onsdag 6 augusti 2014

"En av de bättre dagarna på sommaren"

(Niklas Kronwall och Marcus Krüger hade kul förra året i Järfälla, nu ser de fram emot årets upplaga. FOTO JENS FORSBERG/ARKIV)

Sommar i kubik ute men det är redan dags för en stor del av NHL och AHL-spelarna att spela sin första träningsmatch.

På fredag ställer Niklas Kronwall, Patric Hörnqvist, Jacob Josefson, Marcus Krüger, Calle Hagelin, Jhonas Enström med flera upp i Kronwall Allstars vs Järfälla. En årlig tradition som Niklas Kronwall ser fram emot hela året:

– Det är så jäkla kul att träffa ungarna innan också, så det brukar vara en av de bättre dagarna på sommaren, säger Detroitbacken.

Han har som vanligt fått ihop ett bra gäng till team Kronwall. Johnny Oduya, Niklas Grossman, Henrik Tallinder, Jonas (Monstret) Gustavsson och Gustaf Nyquist har tyvärr tvingats lämna återbud på grund av skador och förhinder:

– Oduya bröt ett ben i foten i våras och har precis tagit av sig pjäxan till exempel. De måste ju hinna vara på is först och det hinner de här killarna inte nu så det går inte för dem att vara med. Men vi har fått in lite andra gubbar nu, berätta Niklas Kronwall och fortsätter:

– Patrik Nemeth – AIK-backen som avgjorde AHL-finalen kommer, Jocke Nordström som spelade i Chicago i år, och kom från ingenstans och gjorde otroligt bra ifrån sig, Jacob Dahlström som spelar i SSK är med i år igen, Calle Hagelin är med för första gången, Notan och Rudan kommer vara med också och lite annat folk med Järfälla anknytning. Det ser ganska okej ut… sedan står Jhonas Enroth i vårt mål större delen av matchen. Det ser bra och
spännande ut Det ska bli kul som vanligt att komma in i hallen igen.

Hela listan på de aktuella NHL-spelarna ser ut så här:
Niklas Kronwall, Detroit
Patric Hörnqvist, Nashville
Jacob Josefson, New Jersey
Marcus Krüger, Chicago
Carl Hagelin, NY Rangers
Micke Samuelsson, Detroit
Jonte Ericsson, Detroit,
Joakim Nordström, Chicago,
Jhonas Enroth, Buffalo
Ricky Rakell, Anaheim
Mattias Norström (tidigare i LA Kings)
Patrik Nemeth, Dallas
Daniel Rudslätt, AIK
Jacob Dahlström, SSK

Den här matchen i Järfälla började som en reunionmatch år 2000 när dåvarande sportchefen Ulf Rustas drog igång allting, men då med mer fokus på att killar som spelat i Järfälla i sin karriär och som gått vidare till Allsvenskan, Elitserien och högre nivåer skulle träffas och spela ihop.

På den tiden var dragplåstren Peter Wallin, Kai Nurmi, Edwin Frylén och några Järfällaikoner, men på senare år det blivit mer och mer blivit påfyllning med NHL-spelare. Tanken med matchen är ju dels att dra in pengar till Järfälla hockey och dels att inspirera barnen att kämpa på mot ett mål:

– Vi vill försöka få in så många NHL-spelare som möjligt, eller killar som spelar där borta i alla fall, till den här dagen så att kidsen som växer upp nu får se killar som en gång varit i deras killar man som nu spelar borta i Nordamerika – få se de på nära håll och känna att fan det där kan vara jag om några år.

Och det verkar som att ni stora spelare tycker det är lika kul som barnen, ha, ha?
– Ja jag tror det. Det här har blivit årlig grej och jag hoppas de andra tycker lika kul som jag gör, för det är en rolig kväll att träffa ungarna innan, skriva autografer och snacka med dem. Det brukar vara en av de bättre dagarna på sommaren.

Men Kronwall är i Järfälla under onsdagen också, då klubben har ett hockeyläger under veckan och det i dag onsdag blir en träff med barnen som där:

– De får ställa frågor, jag berättar om min väg och hur min resa varit, kommer med lite tips och idéer som de förhoppningsvis kan ta till sig och lära sig någonting av.

Du har ju barn själv nu, sedan i vintras?
– Ja, en liten Douglas och det är klart man längtar till den dagen när man kan ta med honom ner till rinken men just nu är det små steg, det är ett leende som man ser fram emot. Nu står han emellanåt, det är små steg hela tiden som man njuter av varje dag just nu.

Douglas är ju för liten för att uppskatta fredagens fajt… men för er som vill träffa NHL/AHL-spelare och se matchen på kvällen gäller följande:

*Autografskrivning till alla som vill ha, börjar klockan 16.

*Det finns även skottramp med fina vinster, andra tävlingar och lotterier, samt  olika prova på aktiviteter utanför hallen från 16.00 och även lite aktiviteter från matchens sponsorer på plats.

*Själva matchen startar 18.30

För mer exakt info gå in på Järfällas hemsida som du hittar här

Entrén till matchen är som vanligt frivillig:

– Vi vill fylla hallen så det blir en kul kväll. Alla intäkter från eventet går ju till klubben och vi har sponsorer som går in med så mycket pengar till klubben som de känner att de vill vara med på – sedan får publiken bestämma själva om de vill ge en slant till klubben vid entrén. Vill de stötta Järfälla med valfri entrepeng så får de mer än gärna göra det.

Inga kommentarer: