måndag 5 maj 2014

Silly season DIF: Sju stannar, tre lämnar och Klüft tar över juniorerna

(Jocke Eriksson visar vägen i DIF under ett år till. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Markus Ljungh trodde det skulle hända grejer i slutet av förra veckan. Det tog en helg till och som det rasslade till när Djurgården gick ut med en rejäl rad besked gällande de spelare som var med och tog upp DIF i SHL.

Sju spelare får förlängt kontrakt. Här har ni dem och min kommentar under var och en:


Jocke Eriksson, ett års förlängning.
Han har själv funderat lite på om han skulle fortsätta eller inte. Viktigt att han och ”Honken” blir kvar i ett gäng som så här långt annars har ganska ont om SHL-rutin. Jocke var den som lugnade ner och som taggade upp spelarna vid rätt tillfälle på vägen mot SHL. Har varit med om både med och motgång i högsta serien. Kommer behöva styra upp skutan den kommande säsongen också.

Micke Holmqvist, ett års förlängning
Har hittat sin roll i den här delen av karriären. Spelade med ett leende på läpparna hela säsongen och såg ut att ha gjort en av sina allra roligaste (och kollar vi på statistiken även poängmässigt) bästa säsonger i karriären.
Snackar kanske inte högst och mest inför hela gruppen men avlastar Jocke på sitt sätt och finns där med erfarenhet, rutin och stöttning till de spelare som ska föra DIF-känslan vidare så småningom.

Steve Saviano, ett års förlängning
Bra rutin både i ålder och SHL-kännedom även här. Ett litet kärnkraftverk som drar andra med sig inte minst genom sitt hårda arbete i alla lägen. Slutar aldrig trampa även om det gått emot och modet borde svikta. Kliver då bara på ännu mer, ger sig aldrig. Bra föredöme.


Philip Holm, två års förlängning
Har haft en lite svajjig leverans de senaste säsongerna. Ibland riktigt fint och bra, ibland på herregud vad fan nivå. Jag är lite osäker på var i hierarkin DIF tänker sig Holm men uppenbarligen tror man att det ska gå att hitta en högre  lägstanivå och framför allt en jämnare prestation nu. Lite upp till bevis känner jag.

Markus Ljungh, två års förlängning
Killen har inte bara ett glödande Djurgårdshjärta, han har snabba fötter, grym blick för spelet och har växt enormt både som människa och spelare under sina två säsonger i DIF. Första sässen såg han mest livrädd ut, andra klev han fram, tog för sig och visade hur bra han kan vara. Har dessutom fortfarande potential att utvecklas ännu mer. Förhoppningsvis en stomspelare under de kommande åren.

Henrik Eriksson, två års förlängning,
Hank the Tank har ju inte de hetaste skillsen men han är viktig som en av de där arbetsmyrorna som bara går och går och bygger grunden som andra kan luta sig emot när det är dags att briljera. En blivande Honken, en pådrivare med stark förankring i klubben. Måste bara släppa tyglarna och spela ännu mer på det som är hans främsta tillgång – det fysiska spelet. Kliver bort från det ibland tycker jag men kan ta täten där ännu mer. Det är inte kul att ha en flåsande Hank the Tank i nacken. Det kommer många bli varse, bara han orkar vara tokjobbig i byte efter byte.

Alexander Falk, två års förlängning
Underskattad back som tagit stora kliv senaste säsongerna. I mina ögon bättre än Holm, jobbar med enkla, raka, små men också ganska så precisa medel. Gör ytterst sällan mål men det är inte hans grej heller. Falk ska bryta, täcka, störa, stressa, stå rätt som sista utpost men också bidra med bra förstapass i uppspelen. Utvecklingsbar och klok back som väl aldrig kommer få de där stora rubrikerna men som sagt, viktig för balansen i laget.

Det kom besked om att en trio spelare lämnar utöver de som redan lämnat (tex David Lidström)

Nils Andersson, går till Malmö
Stefan Nyman ville gärna ha kvar honom i sitt backgäng och fler än han i DIF-ledningen hade gärna behållit Nils men det verkar som om den roll han ville ha kommer vikas för Alexander Deilert i stället. Jag tycker man kunde ha haft båda kvar, om inte annat för att det alltid kommer skador och gud vet vad. Jag har inte pratat med Nils själv än men av de kommentarar jag sett och hört på annat håll så var det just vilken roll han får som blev avgörande. Jag tänkte försöka återkomma med en intervju där frågan tas uppå senare i vår.

Sam Lofquist, har ingen klubb klar än
Var precis som DIF själva skriver ett offensivt hot, hade ett sju jävla skott och var – tycker jag – en av de bättre backarna emellanåt. Blev ändå bänkad – enligt tränarna för att han ”inte platsade”. Ryktet talar om olika syn på vad som är hårt jobb eller inte men oavsett vilket så tycker jag han är en bra back. Men eftersom han ryktats vara på väg bort sedan i julas så kändes ett tack och hej som den naturliga fortsättningen på säsongen.

Tobias Sandberg, bryter i samförstånd med DIF kontraktet.
Inte helt oväntat. Om det nu stämmer att Tellqvist är på väg in måste minst en av de redan befintliga målvakterna bort och där rök Sandberg som nu har uppnått seniorålder och måste hitta speltid i någon klubb längre ner i seriesystemet. Johan Mattsson ser därmed ut att bli tredjekeeper men lär väl lånas ut även han då det är onödigt att ha en tredje gubbe hängandes på Hovet.

Sådär lite i förbifarten nämndes också att Patrik Klüft tar över ansvaret som J20-tränare. Kul, han har många ideer och tankar och har gjort det bra uppe i Piteå. Som gammal individuell friidrottsstjärna är han van att ställa krav och det kommer inte bli några bekväma mysstunder som väntar det gänget.
Det är seriös satsning i 190 när Patrik Klüft gör något så det ska bli spännande att följa.
Jag pratade lite med honom för ett tag sedan och då pratade han varmt just om att få utveckla yngre spelare och han har garanterat lite nya roliga idéer att komma med.  



Inga kommentarer: