorde mål var 16 februari 2013, alltså för över ett år sedan. Då mot BIK borta. Han gjorde fyra mål den säsongen, alla i grundserien.

Någonstans här tappade jag fokus på matchen som vanligt match. Det blev ett drama.
 För målen rasade in på Hovet samtidigt som AIK första tog ledningen, sedan tog Rögle över den och drog ifrån till 3-1, AIK reducerade, kvitterade och så gjorde Rögle till sist 4-3 som blev slutresultatet i Ängelholm. Den matchen tog slut några minuter senare, så det blev några minuters väntan på Hovet. Några kunde inte vänta och ramlade in över plexiglasen på isen. Sedan kom ljudexplosionen när det var officiellt klart att Djurgården hade gått upp med endast två måls bättre målskillnad. Galet. Snacka om tur för DIF att de gjorde alla målen…

(Lååång väntan (i någon minut) innan beskedet kom. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

OCH SÅ EN SAK TILL:
 Det var förlusten mot Rögle, i kvalseriens första match 2012,  som blev början till Djurgårdens fall ur SHL för två år sedan (Rögle gick dessutom upp då). Det var väl en ödets ironi att kampen om en plats i år, stod först och främst mellan just de två lagen även om AIK och Malmö också hade en liten chans var.  Och även en ödets ironi att DIF fick göra en gigantisk tillbakakaka genom att ha målen och turen på sin sida den här gången.

(Försiktigt firande i väntan på att Rögle och AIK skulle spela klart. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)