torsdag 22 maj 2014

VM kvartsfinal: En osannolik minut och King Kong i kassen

(Ett svenskt målvaktsmonster. Eller om det nu var Grizzly? Eller King Kong? Bilden är från 2009 då Anders Nilsson var på JVM-läger i Uppsala. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Oj vilken berg och dalbana till kvartsfinal! Det blev 3-2 till Sverige och semifinal på lördag – till slut. Men hjälp vad nära det var att allt sket sig.

Sverige bjöd på ett jättefint passningsspel i första perioden, såg starka ut och sedan… kom period två.

Mittenakten blev en enda lång ångestorgie efter att Geoff Platt gjort 1-1 för Vitryssland 5.39 in i perioden. Vitryssland fick någon slags mirakelkrafter, flög runt som ett gäng speedade Asterixkaraktärer samtidigt som Sverige tappade det mest och mest såg stressade ut.

Det svenska laget blev längre och längre, blickarna allt stirrigare och drygt tio minuter efter kvitteringen satt Alexei Yefimenko 2-1 för Vitryssland. Ångest de luxe liksom. Inte blev det bättre att Dick Axelssons fina chans slutade med ett stolpskott, några millimeter åt fel håll…

Men ett hårt skott av Magnus Nygren från blå, styrdes in av Jimmie Ericsson med 2.33 kvar av andra perioden. Nytt hopp tändes men…

Tredje perioden började med lika mycket yrt spel, det kändes emellanåt som att en hönsgård varit en oas av lugn jämnfört med det svenska lagets agerande.

När Mattias Ekholm dessutom tappade pucken under ett uppspel, mitt framför eget mål, så att Alexei Kalyuzhny fick friläge var panikläget totalt. Men. Anders Nilsson var med på det friläget och räddade.

Men det blev en straff också eftersom Ekholm hakade vitryssen men… en risig straff av Kalyuzhny i kombination med ett iskall, rutinerad räddning av Anders Nilsson höll spänningen vid liv.

Och 57 osannolika sekunder senare kom nästa febertopp i matchen då Ekholm gick från potentiell syndaback (och syndabock) till matchhjälte då han för pucken från mittzonen, pinnar på utan bara h…..e ner mot Kevin Lalande i det vitryska målet, rundar målet och smeker in pucken vid stolpen.

Eller som Mattias Ekholm sa själv i TV4:s sändning.

”Jag har nog aldrig haft en så turbulent period i hela min karriär. Men han (Anders Nilsson) tar straffen och friläget och ger mig chansen att revanschera mig. Det var två omtumlande minuter.”

På frågan vad han kände efter matchen blev svaret:

”Glädje! Det är så man pustar ut. Det hade inte varit roligt att åka hem som syndabock”.

Tro fan det men nu Mattias blev du hjälte, även om Anders Nilsson växt ut till ännu ett målvaktsmonster utav guds nåde. Det tackar vi för. Eller monster, Nilsson kallades som junior för "Grizzly" och "King Kong" av fansen i Luleå - det berättade han för mig i en NSD-artikel  för några år sedan. (Den hittar ni här föresten)

Jag tvivlade, de flesta tvivlade, på om de här målvakterna kunde vinna matcher åt Tre Kronor. Joacim Eriksson har ju bara spelat en match men Anders Nilsson har visat både Sverige och alla NHL-bossar att han har vinnare tatuerat över hela pannloben.