lördag 10 januari 2015

En kanonperiod -sedan tog Malmö över

(FOTO JESPER ZERMAN)

”Vi ska spela smart” Det är AIK-tränaren Peter Nordströms mantra senaste matcherna. Tyvärr ser det allt annat än smart ut i period två och tre.

AIK ledde med 1-0 efter första, spelade ut Malmö – som man fram till i dag inte förlorat mot den här säsongen och borde komma ut fullpumpande med självförtroende tlll andra perioden.

Det gjorde man inte.


Man kom ut och tvekade plötsligt, Malmö är för bra för att ge ett sånt bete och Malmö högg. Rejält. En kvittering till 1-1 borde ju inte vara någon katastrof men för AIK är det rätt ner i källaren efter det.

Helt obegripligt egentligen.

”Det är väldigt jobbigt att det blir så, speciellt som vi kommer upp så bra i första och bjuder upp till kamp. Sedan går vi bort oss och ger dem energi i andra. Det är jobbigt är vi går bort oss hela tiden och gör fel saker”, sa Peter Nordström till Viasat efter matchen.

 (FOTO JESPER ZERMAN)

Vad hände då?
”Jag sa till grabbarna i omklädningsrummet att de kommer höja sig 20 procent så vi måste vara på, men all energi försvann.Vi ser trötta ut, vi springer bort oss och forecheckar i onödan. All hockeysmarthet försvann.”

Nordström hade en tanke på hur man ska få bukt med det där också:

”Spara energi till rätt lägen. Att man inte dubbeljobbar, att man litar på varandra där ute, att man jobbar klart och att man vet att motståndarna kan göra misstag där vi kan bryta deras spel och jobba därifrån. Man behöver inte jaga på allting”.

 Kloka tankar, låter enkelt. Så varför är det så svårt AIK? Varför är det så jäkla svårt?

(Markus "Messy"Jonsson. FOTO JESPER ZERMAN)

Som extra salt i AIK-fansens sår så gick alla andra resultat Gnagets väg. Vinst mot Malmö och AIK hade varit nia, en pinne från åttondeplatsen. Nu ligger man kvar som nästjumbo. Med fyra poäng upp – och fortfarande häng. Absurt.

Nästa vecka väntar ett rejält ångestmöte mellan SSK och AIK som står på lika antal poäng, som båda har sargade självförtroenden och enormt svårt att hitta stabilitet. Vem hittar rätt där? Kan bli en dealbreaker för säsongen.

 (Alla på Conny! FOTO JESPER ZERMAN)

AIK - MALMÖ 1-2  (1-0, 0-1, 0-1)

Matchen: MMM
Målvakterna: Robin Rahm, AIK och Pontus Sjögren, Malmö
Publik:  3 840
Domare:  Johan Häll

BÄST I AIK  
MMM Robin Rahm, mv 
MM Robin Kovacs, f
M Christian Sandberg, f

BÄST I MALMÖ:  Joey Tenute, f

(Christian Sandberg, FOTO JESPER ZERMAN)

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
1_0 (10.23)  Robin Kovacs (Conny Strömberg, Jordan Hendry)

ANDRA PERIODEN
1_1 (114.53) Joey Tenute (Frederik Storm)

TREDJE PERIODEN
1_2 (04.21) Tony Romano (Jens Jakobs, Jens Olsson)

SKOTTEN I MATCHEN:  9-28  (7-4, 1-15, 1-9)

UTROPSTECKNET!
Första perioden! Var helt briljant från AIK:s sida med grymt tempo, kreativt spel, passningar på snöre, tung press mot Malmömålet och mål av Robin Kovacs. Alla rätt – utom att man kunde ha gjort ännu fler mål på chanserna. AIK var där och då uppe på nionde platsen, en poäng från topp åtta…..

(FOTO JESPER ZERMAN)

FRÅGETECKNET?
 Men vad händer i andra? Igen?! Alltså det här med att AIKs spel är manodepressivt. Dvs euforiskt bra när det funkar men också megadepressivt så fort det går emot. I deppfasen är spelet dessutom schizofrent då halva laget försöker göra något åt situationen själv, andra halvan är bara helt lost. Hur Nordström o Nylander ska lösa det där? Ja säg det. Löser de den knuten så… är man uppe på topp åtta. Löser man inte knuten blir man kvar dit man åkte efter att Malmö tagit tre poäng med sig hem, nämligen nästjumbo.

Citatet
”Jag ramlade men slog mest i huvudet och det finns inget där inne så det är lugnt”

(Malmös lagkapten Henrik Hetta till Viasat om när han skulle tackla Christian Sandberg, samtidigt som "Sampa" ramlar och Hetta istället tacklar in sig själv med huvudet före i sargen. Sagt till Viasat.)

Fler fina bilder av Jesper Zerman från matchen finns HÄR

Inga kommentarer: