fredag 9 januari 2015

AIK föll tungt mot Västerås

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Det här med att AIK bara inte kan ta tag i halmstråna som hänger och dinglar framför dem…

Visst, nu var det Västerås man mötte. Ett formstarkt VIK som till skillnad från AIK gått från bottenstrid till en hyfsat stabil plats bland topp åttalagen, för närvarande på fjärdeplatsen medan AIK ligger kvar som nästjumbo (dock med fortsatt chans till topp åtta, helt otroligt).


OM AIK hade tagit en trea i kväll, hade AIK varit nia, endast en pinne från topp åtta och fortsatt liv efter 52 omgångar.

Men det är ju själva fan att det inte går att vara bäst när det gäller. AIK lyckas hitta en väg att förlora varje gång de närmar sig kontakt.

Såhär sa tränaren Peter Nordström till AIK:s hemsida inför bortamatchen i Västerås

De ska få det jobbigt under hela matchen, vi ska inte bjuda dom på någonting. Västerås ska behöva vara bra om de ska skapa chanser mot oss. De har ett bra powerplay som vi får se upp med. Det gäller att vi är smarta där ute helt enkelt så ska vi lura dom på tre poäng.

Efter matchen kan man läsa om en ”övergiven (Alexander) Hamberg i AIK målet” och om hur två raka segrar gett stärkt självförtroende men också att laget kanske ”hade blivit lite för självsäkert”.

Det blev med andra ord ännu en tur i AIK:s egenhändigt skapade berg och dalbana.

Och jag måste säga att jag gillar att AIK-tränaren Peter Nordström biter ifrån, som han gjorde i Viasatintervjun:

”I andra perioden ringar jag in fem forwards som kommer upp i 85-100 procent dag. Det måste till fler som kommer  upp i de här nivåerna och vi har inte det i dag. Vi måste vara mer på. Prata hockey, leva hockey. Det måste märkas i omklädningsrummet och båset. Men det är ju inte där, det märks ju hela tiden. När vi är på så är det väldigt bra i båset men nu är det smågnäll hela tiden”

Just det här med att AIK spelar och är riktigt bra när man är bra men viker in nosen när det går emot har jag sett och påpekat några gånger själv redan. Det håller inte. Inte på den här  nivån. Samtidigt  måste den förändringen komma inifrån alla spelarna, det räcker inte med några eller att tränaren klagar. Att tappa självförtroende, kyla, skills, allt när det går emot håller inte. Men det saknas en rejäl ledare i AIK just nu. Platsen är öppen, det är bara kliva in och visa vägen.

**

VIK, där tränaren Martin Filanders huvud krävdes på fat för någon månad sedan har nu 64 poäng jämfört med AIK:s 49. Västerås sparkade inte Filander utan tog in minst sagt rutinerade Pelle Bäckman som stöd. Det möblerades om lite i  truppen och nu är det nästan svårt att se hur de kunde ligga i botten så länge som de gjorde.

Mot AIK hette receptet snabba spelvändningar.

”Det funkar bra för oss” som VIK-backen Nick Angell konstaterade i en intervju på VLT.se efter matchen.

Månadens bästa citat kommer dock inte från honom utan Conny Strömberg och handlar OM just Angell. Så här kommenterade Conny, för Sportbladet, det faktum att Angell gjorde ett och spelade fram till två av Västerås fem mål.

”Jo men du vet… Nicholas Angell har ju stått och skjutit utanför målet i 36 omgångar nu, men så när han möter mig så sätter han första skottet. Det är så sjukt, det slår aldrig fel.”

(Undrar om han verkligen sa Nicholas??? Men det står så i artikeln)


AIKs mål? Gjordes av Patric Blomdahl (enda skottet på mål av honom, hundra procentig där) framspelade av assisternade tränaren,  eller ja, Micke Nylander. Inga poäng för Conny således.

**
Oliver Kylington är nu hos AIK ”vecka för vecka” enligt AIKs hemsida. Där står också att man jobbar för en längre lösning – precis som Peter Nordström berättade för er bloggläsare i söndags. Nu hade ju en av lokaltidningarna i Karlstad en artikel i veckan om att Kylington inte kommer vara hos AIK säsongen ut.  Lite rörigt det där.

Kylington spelade i alla fall och fick 16.29 i istid. Och sköt för ovanlighetens skulle inte ett enda skott på mål. Nye backen Nils Bäckström hade 18 minuter och hade tre skott på mål. Nu vet jag inte om Kylington spelade pp men jag hoppas det.  Han är för bra för att inte göra det.

**

AIK kan ju tacka hockeygudarna för att man fortfarande bara har fyra pinna upp till åttonde platsen.  Sedan är det bara ösa. Visst, Malmö nästa lag att möta. Låter omöjligt men just därför borde det kunna gå.  Då när ingen väntar sig något.

Inga kommentarer: