lördag 3 maj 2014

"Jag tar inget för givet"

 (Oscar  Möller. Given till VM även om han själv inte ser det så. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Radarpar hos svenska mästarna och radarpar i Tre Kronor. Skellefteåduon Joakim Lindström och Oscar Möller är som ett par tvillingar på isen.

– Vi känner varandra utan och innan, konstaterar Lindström.
– Vi försöker spela på samma sätt som i Skellefteå, vill komma med fart och ha lite jävla anamma liksom, säger Oscar Möller.


Vem som lyfter vem kan man ju alltid fundera kring men det är lite som med hönan och ägget. De hänger ihop bara, det ena kräver det andra. Att se Lindström och Möller tillsammans på isen är ren och skär glädje. Men själva betonar de det hårda jobbet, om och om igen.

– Vi jobbar stenhårt för varandra, för att gräva fram puckar, för att göra åkningar för varandra och så ger vi aldrig upp heller. Oavsett vad det står på tavlan, om vi så leder eller ligger under, så kör vi järnet. Det tror jag vi kommer rätt så långt på, säger Lindström när han ska förklara varför de funkar så bra ihop.

– Vi försöker spela snabba pass, oftast och även om det inte är snygga grejer alla gånger så försöker vi båda göra så mycket som möjligt rätt ute på banan. Vi gillar att spela anfallshockey, försöka skapa saker framåt och mycket i anfallszonen, fyller Möller i och fortsätter:

– Jocke är otroligt skicklig med pucken också. Många gånger kan han, vicka, sedan kan han slå sin kille och då skapar han mycket tid för sig själv också. Jag försöker oftast antingen gå på mål eller göra mig fri för en pass från honom. Det är väl såna små grejer som har klickat hela året, säger Möller.

– Oscar har ju ett kanonskott, det är bara att ge honom pucken så mycket som möjligt. Han har ett väldigt bra oannonserat skott också. Jag tror det gör det svårt för målvakterna när han skjuter, säger Lindström.

Men det var inte klockren kärlek från första ögonkastet. Det har krävts en del filande och – återigen – hårt jobb för att hitta det väloljade samspel som de båda har nu.

– Det har varit perioder när det inte har klickat på samma sätt men då har man ändå haft ett grundspel att falla tillbaka på och hitta rätt igen. Man kan ju inte lira finlir hela tiden, du måste ju kunna chippa sarg och ta den själv också, säger Oscar Möller.

Det var han som kvitterade två gånger om och såg till att det åtminstone blev en pinne för Tre Kronor mot Finland.

– Det kändes bättre nu än i torsdags mot Tjeckien. Jag tycker inte att vi släppte till lika många frilägen och två mot ettor nu, det gjorde vi bra. Sedan försökte vår kedja komma mer med fart också, många gånger får det motståndarbackarna att backa av mer, det gjorde vi bra. Sedan skapade vi många bra målchanser också, så överlag mycket bättre än första matchen, säger Möller.

Duon kompletterades med Mikael Backlund som center och där finns en fin förstakedja till VM, även om Möller själv inte vill slå sig för bröstet och prata i de termerna. Men Mikael Backlund berömde han desto mer:

– Han tillför mer driv. Han är sådär ruffig av sig och så går han gärna på mål. Han supportar lätt och snabbt, går ut i hörnen för kunna bidra med snabba korta pass, i fickan till exempel. Han ligger rätt i banan och är en naturlig center i grund och botten så, jag tycker det kändes bra.

Vad säger du om dina två mål?
– Det var en bra screen av Jimmie (Ericsson) på första, det är Jimmies mål. Han (målvakten Pekka Rinne) ser ju inte ens pucken. Det andra var bara ett grymt skott, ha, ha. Nämen vid andra fick jag på en bra rökare. Han hade tappat klubban visserligen, men det var bra skott va?! Ha ha. Det var kul att det gick in…

Vad ska ni göra för att få en seger nu mot Ryssland i morgon, söndag?
– Jag tycker vi skapar tillräckligt med chanser för att vinna idag. Vi måste vässa på finishen och nypa dit den verkligen när det blir bra lägen. Jag hade ett par tre lägen till, en som studsade på mållinjen och i stolpen. Vi måste fortsätta spela så att vi inte får några dippar i matcherna, utan att vi får en så hög lägstanivå i varje match att dipparna inte kommer. Vi har så bra spelare i laget, så det ska vi klara.

Ni dominerar spel och skottmässigt?
– Alltså vi har bra grejer på gång. Det syns säkert på läktaren också. Jag tycker det är synd att vi inte kan få bättre utdelning på det vi gör. När vi får en utdelning vi förtjänar då kommer vinsterna också.

Vad är det som gör att du får känslan att ni har något på gång som lag?
– Det är ett skönt gäng. Jag har inte varit med så mycket förr, men nu när man kommit in så… det är sköna killar. Bra killar. Det är killar som vill också. Det är synd att vi inte kommer ur matchen med en vinst i dag, säger Möller.

Han är, om någon undrar, enligt Lindström en:
– Kanonkille. Lugn och väldigt roligt faktiskt, kommer med många snabba kommentarer. Kul kille att ha runtomkring sig.

Formen och skridskoåkningen är det som han har förbättrat, säger Möller på en fråga hur han ändrats som spelare sedan han kom hem från Nordamerika för några år sedan. I vinter har formen varit ”grymt bra” konstaterar han. Inte så konstigt kanske då han missat endast en handfull matcher, vilket kan jämföras med året innan då skador förstörde både hans eget spel och chansen till VM-på hemmaplan.
Nu får han äntligen chansen att vara med och jaga ett själv. Får man anta. Han vägrar säga att han är klar redan men längtar efter att få följa med till Vitryssland med Tre Kronor.

Det skulle betyda jättemycket om jag få vara med. Det gäller att göra sin bästa match varje gång så att Pelle får det svårt (att ta bort en).

Känns inte du rätt given nu?
– Nej inte för mig, jag tar inget för givet.

Inga kommentarer: