onsdag 27 augusti 2014

"Vi har en aggressiv gundbult i vårat spel"

(Patric Blomdahl - fotad vid ett annat tillfälle. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)


AIK:s Eric Norin fick matchstraff för knätackling. Då rasade lagkamraternas spel ihop totalt. Inte så kul men ett haveri som kanske leder till något fram senare under säsongen:

– Det är faktiskt positivt att vi åkte på en riktigt smäll på näsan så att vi är ödmjuka och riktigt revanschsugna inför premiären hemma (mot just SSK) säger Patric Blomdahl.


Lagkaptenen fick se sitt lag agera kraschande korthus under det fem minuters boxplay som följde på matchstraffet trots att AIK – enligt Blomdahl – förde spelet i fem mot fem före underläget.

– Sedan bara rasade det in fyra kassar på fem minuter. Efter det tappade vi lite i matchen. Vi gör en dålig match och hade inte varken energin eller studsen för att göra det jobb som vi gjorde sist vi mötte SSK. Då var det en helt annan match där vi spelar precis som vi ville göra, men nu kom vi inte alls upp i det spelet tyvärr.

Just specialteams växer ju fram under försäsongen, lite i taget. Hur mycket hade ni tränat på boxplay?
– Vi har väl kört ett par veckor nu lite mer intensivt men jag vet inte vad det var. Det har ju hänt förr att det ramlar in mycket mål, nu kändes det som att varje skott gick in. Jag drar inte allt för stora växlar på det.

Och nu fick båda lagen träna rejält på både boxplay och pp? Det känns som det satt någon utvisad konstant?
– Ha, ha, ja, jag tror vi hade över 20 minuter i boxplay, 25 minuter till och med så nu fick vi träna på boxplay… fast senast vi mötte SSK så spelade vi också en del boxplay men gjorde det mycket bättre. Så vi lägger den här matchen till handlingarna – jag hoppas det var ett uppvaknande för laget och jag lovar att det kommer se bra mycket bättre ut den elfte september.

Vad är det annars ni har lagt mest fokus på så här långt på försäsongen?
– Det är så mycket annat man går igenom nu, uppspel, grundspel, försvarsspel, sedan övergår det mer och mer till boxplay och power play. Lagbygget går bra, det känns som en riktigt härligt grupp men vi är fortfarande inne i det här med grundspel, försvarsspel och jobbar med detaljer - det gör vi varje träning. Det är ett ungt lag där jag tror man kommer se utveckling hela tiden. Det kan gå väldigt fort att utvecklas och bli bättre när man är ung och just utveckling är ett av målen den här säsongen att jobba och sträva efter. Eftersom vi är ett ungt lag så kommer vi behöva ha tålamod i det.

Vad tror du framför allt de yngre spelarna kan lära sig av en sån här käftsmäll?
– Nu var det framför allt passningsspelet och i viss mån skridskoåkningen som inte funkade och framför allt passningsspelet var lite slarvigt och ofokuserat så där måste vi alltid vara på tå. Det finns ingen anledning att passningsspelet ska bli lidande för att man är stressad eller något utan det är faktiskt positivt att vi åkte på en riktigt smäll på näsan så att vi är ödmjuka och riktigt revanschsugna inför premiären hemma (mot just SSK).

Efter första matchen mot SSK sa en av de mer erfarna där att möta AIK var jobbigt, det var ”som att möta ett gäng bångstyriga tonåringar” som bara stormar fram från alla håll och bara går och går?
– Ja, ha, ha. Det är väl så vi vill uppfattas! Bångstyriga tonåringar det är väl lite det vi är också ha, ha. Eller några är det. Det är där vi vill ligga och så vi ska spela.

Fördelen med unga spelare som bara kör är att det är mycket energi. Nackdelen är att man inte orkar en hel säsong även om man är ung. Eller kanske framför allt då?
– Nej och det är klart att det måste finnas en balans i det också, när vi ska gå, om vi ska gå. Det tror jag faller sig naturligt men det är viktigt att vi har en aggressiv grundbult i vårat spel, sedan ska vi kunna växla tempo och så, kanske gå ner lite lugnare och stänga en match och spela smart. Det handlar inte bara om att rusa utan vi vill göra rätt saker, rätt detaljer i spelet och vara noggranna och inte tappa puckar på dumma ställen. Sånt gör ju att man blir tunga att möta också.

I tisdagsmatchen mot SSK kunde AIK i alla fall vara nöjda med en sak – det fysiska spelet. Knockade tillfälligt under en period i matchen – ja. Men i tredje fortsatte man att spela fysiskt trots det jobbiga läget och trots att det ju bara var en träningsmatch.

– Ja vi sa faktiskt att vi skulle köra så. Vi var inte alls nöjda med hur matchen hade utvecklat sig så vi ville ju på något sätt, även om det var tredje perioden och vi låg under mycket, så ville vi få något att hända. Så vi sa att vi spelar fysiskt och ser om vi kan få något positivt ur det här och kanske skapa något mer av det.

Varför är det bra för arbetsmoralen att fortsatte med det fysiska spelet även i en sån här träningsmatch?
– För att det jätteviktigt att gruppen går ihop. Trots att vi ligger under med fyra puckar och det är träningsmatch, så är det jätteviktigt att vi redan nu inte bara lägger ner när det går emot för då är det lätt att det blir så i framtiden med så det är jätteviktigt att fortsätta köra.

Ni möter som sagt SSK i premiären, det känns som båda matcherna har haft mycket känslor. Har det varit mycket revirpinkande?
– Ja jag tror det, lite grann. Det har varit heta matcher så det kommer bli härliga länsderbyn tror jag, det är kul.  Jag hoppas på mycket publik också!

 I helgen spelar AIK två matcher i en cup nere i Skåne. Man möter topptippade Malmö och så antingen Karlskrona eller Kallinge på söndagen. Skönt med tre matcher på en vecka, lite mer normal hockeyvardag, tycker Patric Blomdahl.

Men tror han kommer överraska i vinter då? AIK:s lagkapten fick inte säga Victor Ekarv då han redan öst in poäng och visat upp sig.


– Hm… det är svårt att säga, det finns potential på många… Men ok. Jag tar en som var med förra året lite och jag tror på honom även om han har lite ont i axeln nu så (backen) Theo Lennström tar jag. Och (forwarden) Robin Kovacs. En ung kille, 17 år som fyller 18 år snart. Robin är rätt lång, har fin teknik och bra känsla för spelet, bra fart, bra skridskoåkare och är en jättetalang.

Inga kommentarer: