lördag 10 maj 2014

Silly season SSK - en hektiskt start på maj

(FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Jäpp, jag är jättesen på den här pucken (också) men bättre sent än aldrig. Det har hänt en hel del med lagbygget i SSK sedan april gick över till maj så jag kör ett litet uppsamlingsheat här….

Till att börja med den trio som SSK presenterade i torsdags:


Först ut, norrmannen Jonas Djupvik Lövlie, 23 år, center som skrivit på ett ettårskontrakt:
Har landslagsmeriter då han spelat landskamper med Norge sedan juniortiden. Jag har inte sett honom spela tyvärr. Men i år VM-debuterar han och då Norge spelar i Sveriges VM- grupp så blir det förhoppningsvis läge att kolla in honom inte minst då broderländerna möts på tisdag. Han var uppsatt som extraforward men fick ingen speltid i premiären mot Italien, men som sagt, bara hoppas han får spela lite på tisdag!

Som center är det ju relevant att kolla på plus/minus och där ligger han bra till. Senaste säsongen hade han till exempel plus tolv samtidigt som han var produktiv med 15 mål och 24 assists, totalt 39 poäng på 45 matcher för Sparta Sarpsborg (i grundserien).

Så här kommenterar sportchefen Per Nygårds norrmannen i ett pressmeddelande:
”Jonas är en mångsidig spelare som kan gå både som center och som forward. Trots sin storlek så har han fin skridskoåkning och ett väldigt fint positionsspel. Han har också haft en förmåga att höja sitt spel ju tuffare motstånd det blir”

Så här säger Jonas Djupvik Lövlie själv:
”Jag ville spela i Sverige den kommande säsongen och helst i ett lag som kommer kriga om en plats i SHL. Då SSK kontaktade mig kändes det helt rätt för mig. Jag har bara hört positiva saker om klubben och jag är jätteglad över att vara en del av SSK och jag ser verkligen fram emot nästa säsong. Som spelare skulle jag beskriva mig som en lagspelare med bra fart, ett bra skott och bra storlek.”

Brynäs backen Simon Löf, 23 år,  har det ryktats om ett tag och nu är han alltså klar för SSK på ett ettårskontrakt:

Löf är rightare, har 200 SHL-matcher och ett SM-guld på meritlistan. Är enligt SSK en rörlig back med bra positionsspel.  

Löf har jag sett live vid några tillfällen. Han har ökat på speltiden år för år fram till förra säsongen då det kändes som att han började etablera sig på riktigt i truppen. Säsongen som gick var däremot lite upp och ner. Löf var under säsongen som gick utlånad till Almtuna i omgångar och fick även en axelskada som gjorde att han missade tretton matcher i höstas.  Å andra sidan har han legat på speltid mellan 16 och 20 minuter så det finns potential.

 Så här kommenterar sportchefen Per Nygårds Löf i ett pressmeddelande:
”Vi är väldigt glada över att få in en ung men ändå så pass erfaren spelare till vår
satsning mot SHL. Simon är en back med fin mobilitet och ett bra passningsspel. Han har ett lugn med pucken som är förtroendeingivande”

Så här säger Löf själv:
”Det ska bli skitkul att vara med på den satsning SSK gör mot SHL. Jag har läst lite om det stöd fansen har ställt upp med i SSK:s kampanj (Jag Mobiliserar) och det känns jättestort. För egen del kändes det lite som att jag fastnat i ett fack lite grand och behövde en nytändning och då känns SSK som ett bra val där jag kan hitta spelglädje. Som person är jag rätt lugn av mig, på isen är jag en spelande back som gillar att hålla i pucken.”


Centern Erik Lindhagen, 26 år, har skrivit ett kontrakt om 1+1 år med SSK.

Här får SSK in en SHL-rutinerad center, som varit uppsatt i 200 matcher för LHC i just SHL. Säsongen 2009/2010 var han utlånad till Växjö under den säsong då Lakers spelade sig upp i SHL. Han var utlånade även säsongen innan dess och spelade Kvalserien med Växjö även då, samt spelade Kvalseriehockey med Västerås i våras så Kvalserierutin har han definitivt.
Han har spelat två slutspel med LHC också (2010/2011 och 2012/2013)

Jag vet inte varför LHC inte tyckte sig ha användning för honom men de två säsonger Lindhagen var i Växjö hade han Janne Karlsson som coach och det bådar ju gott att coachen varit med och valt här. Borde finnas lite fingerspitzgefühl för hur Janne Karlsson ska använda Lindhagen på bästa sätt. Karlsson ser ju uppenbarligen potential här.

Så här kommenterar tränaren Janne Karlsson värvningen av Erik Lindhagen i ett pressmeddelande:
”Han är en bra tvåvägscenter och bra på skridskorna. Jag vet att han är revanschsugen och jag är glad över att han väljer att fortsätta sin resa hos oss i SSK.”

Så här säger Lindhagen själv:
”Det känns jätteskönt och bra att komma till SSK. Det är ju en klassisk och anrik förening
som det ska bli kul att få representera. Jag och Janne har pratat en del och jag har ju haft
honom som tränare i tre år och vet hur han tänker och det känns klart tryggt samtidigt
känns satsningen som man gör väldigt lockande och inspirerande. Om jag skulle försöka
beskriva mig själv så är jag en glad och positiv kille, jag är bra på skridskorna, har bra
passningar och är bra på att hålla i pucken.”

Men det har hänt mer grejer också. På pluskontot finns det faktum att forwardsduon Jonas Engströms och Jesper Thörnbergs klausuler gick ut utan att någon av de sökte sig vidare och båda är således kvar.

Jonas Engström hade liksom övriga laget en tung säsong senast men det finns enorm passion där och även potential att gräva fram. Det kändes lite som att han fastnade med de gamla tränarna men lyfte lite med Andreas Karlsson igen så förhoppningsvis kan nästa Karlsson få fart på utvecklingen igen.

Jesper Thörnberg var en av de bättre i vintras. River och sliter och gjorde flest mål i SSK (14 stycken) under de 43 matcher han spelade för klubben den gångna säsongen. Ingen flashy spelare men stabil och klok. Bra att han blir kvar.

På backsidan har SSK förlängt ett år med Robin Press samtidigt som Johan Jonsson och Fredrik Sonntag lämnat för Västerås respektive Almtuna.
 Press känns lite som Nygårds baby. Han är ju väldigt ung men Nygårds har hela tiden varit noga med att påpeka att potentialen finns. Och det gör den. Press är dessutom bara 19 år, fyller 20 i december så han har gjort det bara hittills för sin ålder men nu börjar det bli dags att ta det där extra steget framåt och visa att han färgar som en av de bättre backarna i laget. Där finns det lite att jobba på.

Johan Jonsson ville SSK behålla om jag förstått kommentarerna i media rätt men den lilla utflykten till Västerås i Kvalserien gav mersmak får både honom själv och klubben. Synd för SSK, då Jonsson var en av de bättre spelarna i vintras.

Fredrik Sonntag verkar inte ha känt sig välkommen att stanna och har lämnat för Almtuna. Fredrik är normalt en stabil, defensiv back men kom inte till sin rätt i vintras. Det var det å andra sidan få som gjorde så jag vet inte om han ska lastas för det. Man får anta att SSK har andra backar i tankarna som man tycker passar bättre in i det spel som Karlsson vill se men jag tycker nog han hade varit värd en chans till i SSK. Nu letar Sonntag nytändning i Uppsalalaget, jag tror han får den.


Laget som det ser ut 10 maj
TRÄNARE:  Janne  Karlsson och Anders Karlsson
MÅLVAKTER: Sebastian Idoff
BACKAR:  Peter Nolander, Adam Hansen, Christopher Aspeqvist, Robin Press, David Lidström, Simon Löf.

FORWARDS: David Pastrnak, Jesper Thörnberg, Jesper Frödén, Jonas Engström, Jacob Dahlström, Lucas Carlsson, Jonas Djupvik Lövlie, Nicklas Strid, Erik Lindhagen

Inga kommentarer: