fredag 22 augusti 2014

"Vi har det rätt kämpigt så det är klart man kände: kul att han vill bidra"

(Gabbe fotad på Hovet i DIF:s omklädningsrum under lockouten 2012/2013. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)


Gabriel Landeskog började sin karriär i Hammarby och Djurgården. Nu vill han ge tillbaka till Stockholmsishockeyn som helhet och ska som ambassadör hjälpa Stockholmshockeyn och framför allt ungdomsverksamheten i distriktet:

– Första kontakten kom från deras sida. Initiativet kom från Gabriel själv som ville ge något tillbaka och via sin agent frågade vad han kunde bidra med, säger Carina Oddsberg, kanslichef vid Stockholms Ishockeyförbund.


Blev du förvånad?
– Nej men glad. Vi har det rätt kämpigt så det är klart man kände: kul att han vill bidra! Det visar vem Gabbe är, tycker jag, säger Oddsberg till bloggen.

Gabriel själv säger i ett pressmeddelande att: ” Jag älskar Stockholm och känner ett stort ansvar att ge tillbaka till den hockeyn som utvecklade mig i så många år. Jag hoppas att tillsammans med Stockholms Ishockeyförbund så ska vi få tillbaka hockeyn i huvudstaden till den bästa i landet"

Vad kan och ska han göra då?
– Han kommer medverka på olika event, dels på somrarna då han kommer att vara med personligen på camper för yngre spelare, U13 och U14 nästa sommar, berättar Carina Oddsberg och fortsätter:

– Vi kommer även starta camper för U16 i höst, i november – för de spelarna som satsar men som inte kom med i tvpucken eller andra landslag och som söker sig ut till hockeygymnasier ute i landet. Vi vill ju att de ska stanna här istället. Vi vill stimulera dem och ge dem en chans att bli sedda här i Stockholm.

Men i november så är ju Gabbe mitt uppe i NHL-säsongen i Colorado?
– Ja men då kommer han vara med via bland annat skype och/ellerandra digitala kanaler. Han kommer ge input och planera upplägget för campen och förutom skype så har vi bandat grejer nu under sommaren som vi kommer använda då på campen också. Sedan kommer han att vara ett bollplank för oss (på kansliet o distriktet) också så att vi har en dialog och kan använda hans erfarenheter i vårat arbete.  Det vi gör med honom kommer att vända sig till spelare, ledare och barnen genom bland annat event, olika digitala media och till exempel då genom inspelade filmer, berättar Oddsberg.

(Glad VM-guldmedaljör firar guldet i Kungsan maj 2013. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Och all hjälp behövs. Stockholmsishockeyn har en del att jobba med. Stockholms stad har till exempel inte bygg en enda ishall sedan 2001 då hallen i Husby kom till. Stockholmsklubbarna får ofta betala 1400 kronor i timmen i planhyra även för ungdomslagen och breddverksamheten vilket de flesta andra klubbar i landet inte är i närheten av att behöva hosta upp. Sex av tio av de hallar som väl finns är dessutom föreningsfinansierade trots att Stockholm, enligt Carina Oddsberg är det enda hockeydistriktet som växer i antalet medlemmar.

Snacka om att Gabriel Landeskogs vilja att bidra kom som en skänk från ovan:

– Vi känner att Gabbe har samma tankar, grundvärderingar och väldigt mycket att förmedla som person och hockeyspelare så det här känns precis som det vi behövde. Vi hade tänkt att vi behövde någon ledare och spelare som ledare och spelare kan känna igen sig i istället för att det kommer en förbundsgubbe och pratar. Att Gabbe delar sina erfarenheter känns helt klockrent.


Fotnot: Gabriel Landeskog kommer även jobba med antimobbningsorganisationen Friends framöver. Under lördagen är han dessutom, tillsammans med Stockholms ishockeyförbund, med på Friendsdagen på Skansen och träffar fans och kids. Bra initiativ det med, tycker jag. 

Inga kommentarer: