torsdag 14 augusti 2014

"Jag passar nog en gång extra ibland"

Tre mål och åtta assist, totalt elva poäng på tre träningsmatcher för Victor Ekarv. Tre matcher som är hans första i a-laget. Hand upp den som såg det komma! Det gjorde han nämligen inte själv:

– Nej, det gjorde jag väl inte. Jag tänkte inte så mycket på det heller! Jag tänkte inte så långt fram, det är ju så långt fram i fokus. Jag tänkte inte på det här, det gjorde jag inte, säger han med ett leende som lyser upp hela Järfälla i augustimörkret.


(Ja där satt den igen! FOTO JESPER ZERMAN)

Victor Ekarv noterades faktiskt för tolv matcher förra säsongen. Jag skriver faktiskt för det är nog inte så många som minns det, jag som såg de flesta matcherna minns det knappt.
De tre första matcherna, i början av säsongen hade Ekarv, noll istid.

Den ”riktiga” debuten på isen blev istället 28 december mot Linköping – facit då var minus ett på spelade 2.51. Men han fick spela de fem påföljande matcherna med, med speltid mellan 1.56 och 6.10, gjorde sitt första (och hittills enda) SHL-mål borta mot HV71 den 4 januari.
Det blev tre matcher i februari också (istid mellan 4.46 och 8.12) men att man inte tänker så mycket på det beror väl på att tankarna då låg på om AIK skulle klara sig undan kvalserien eller inte.

Men det var då och nu är nu. Så här långt har Ekarv - framför allt i par med Micke Lindqvist – klivit fram som rena poängmaskinen även om han faktiskt har fått en av de elva poängen till skänks:

– Alltså, jag fick någon extra förra matchen, det blev fel vid något mål men så är det ibland…

Ekarv? Det ärr han som har störst huvud skämtar lagkamraterna när vi väntar på honom inför intervjun. Men det har han inte, han ser bara glatt överraskad ut över framgången och lyfter hellre fram lagkamraterna:

– Vi gör en sjukt bra match som lag, när jag passar sätter de dit lägena och i dag fick jag sätta en själv, vi har haft lite flyt nu så det är kul.

Du glider in och dominerar bara nu när du fått ditt första a-lagskontrakt.
-Ja men dominera skulle jag inte kalla det, det är en laginsats och vi funkar bra ihop.

(Och igen... FOTO JESPER ZERMAN)


Jo men ändå. Första a-lagskontraktet och elva poäng på tre matcher! Då kan man väl säga att du glider in?
– Nja men glider in, det känns som att man verkligen är en del av gruppen, det är schyssta grabbar, vi är ett ganska ungt lag och flera känner varandra innan så det känns som att man har spelat i betydligt fler än det här tre matcherna med de här grabbarna. Så det känns bra och sedan så, plötsligt har det börjat studsat rätt.

Vad hade du för förväntningar själv då, inför säsongen här?
– Att få spela så mycket som möjligt, att visa mig, sedan lagmässigt – att ta ett steg upp och komma så högt som möjligt och då är det självklart att vinna serien och ta sig upp till nästa serie, säger Victor Ekarv och fintar smidigt bort frågan om sig själv.

 Men den här poängleveransen går inte obemärkt förbi, det lär bli tuffare när serien startar:

– Ja nu har vi ett extremt flyt i vår femma men vi ska fortsätta jobba hårt, hålla i alla detaljer, nu studsar det rätt här men sedan kanske det bara blir att jobba hårt i boxplay i några matcher eller i backchecken, det är mycket som gör det innan målen.

Du lär bli mer markerad i serien om du kör på så här?
– Nja nej men det har jag verkligen inte tänkt på. Nej men det gör de nog inte, det ligger nog verkligen långt fram det. Tror jag.

Du tror inte de andra lagen och spelarna noterar att du öser in poäng?
– Nej nu har ju mycket var i power play också och då är det svårt att hålla koll. Jag tycker vi har bra snurr också, på olika målskyttar och så, det är bra.

Tre mål har han gjort hittills och det är som framspelare han är allra bäst. Typiskt nog så konstaterar han att ”jag passar nog en gång extra ibland.”. Typ oftast…

Du får börja skjuta själv, du kan ju inte passa fram Micke (Lindqvist) hela tiden?
– Nej men han är en riktig målskytt! Det blir lätt så.

(Peter Gradin - rättvis och konsekvent säger Ekarv. FOTO JESPER ZERMAN)

Hur är föresten Peter Gradin och Thomas Fröberg som tränare?
– Jättebra!

Du törs väl inte säga annat?
– Jomen de är bra, de är hårda men rättvisa. Som idag, man kan få skäll fast man har gjort mål och man kan få skäll fast man har fått med sig en utvisning sedan så kan man få något positivt fast det har blivit baklängesmål, det är ju många småsituationer där ute så det tycker jag är bra. Sedan är det väldigt konsekventa – det känns som att vi vet mer och mer vad vi ska göra, vi har fått ihop det och vi blir bättre och bättre i varje match

Hur märker ni att de är konsekventa?

– De säger samma grejer, de byter inte bara för att det inte funkar, de kör på det. Sedan kan vi ha en öppen diskussion om det – de frågar oss mycket men ändå vi har en grej som vi tror på och så här långt har vi hållit fast vid den väldigt bra!

Inga kommentarer: