måndag 5 januari 2015

Rutin och rappa straffar lyfte AIK över strecket

(Fredrik Hynning bjöd på både rutin, mål, bra straff och en stark målgest. FOTO JESPER ZERMAN)

Berg och dalbana. Denna ständiga berg och dalbana. Tänk om AIK kunde hålla en hög – jämn – lägstanivå. Hur bra skulle det inte gå då liksom.

Men vi tar lite positiva saker först:

Robin Rahm var sjuk i någon match, nu tillbaka i fin och stabil form. Sprider trygghet i en ganska rörig AIK-tillvaro. Tog två av tre straffar, var på den som gick in också.

(Jonathan Andersson kämpar bra i det tysta.  FOTO JESPER ZERMAN)

AIKs första tio bjöd på stark forechecking och bra fart. Just farten är lite av nyckeln för AIK som är bra när tempot drivs upp och har det kämpigt när tempot går ner.

Tränaren Peter Nordström bjöd på en uppsträckning i andra pausen. AIK tog till sig vad han sa, lyfte spelet, fick in en kvittering och sköt hem bonuspinnen. Starkt.

Tre rappa, fina straffar. Två gick in och AIK tog därmed sin andra straffseger för säsongen och har dessutom tre vinster av tre möjliga mot Hästen, viktigt om båda kommer mötas i den här playinspelet i kvalet.

(Robin Kovacs. FOTO JESPER ZERMAN)

Robin Kovacs är rolig att titta på då han alltid försöker bryta mönster och är sevärd när det lyckas. Slarvade lite väl mycket bakåt  bland dock. Fredrik Hynning klev fram och Joakim Hagelin var kreativ. David Lillieström Karlsson fick mycket speltid och sliter hårt under den tid han får. Gjorde det bra idag,

Micke Nylander är förvisso långsam i framför allt vändningarna men håller i pucken på ett bra sätt. Inga tappade puckar där inte. Conny Strömberg är lite långsam han med men bjöd bland annat på en fin passning vid 2-2.

David Lillieström Karlsson - som han slet!.  FOTO JESPER ZERMAN)

Inte bra… är det däremot

Att det blir så sjukt djupa dippar varje gång det går emot. Det var rätt risigt spel redan efter 1-1 men vid 1-2 var det inte ens en AIK-are i närheten. Total gamnacke och en helt fri Peterson. Det går inte att vara så generös med utrymme och tid för motståndarna bara för att det kommer en period i matchen där det går emot.

En pinne till så hade AIK varit nia nu. Oj vad den pinnen hade behövts i jakten på fortsatt spel. Men visst, segern gav ett kliv upp till elfte platsen och var ändå ett hopp över strecket.

Inställningen brast säger både tränaren Peter Nordström och målvakten Robin Rahm. Men herregud. Är det något man kan styra själv så är det inställning och fokus. Skärpning.

Någon i laget måste gå i bräschen nu. Lagkaptenen Patric Blomdahl har haft det tufft i höst, av personliga skäl men det finns ju andra som kan och  bör ta vid. Nu måste, måste alla AIK-spelarna ta ansvar och gemensamt styra upp spelet i de omgångar som är kvar,

(Micke Lindqvist FOTO JESPER ZERMAN)

AIK – VITA HÄSTEN 3-2 e straffar (1-0, 0-2, 1-0, 0-0, 1-0)

BÄST I VITA HÄSTEN:  Axel Brage, mv och Jesper Samuelsson, f

(Ingen kan jubla som Conny.  Var delaktig  i 2-2 målet.  FOTO JESPER ZERMAN)

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
1-0 (04.49) Fredrik Hynning (Jordan Hendry, Joakim Hagelin) Spel 5 mot 4

ANDRA PERIODEN
1-1 (06.24) Adam Schmidt (Jesper Samuelsson, Wilhelm Westlund)
1-2 (10.10) Joakim Petersson (Linus Näsström, Robin Dahlström)

TREDJE PERIODEN
 2_2 (00.36) Yared Hagos (Ryan McKiernan, Conny Strömberg,)

FÖRLÄNGNING
-

(Christian Sandberg avgjorde.  FOTO JESPER ZERMAN)

STRAFFAR
3-2 Christian Sandberg - GWG i tredje straffrundan.

SKOTTEN I MATCHEN:  34-25 (10-8, 11-6, 8-5, 4-6, 1-0)

(Marcus Jonsson. FOTO JESPER ZERMAN)

UTROPSTECKNET!
Tre bra straffar! Två – Hynnings och Sandbergs gick in. Inget kladd, bara rakt fram och pang. Rappt, precis, rutinerat och säkert. Och en välförtjänst bonsupoäng som tog AIK upp på elfte platsen. En pinne till och man hade varit nia (på bättre målskillnad).

FRÅGETECKNET?
Denna ständiga berg och dalbana – hur ska AIK få bukt med den? Första tio – riktigt bra. Andra halvan av första –allt sämre. Andra perioden – passivt, gamnacke och två mål i arslet. Tredje perioden. Full fart framåt, bra tempo, bra checking, klart lyft men inga mål.

AIKs spel fortsätter pendla mellan himmel och helvete, i perioderna, mellan perioderna och mellan matchen. Det räcker inte för att ta sig upp till minst åttonde platsen. Goda vanor, pratade både Robin Rahm och Peter Nordström om. Javisst men något mer måste till. Vem kliver in som stark ledare i laget så att allt inte rasar när det går emot (som vid 1-1 och 1-2)

Citatet
 Jag gjorde som vanligt, blundade och sköt
(Hästens Joakim Peterson gör sin tionde säsong för Norrköpingslaget, den första av dem i HockeyAllsvenskan. På söndagen -  säsongens 32:a match för Peterson -  kom första målet i HA för 27-åringen)