söndag 7 september 2014

Det här med försäsong...

(Faksimil av den tabell som hockeyallsvenskan.se har räknat fram.)

Det här med försäsong…. Är ju lite som det är. Det ser man inte minst på den försäsongstabell som hockeyallsvenskan.se har gjort.

Ni ser den på bilden ovanför här och tja… ska man gå efter hur försäsongen har gått så kommer det inte alls sluta som de flesta har tippat i vår.


Hockeyallsvenskan.se har räknat ut en snittpoäng för de spelade försäsongsmatcherna sedan ska man notera att VIK har spelat två matcher där det inte delades ut någon extrapoäng efter oavgjort resultat vid ordinarie matchtid.

Så den här tabellen får väl tas lite med  en rejäl skopa salt men visst är det lite ironi att SSK, VIK och BIK som av de flesta tippas tillhöra topp fem, är med i bottenkvartetten medan Oskarshamn, totalt utdömda Vita Hästen och iinte så värst topptippade Björklöven ingår i topp fyra.

I topp fyra finns även Malmö vilka då är de enda som motsvarar förväntningarna  - placeringsmässigt – under försäsongen. Om man nu inte tänker sig serieseger som tränaren Mats Lusth har utlovat då… men noterbart här är ju att Rödhökarna endast har två vinster vid ordinarie tid – å andra sidan har man vunnit tre matcher på övertid/straffar vilket ger fem vinster totalt på sex matcher.

Tittar vi på vinster och förluster så ligger ju BIK toksist med en enda vinst och sju förluster vid full tid på sina åtta spelade matcher medan Oskarshamn och Vita Hästen glatt sina fans med fem tre poängare, en oavgjord och två förluster vid full tid vardera.

En annan intressant parameter är ju antalet gjorda och insläppta mål.

Just Oskarshamn och Vita Hästen har haft bra sikte uppenbarligen med 30 respektive 31 mål framåt vardera på åtta matcher. Noterbart är väl att Asplöven som har tippats hamna på nedre halvan i alla fall har gjort rejält med mål på försäsongen – 29 stycken på nio matcher.

BIK, Mora, Almtuna och Malmö har haft det tyngre framåt. BIK har endast gjort 17 mål på sina 8 matcher till exempel. Det blir ett snitt på 2,12 mål per match. Lite lustigt är det ju att Malmö som skramlat ihop poäng till en tredje plats i tabellen har lyckats med detta trots endast sjutton gjorda mål på sex matcher.

Malmö har å andra sidan varit rejält tajta bakåt och endast släppt in tretton mål på de sex träningsmatcherna – det ger ett snitt om 2,16.

Almtuna sticker ut positivt här, med 16 insläppta på sju matcher. Värst i klassen= BIK även här med 32 insläppta på åtta matcher, dvs 4 mål i baken per match i snitt. Där finns det uppenbarligen att jobba på både framåt och bakåt.

Och det finns det väl i alla lag men det är ju kul att jämföra lite. De AIK-fans som känt paniken komma redan kanske kan andas ut lite då det har gått helt okej jämfört med andra lag. Fyra vinster vid full tid,  27 gjorda och 23 insläppta mål på sju matcher är inte så illa trots allt. Inte om man jämför med konkurrenterna i alla fall.

Å andra sidan… det är ju den här skopan salt. Försäsong är till för att träna på allt möjligt och det vilas spelare och hit och dit. Och några riktiga poäng delas som bekant inte ut även om det så klart aldrig kan vara fel att vinna och göra mycket mål även under försäsong.

HÄR har ni en länk till hockeyallsvenskan.se och tabellen.

EDIT: En uppmärksam läsare noterade något som de som gjorde tabellen - och även jag - hade missat. SSK har spelat sju matcher inte åtta så snittet blir 1,57 p per match. Ingen skillnad i tabellplacering eller poäng dock men snittet är lite högre än det som står där.

2 kommentarer:

Anonym sa...

HA räknade fel - SSK har spelat sju matcher (inte åtta), snittet blir därmed 1,57 p/m. Inte stor skillnad, inget placeringslyft - men rätt ska vara rätt.

Marie Hallman sa...

Anonym: Sant!!! Tänkte inte jag heller på, bra att du såg det!