lördag 10 maj 2014

Hockey-VM: Backlund visade vägen

(Mikael Backlund blev tvåmålsskytt i VM-premiären. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Tre Kronor har gått på några minor genom åren då man har mött så kallat sämre motstånd i VM-premiärerna men i år var det full fart framåt och ingen tvekan alls.

Att förstakedjan med Oscar Möller, Mikael Backlund och Joakim Lindström skulle fortsätta levera var ju väntat – eftersom de var glödheta och det verkar ha klickat rejält direkt mellan Skellefteåduon och Backlund under Oddset.


Backlunds målsökande missilhockey framför mål kan man ju bara älska. Han står där men inte parkerad framför målvakten utan rör på fötterna,  susar runt som en bålgeting och så smack så står han rätt i någon lucka från ingenstans när pucken plötsligt är i just den luckan så blir det inbökning (första målet), styrning (andra målet) eller ett direktskott (inte i dag men vi såg i OHG hur pricksäker han är där också). 

En spelare med klass helt enkelt. Han är oförtjänt underskattad och jag undrar om många ens förstår vilken säsong han har haft i Calgary i vinter. De som inte sett honom som ett stort namn innan kan ju börja lägga till honom på den listan nu.

Mikael Backlund nämnde i intervjun efter matchen att han växt av alla motgångar han har haft.  Bara en sån sak. Det är ju så, att en del lägger ner när det går emot, andra lägger in en växel till och ger sig fan inte. De tar motgången och gör något av den. Det gör Backlund.
'
Målvaktssidan har varit (eller är, det har ju bara spelats en match) ett frågetecken. Men Anders Nilsson gjorde i alla fall en bra insats och rätade ut några av frågetecknen med bland annat en briljant räddning strax innan Sverige gjorde 1-0 och stabilt spel rakt igenom.

Så två viktiga saker – förstakedjan levererar och målvakten leverar – kan vi bocka av i den här matchen. Bra också att Gustaf Nyquist kom in i målprotokollet med sitt 3-0 mål. Det var ett kyligt agerande också i samband med målet då Detroitforwarden höll i pucken och kyligt inväntade rätt sekund för att vända bort en dansk och lyfta in trean i mål. Bra så.

Ska man klaga på något så ligger tekningsprocenten runt 50 hos svenskarna, det kan så klart bli bättre. Och det tror jag det blir.

Mest speltid – hade backen Erik Gustafsson med 18.15. Minst speltid hittar vi också hos en back, Magnus Nygren med 9.34.

Dagens MMM till bäst i dag går till:
MMM – hela förstakedjan med Möller, Backlund och Lindström.
MM – Anders Nilsson, målvakten som höll nollan och tog de 21 skott han fick på sig.
M – Mattias Ekholm. Såg piggare ut än i OHG och verkar ha kommit än ännu bättre i förstauppställningen nu.

Bäst i Danmark: Patrick Galbraith, målvakt. Tog 31 av 34 skott.


I morgon, söndag, väntar Tjeckien, klockan 19.45

Inga kommentarer: