måndag 30 juni 2014

Sportchef - ett jobb för flera

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Det är ett antal sportchefer som lämnat sin tjänst senaste tiden, under måndagen blev det officiellt att SSK:s sportchef Per Nygårds också lämnar och går till ett jobb som J18-tränare i klubben istället.

Beskedet kommer väl inte som någon större överraskning, det har snackats ett tag om att Nygårds kanske skulle lämna.


Så här står det dessutom i pressmeddelandet: Per Nygårds och SSK har under
en längre tid diskuterat den mycket krävande sportchefsrollen och har beslutat att Per
successivt skall övergå till den viktiga rollen som J18-tränare.

Ironiskt nog sker det när han nu får lovord för värvningarna inför kommande säsong.

Det klagades ju en hel del – redan under silly season för ett år sedan, för att värvningarna var för få och för sena och sedan hela sommaren, hösten och inte minst under våren när inget funkade och den ena spelaren såg blekare och mer lost ut än den andra och det blev tränarbyte till slut.

Men i vår och i sommar har Nygårds varit tidigt ute med ett ”känt” namn till tränare, såg till att få Janne Karlsson till klubben och har sedan med ”mobiliserar”kampanjen i ryggen fått in ett antal prestigespelare till SSK – ofta med motiveringen att SSK (genom just Nygårds) visat stort och innerligt intresse samt att satsningen verkar rolig.

Så han slutar sportchefsjobbet på topp kan man väl säga. I alla fall för nu.

Att nästa anhalt blir J18 känns naturlig då det är som juniortränare och förädlare av unga spelare som han har lyckats allra bäst. Finns ett antal spelare med NHL-kontrakt som har hjälpts fram av Nygårds.

Vem tar över då? Fan vet. Visst finns det aspiranter. Att Leif Strömberg är sugen antar jag är givet. Han gillar ju både SSK och att vara sportchef, det har han i alla fall gjort klart tidigare.

Sedan  - och nu spekulerar jag hej vilt, har inte hört namnet nämnas, vet inte om han är intresserad över huvudtaget men kanske skulle Anders Gozzi kunna funka? Han var ju på gång till Brynäs men fick släppa Bengtzen förbi sig i det racet. Men har man varit sportchef i AIK då vet man i alla fall vad som krävs av personen som tar på sig det nästan omöjliga jobb som en sportchefsposition numera  har utvecklats till.

För att nämna några personer.  Men det gäller inte bara att hitta någon, man måste hitta rätt också.

Som sportchef ska du besitta en hockeykunskap – och  då inte enbart den du har från din egen tid som (förhoppningsvis) aktiv, utan du ska ha koll på den hockey som spelas nu och inte minst den utveckling som ska ta din klubb framåt. Du ska ha koll på spelarna i SHL, HockeyAllsvenskan, de gömda guldkornen i division ett,  några tusen AHL-spelare och självklart alla finnar, tjecker, slovaker och en och annan dansk, norrman, schweizare, tysk, fransman osv som kan tänkas vara ett fynd i alla europeiska ligor.

Juniorsidan har du givetvis också koll på. Du får sällan eller aldrig hjälp med ordentlig scouting och visar det sig att spelare du hoppades var ett fynd floppar så får du givetvis ta ansvar för det med.
Under silly season (numera året runt) förväntas du utöver att scouta och utveckla ligga på och gärna trolla med knäna när viljan att få en spelare är större än plånboken. Du ska sovra och ha människokännedom så att du inte blir bortfintad av diverse agenter, scouter, förståsigpåare och så de som mer än gärna vill bli av med en spelare men får det att låta som att han är ett fynd.

Du är givetvis även kunnig i det här med att boka biljetter, fixa lägenhet, ragga stålar, trolla lite till med knäna för att få budgeten att gå ihop. Du förväntas hitta rätt spelare till rätt position oavsett om du har din styrelse med dig eller inte. Du kanske får pengar till en Fiat men väntas av fansen ändå köpa in en Ferrari.

Går det bra är allt som alla förväntar sig men visar sig spelare vara i behov av mer än vad du och klubben kan bistå med och lackar ur och drar hem så får du skit för det.

Och så vidare. Ni hajar. Att vara sportchef i elithockeyn är numera inget heltidsjobb, det är en tre, fyra, fem heltidsjobb på en gång. Om  man ska hinna/ ha en chans att göra jobbet på allra bästa sätt.

Och då vet man ju ändå inte hur folks humör är, eller om skador radas upp som ett gäng lågtryck under semestern. Sånt händer och man vet inte förrän det händer att det kommer att hända. Så vida man inte är psykolog och siare också.

Med tanke på vad klubbarna omsätter numera och vilka krav som ställs på en sportchef så är det kanske dags att tänka om och faktiska ta lite mer från spelarbudgeten och lägga på en annan sorts organisation där sportchefen får en proffsigare och de facto anställd back up.

Idag är det ofta ideellt arbetande ”sportråd” som är ensamt stöd eller utöver styrelsen ger backup till sportchefen. Det räcker inte. Det funkar inte i längden. Och det är knappast det bästa för klubbarna att sportchefer bränns ut, känner sig otillräckliga eller bara inte hinner med allt de borde hinna för att klubben och sporten ska utvecklas på bästa sätt.

**
Så här kommenterar SSK förändringen på sportchefsposten i ett pressmeddelandet:

Per Nygårds:
”Som alla vet har vi en tuff säsong bakom oss och vi är nu inne i en hektisk period med
bygget av det kommande laget. Även om jag har mycket stöd av den nya
rekryteringskommittén känner jag att jag kommande säsong vill göra något annat än att vara
sportchef. Jag brinner för utveckling av juniorspelare och ser fram emot att utveckla dem till
framgångsrika seniorspelare i SSK. Naturligtvis kommer jag ta fortsatt ansvar för
sportchefsfrågorna fram till det att en efterträdare tillträtt. Primärt gäller det ju att få de sista
mycket viktiga spelarna på plats!”

SSK:s ordförande Jan Bergman:
”Per är troligen en av Sveriges duktigaste tränare vad gäller utveckling av juniorspelare. När
nu lagbygget för kommande säsong är i sitt slutskede, och laget dessutom ser väldigt starkt
ut, vill vi informera J18-laget om vilken fantastisk tränare de kommer få. Sportchefsjobbet
kräver 100%, dygnet runt, året runt och vi stöttar Pers önskan att hitta en alternativ
arbetssituation. Arbetet med rekrytering av ny sportchef är påbörjat och vi räknar med att ha
en lösning på plats under hösten.”

Inga kommentarer: