tisdag 16 september 2014

AIK:s blytunga start - tre tappade matcher

(FOTO JESPER ZERMAN)

Tre raka förluster – varav en på straffar. Låter som en riktig skitstart på säsongen och det är det ju så klart – poängmässigt för Gnaget.

Det låter kanske konstigt då att påstå att AIK spelat ganska bra – men det har AIK gjort. Dock inte i hela matcherna. Och där har ni problemet. Som Daniel Olsson Trkulja konstaterar i klippet i inlägget ovanför (kommer snart) så är det framför allt i slutet av matcherna som det oftast har brustit.

AIK måste klura ut något sätt att behålla den ledning man faktiskt haft i alla tre matcherna och sedan tappat. Och det är dags att klura ut det nu innan förlustraden blir längre och ett allt tyngre ok att bära.

Victor Ekarv! Är så stark med pucken och i närkamperna. Har sån fart och styrka att det blir sjukt svårt för motståndarna att ta pucken av honom med justa medel.

Kvällens solokörning stod backen Jordan Hendry för. Snurrade (trampade bokstavligt talat i cirklar) först bort ett par Almtuna anfallare i egen zon, åkte sedan ifrån de rödvita på väg upp mot Holmqvist, där han fick iväg ett skott själv. Ingen rökare men inte helt omöjligt skott. Starkt!

Publiken gav AIK applåder efter första perioden. Det kan jag förstå. Den glöd, kämpaanda och  (kanske lite naiv men ändå) optimism AIK trummar på med är ganska publikfriande. Det är hjärta fansen vill se och hjärta är det. Nu behövs bara lite iskall cynism i spelat så tror jag det lättar lite.

**

Alltså Almtunas kvittering till 1-1 känns ju sådär. Alexander Hamberg – som i övrigt gjort en bra match – fick in pucken under ena benskyddet. Borde ha suttit kvar med knäet i isen någon sekund till men insåg uppenbarligen inte var pucken var och lyfte på benskyddet. Då gled pucken in. Snöpligt.

Daniel Olsson Trkulja var kvällens Duracellkanin. Som han trampade. Såg minst sagt övertänd ut men bidrog med energi. Fick världens lägen halvvägs in i andra men fick inte ordning på pucken och då hann Johan Holmqvist täppa igen vid stolpen.

**

I slutet av andra perioden fick AIK spela i fem mot tre i totalt 2.06 utan att göra mål. Det blev lite för omständligt och tillkrånglat i PP tycker jag och varför spelar inte Jordan Henry mer i ett sånt läge? Han har ju ett kanonskott och borde bara stå och panga på så ofta och länge han bara orkar. Nu blev det lite väl snurrigt och lättsinnigt emellanåt. Mer rakt på sak hade varit att föredra och lyckas man inte gör mål när man får en sån bjudning – 2.06 med två man mer på isen – då blir det svårt att vinna matcher.

Hyfsad kalldusch  gånger två blev det för AIK i tredje perioden. Först när Almtuna kom ut med betydligt bättre fart inför slutperioden och gjorde 1-2-målet i början av tredje, inte minst med tanke på att man redan tappat de två inledande matcherna. Men Micke Nylander höll sig framme och styrde in ett inlägg bara 18 sekunder senare. Där kunde och borde AIK ha vänt tillbaka matchen men  man lyckades inte dra nytta av den mentala skjuts man fick där utan Almtuna fick trumma på och ta sin första seger för säsongen.

Micke Lindqvist hade faktiskt ett skott i stolpen halvvägs in i tredje perioden också - när det stod 2-2 och matchen stod och vägde. Fanns några AIK-chanser till men Almtuna förvaltade chanserna bättre och Johan Holmqvist visade att han kan bli en minst sagt tung nyckelspelare i Uppsalalaget.