söndag 15 februari 2015

AIKs galna poängras i slutsekunderna

 
(Chock och förtvivlan. FOTO JESPER ZERMAN)

Jamen herrejävlar. Vad ska man säga om det här då? AIK gör en kanonmatch i 59 minuter och 53 sekunder. Sedan går det käpprätt åt helvete.

Hade AIK spelat så här hela säsongen hade man slagits om topplaceringarna istället för att som nu kämpa om att slippa vara ett av de två bottenlag som tvingas klara sig kvar i HockeyAllsvenskan.


 (FOTO JESPER ZERMAN)

Om Filip Cruseman hade tur som en tokig hade ju AIK en otur som bara inte finns. Oddsen på att 2-2-pucken ska gå in bara finns ju inte.

Å andra sidan. Hade AIK (och hur många gånger har jag inte skrivit det här) satt några fler av de fina chanser man hade fram till slutminuterna så hade det inte blivit något chockmål och ingen chockseger för gästernas del.

Hade AIK utnyttjat det fem mot tre i två minuter som man fick när domare Bergman för ovanlighetens skull tog ut två Karlskronaspelare samtidigt så hade man haft säkrare mark att stå på – men pp var (bortsett från vid 1-0 målet i just pp) långsamt, statiskt och inte så värst bra.

Hade AIK inte panikslängt iväg pucken till tre icing på rad med påföljande tekningar i AIK:s zon med bara sekunder kvar utan istället försökt hålla i pucken, blockera, åka med den åt andra hållet, vad som helst hade man varit två pinnar från att runda Oskarshamn istället för de fyra poäng man är efter nu.
(Robin Kovacs firar 2-0-målet. FOTO JESPER ZERMAN)

Hade man inte släppt in Karlskrona i matchen och där gett gästerna hugg att ta för sig mer av så…  men oavsett alla om. Om inte om hade varit. Om.

Oavsett det så var det ju ett turmål utan dess like som Cruseman till (antar jag) sin egen förvåning fick se gå längs mållinjen och sedan studsa in i mål vid bortre stolpen via någon slags osannolik vinkel och träff som ju bara inte ska hända.

 (FOTO JESPER ZERMAN)

Vad händer nu? Ja AIK har som sagt fyra poäng upp med fem kvar att spela om. Man möter bara topplag det vill säga:

Gnagets hopp står ju till att man lyckas överträffa sig själva och vinna alla sina matcher samtidigt som lagen ovanför – Timrå, Almtuna, Asplöven och Oskarshamn snor varandra på poäng så att ett eller ett par lag ”står still” i tabellen samtidigt som AIK som bara har lag på topp åttaplatserna kvar att möta avancerar. Men då krävs ju som sagt vinster av AIK också.

Det krävs således en hel del tur och en sju helvetes bragdinsats av Gnaget. Och med den otur man haft hittills är ju oddsen sådär. Men nu är det ju hockey så förbered er på en serieavslutning som kommer bli det galnaste hittills.

(FOTO JESPER ZERMAN)

Återstående matcher för lagen mellan plats nio och fjorton:

9) Timrå 64 p (-9)
18/2 SSK (h)
21/2 Asplöven (b)
24/2 Björklöven (b)
26/2 Almtuna (h)
28/2 Oskarshamn (b)

10) Almtuna 63 p (-18)
18/2 Björklöven (b)
20/2 Oskarshamn (h)
24/2 Mora (h)
26/2 Timrå (b)
28/2 Rögle (h)

11) Asplöven 62 p (-7)
18/2 Oskarshamn (b)
21/2 Timrå (h)
24/2 Karlskrona (b)
26/2 Rögle (b)
28/2 Mora (hb)

12) Oskarshamn 62 p (-20)
18/2 Asplöven (h)
20/2 Almtuna (b)
24/2 Rögle (h)
26/2 Björklöven (b)
28/2 Timrå (h)

--------------------------------------
13) AIK  58 p (-25)
17/2 BIK Karlskoga (b)
21/2 Björklöven (h)
24/2 Vita Hästen (b)
26/2 Västerås (h)
28/2 Malmö (b)

14) SSK 53 p (-17)
18/2 Timrå (b)
20/2 Rögle (h)
24/2 BIK Karlskoga (b)
26/2 Mora (b)
28/2 Karlskrona (h)

(FOTO JESPER ZERMAN)


AIK - KARLSKRONA 2-3 e förlängning (0-0, 1-0, 1-2, 0-1)

Matchen: MMMM
Målvakterna: Robin Rahm, AIK och Patrick Galbraith, Karlskrona
Publik: 4 378
Domare:  David Bergman

BÄST I AIK
MMM Marcus Jonsson, f
MM  Robin Rahm, mv
Jordan Hendry, b, Daniel Olsson Trkulja

BÄST I KARLSKRONA:  Patrick Galbraith, mv, Alexander Viklund, f

(FOTO JESPER ZERMAN)

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
-

ANDRA PERIODEN
1-0 (09.12)  Jordan Hendry (Joakim Hagelin) Spel 5 mot 4

(FOTO JESPER ZERMAN)

TREDJE PERIODEN
 2-0 (00.22) Robin Kovacs (Daniel Olsson Trkulja, Ryan McKiernan)
2-1 (15.09) Alexander Bergström (Slava Trukhno, Kelsey Tessier)
2-2 (19.53) Filip Cruseman (Jonathan Pudas, Niklas Lihagen)

FÖRLÄNGNING
2-3 (00.23) Alexander Bergström (Slava Trukho,  Kelsey Tessier)

SKOTTEN I MATCHEN:  22-20  (6-5, 11-6, 5-8, 0-1)

(FOTO JESPER ZERMAN)

UTROPSTECKNET!                          
Chocken! AIK gör sin topp tre, ja kanske den allra bästa matchen för säsongen. Aggressiviteten, bestämdheten, känslorna, målen ja till och med passningsspelet satt som det skulle. PP var för segt och långsamt som vanligt men annars, en kanonmatch.

Så kommer reduceringen men AIK håller för en gångs skull liv i aggressiviteten istället för att gå gamnacke.

Sju sekunder kvar till full tid, då slänger Filip Cruseman fram klubban, drar liksom till pucken för att skyffla in den framför mål och där går den, längs med mållinjen via någon del av Robin Rahms utrustning och in. Helt otroligt. Jag säger bara köp en lott! Sån tur har man bara en dag i livet!

(FOTO JESPER ZERMAN)

FRÅGETECKNET?
Spiken i kistan eller tändvätskan som gör det?
Det finns två sätt att mentalt ta en sån här förlust. Antingen låter man den bli spiken i kistan, börjar hänga med huvudet, tvivla och känna att det går bara inte.

Eller så klarar man att tänka att nu jävlar får det vara nog, nu jävlar SKA vi ta de femton poäng som är kvar – borrar ner huvudet och går på knän, hörntänder, ja vad som nu finns för att vinna de fem återstående matcherna och kanske, kanske med lite tur mot alla odds kunna gå ikapp och om laget närmast ovanför, som är Oskarshamn.

De möter nämligen både Almtuna och Asplöven som de har ovanför sig, två lag som har en playoffplats att slåss för och som har kapacitet att slå Oskarshamn.

Om AIK har lite tur för en gångs skull den här säsongen och år de resultaten med sig så skulle en sista kraftansträngning kunna lyfta Gnaget över strecket.

Så vilken väg väljer man? Inte bara i orden utan även i praktiken?

(Thelin. FOTO JESPER ZERMAN)
Citatet 1
”Det är inte tränaren som tar dig till NHL. Det är inte morsan och farsan som tar dig till NHL heller. Det får du fan göra själv”
(AIK-legendaren Mats Thelin fick sin tröja hissad och nummer två pensionerad på Hovet och passade på att skicka ett råd till dagens hockeykids.)

(FOTO JESPER ZERMAN)
Citatet 2:
”Nu kan jag dö med ett leende”
(Thelin igen. Så klart)

 
 (FOTO JESPER ZERMAN)


Fler av Jespers fina bilder från tröjcermoni och matchen finns här 

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är inte tur det är en målvaktstavla och vad jag senast såg var att han ingår i laget. Mycket dåligt skrivet att bara kalla KHK seger för tur, AIK ger naturligtvis bort ett läge till tre poäng genom att slå icing flera gånger tackvare att man är målsugna och om man bedömmer att detta är den bästa insatsen gör säsongen förstår jag att man ligger där man ligger.

Anonym sa...

Jag såg själv matchen via I-net (dålig kvalitet).
Vill tacka "Anonym" som ger lite perspektiv på saken, genom att säga hur andra (icke Gnagare) såg matchen. Det är givetvis precis så att det delvis är en målvakttavla av Rahm, och i ärlighetens namn måste man säga att det är ett riktigt turmål att slå en backhand från förlängd mållinje och pucken går i mål. Givetvis är kvaliteten på AIK-lagets insats inte mer än godkänd i andras ögon än AIK-fansne´s. Men för oss Gnagare var det en särdeles bra kämpainsats genom nästan hela matchen, och vår desperation VILL VILL VILL ju att det någon gång ska vända så att vi kan få med oss de där futtiga poängen som krävs för att undvika kvalspel "nedåt".

Anonym sa...

Skulle tro att räddningplankan heter Vita Hästen...

Marie Hallman sa...

Anonym 1o 2
Fast jag håller inte med. Tycker det är lite väl hårt att lasta Rahm för det där turmålet. Tom de Karlskronaspelarna jag pratade med pratade om turmål..
Däremot har du rätt i att AIK sätter sig i en jäkligt korkad sits genom att skicka pucken till icing tre gånger i rad, vilket jag skriver i om i texten

Sedan är det faktiskt så illa att AIks spel har varit risigt värre, så risigt att det här i jämförelse var topp tre. Då förstår du hur det har sett ut innan.

anonym 3: nja, de har trots allt några poäng fler, lyckas AIK runda Oskarshamn och skicka ner dem under strecket så får de vara nöjda är jag rädd för.